реклама партнерів:
Головна » США підтримують намір України приєднатись до Плану дій щодо членства в НАТО

США підтримують намір України приєднатись до Плану дій щодо членства в НАТО


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Палата представників підтримує приєднання України до ПДЧ, а Сенат готує відповідну резолюцію. Члени Конгресу США направили американському президентові листа, в якому закликали Джорджа Буша підтримати Україну в її прагненні здобути План дій щодо членства в НАТО. Ініціатором листа виступив конгресмен Роберт Векслер, який керує у Палаті представників підкомітетом у справах Європи.
Позицію поділяють також у верхній палаті Конґресу. Сенатор Ричард Луґар подав на розгляд своїх колег резолюцію про підтримку якнайшвидшого приєднання України і Грузії до Плану дій. Водночас як зазначив американський сенатор, необхідною умовою членства в Альянсі є популярність ідеї серед населення обох країн. Як він нагадує, в Грузії понад 76% виборців на референдумі висловилося за членство в НАТО. Українські лідери мають намір провести такий всенаціональний плебісцит у майбутньому, – зауважив у своїй заяві Луґар.
Чи означає підтримка, висловлена Сполученими Штатами, гарантію отримання Україною Плану дій на саміті в Бухаресті у квітні цього року? Як твердять українські експерти, позиція США – вагомий аргумент, проте зарано вважати, що ПДЧ уже в України “в кишені”. Директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександр Сушко зазначає:
“Сполучені Штати демонструють достатньо консолідовану позицію щодо цього питання, і це стосується саме Сполучених Штатів, а не якоїсь іншої країни. А в НАТО, як відомо, 26 країн. Зрозуміло, що голос Сполучених Штатів є одним з найвагоміших щодо прийняття рішення НАТО, однак цей голос не є єдиним в НАТО. Існують і інші погляди на дану проблему. Тому я не переоцінював би занадто впливу тих процесів, які відбуваються в США, на остаточне рішення бухарестського саміту. Тобто в даному випадку очевидно, що Сполучені Штати будуть підтримувати ідею надання Україні ПДЧ. Однак чи вдасться переконати усіх скептиків, думаю, покаже час”.
Не все наразі зрозуміло і з референдумом. Очільник президентського секретаріату Віктор Балога назвав можливим проведення всеукраїнського плебісциту щодо НАТО. Така заява прозвучала у сьогоднішньому інтерв’ю газеті “Україна молода”. При цьому Балога зауважив, що це було б кроком назустріч вимогам опонентів з Партії регіонів. Він також наголосив, що йдеться саме про опитування, плебісцит, а не про референдум, який буде проведений лише після того як Україна отримає запрошення.

Заяву, зроблену главою секретаріату, політологи пояснюють пошуком “точок дотику” між опонуючими політичними силами. Однак наголошують на технологічній неможливості реалізувати ідею. Олександр Сушко каже:
“Я обережно відношусь до ідей, які не мають під собою жодної законодавчої бази. Тобто той захід, провести який пропонує Балога, не є процедурою, передбаченою законодавством України”.
Водночас директор Фонду “Демократичні ініціативи” Ілько Кучерів вітає ініціативу “двох референдумів” – одного консультативного, другого – вирішального:
“Я думаю, що це дуже корисна ініціатива, і треба проводити референдум, тому що в Україні є постійна проблема – влада дуже мало розмовляє з народом, не пояснює логіку своїх дій, навіщо відбувається та чи інша важлива подія. І тут дуже позитивно, що президент і його адміністрація беруть на себе таку відповідальність.
Це буде також свого роду референдум про довіру до президента. І нас чекає дуже серйозний діалог стосовно національних інтересів України. Не йдеться ж просто про вступ до НАТО, а про визначення вектору розвитку держави, цивілізаційний вибір. Я однозначно позитивно ставлюся до цього. А стосовно результатів референдуму – є досвід Словаччини, де 2000-го року протягом одного року громадські організації провели активну кампанію і збільшили рівень підтримки членства в НАТО на 30%”.
Так що в нас це теж не дуже складно зробити, якщо пояснити людям, що таке НАТО

Джерело: http://www.voanews.com






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини