реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. Під Крутами в суботу знову буде бій

Чернігівщина. Під Крутами в суботу знову буде бій


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
ПРЕС-РЕЛІЗ ПРО БАТАЛЬНО-ІСТОРИЧНЕ ДІЙСТВО « БІЙ ПІД КРУТАМИ»
2-го лютого 2008 року вперше в історії України під час урочистого церемоніалу на місці бою під Крутами, де вояки і молодь України 90 років тому прийняли нерівний бій з більшовицькими військами Раднаркому, відбудеться батально-історичне дійство « Бій під Крутами» за участі близька двохста учасників військово-історичних клубів України.
У заході візьме участь Президент України Віктор Ющенко, високопоставлені члени уряду та парламенту України, представники обласної та місцевої влади, члени молодіжних та громадських організацій, слухачі військових навчальних закладів.
План заходів передбачає реалістичне відтворення бою під Крутами як своєрідну спробу візуалізації подій збройної боротьби українського народу за власну державність під час Перших визвольних змагань 1917-1921 років.
Проведення подібних заходів розповсюджене у світі, на місцях бойових зіткнень минулого провадяться масштабні військово-історичні заходи, що дозволяють закріпити у свідомості сучасних людей картини минулого, що оживають, позбавити пам'ятні заходи протокольного пафосу та надмірної політизованості, продемонструвати наочні приклади глибокого й незаангажованого ані політично, ані ідеологічно вивчення національної і світової історії.
Рух військово-історичної реконструкції в Україні має також вагомі здобутки. Історики-професіонали та аматори воєнної історії проводять масштабні військово-історичні акції, присвячені подіям як давньої, так і модерної історії країни. Це і заходи під Києвом, на Лютізькому плацдармі, присвячені героїчній обороні й визволенню Києва під час Другої світової війни; масштабні батальні дійства на Сапун-горі у Севастополі, військово-історичні пам'ятні заходи у Луцьку та Хмельницькому, Запоріжжі, Харкові, щорічний фестиваль TERRA HEROICA у Кам'янці-Подільському, що вже втричі з успіхом продемонстрував великий потенціал військово-історичного руху в Україні.
Проведення батально-історичного дійства стало можливим завдяки співпраці Секретаріату Президента України, Міністерства культури і туризму України, Міністерства оборони України, Чернігівської обласної державної адміністрації з громадськими організаціями «Департамент воєнно-культурної антропології» (кер. Руденко О.В.), молодіжної громадської організації «Київський клуб «Червона зірка» (кер. Таранець В.В.), низкою інших військово-історичних клубів та груп України з міст Києва, Харкова, Одеси, Севастополя, Рівного, Лубен, Львова, Кам'янця-Подільського, Хмельницького.
Учасники, наскільки це було можливо, точно відтворили однострої, спорядження та екіпірування військ Раднаркому («червоних», більшовиків) та армії Української Народної Республіки («військ Центральної ради»). Силами реконструкторів та саперів 11-го саперного полку ЗСУ на полі під ст. Крути споруджено смугу оборони українських військ.
Учасники військово-історичних груп розділені на підрозділи сторін-учасниць бою. «Війська Раднаркому» складаються з робітників-червоногвардійців, загону балтійських матросів та збільшовичених частин стрілецьких і запасних полків колишньої російської імператорської армії.
«Війська УНР» складаються з «юнаків» (юнкерів) 1-ої Київської юнацької школи імені гетьмана Богдана Хмельницького, студентів «Студентського допоміжного куреня Січових стрільців» та невеликого загону «Куреня смерті» Вільного козацтва. У батально-історичному дійстві буде задіяно холощену стрілецьку зброю, гвинтівки Мосіна, кулемети «Максим», «Віккерс», «Лью'їс» та артилерію – 3-х дюймову гармату зразка 1902 р. та 122-мм гаубицю зразка 1909 р., потужну піротехніку.
Учасники дійства – люди захоплені історією, вивченням військової справи минулого. Вони не є найнятими акторами та статистами, так само як і політизованими представниками ворожих одна одній громадських організацій. Усі члени військово-історичних клубів – не вороги і опоненти, який би однострій вони не носили, і під якими б прапорами не стояли під час умовного « бою». Це справжні фанати своєї справи, патріоти своєї країни та її історії, « брати по зброї».
Метою заходу є оживити й приблизити до сьогодення героїку подвигу, відтворити події минулого у деталях, привернути увагу молоді до вивчення історії країни, сприяти військово-патріотичному вихованню підростаючого покоління.

Джерело: Управління культури і туризму, http://siver.com.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини