реклама партнерів:
Головна » Подарунок від Святого Валентина

Подарунок від Святого Валентина


Коментарі: 0 Свята. Пам'ятні дати

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Свята у свідомості людей нерозривно пов’язані з таїнством дарування. 8 Березня, Новий рік, день народження, хрестини, новосілля... Статистика стверджує, що в середньому кожна людина робить близько 35 подарунків на рік, приблизно по три подарунки на місяць
У європейських країнах люди витрачають на подарунки 4—5% свого річного бюджету, у США — 3,7%, а в Мексиці, де рівень життя нижчий, ніж у розвинених країнах, на подарунки йде понад 10% річного бюджету населення. Помічено, що жінки дарують набагато більше подарунків, ніж чоловіки, але подарунки «сильної статі» —дорожчі. Найбільше обдаровують членів сім’ї, причому на першому місці — чоловік чи дружина, на другому — діти, а потім родичі й друзі. Діти отримують у сім разів більше подарунків від батьків, ніж батьки — від дітей...
На жаль, культура дарування, якій наші предки надавали великого значення, сьогодні частково забута. Більшість співвітчизників, побачивши червоний аркуш у календарі, вирушають до магазину по черговий подарунок — банальний, «корисний» і нудний. У хід ідуть шкарпетки, рушники, статуетки.

Та є серед свят одне, яке вирізняється особливими тонкощами, — День святого Валентина. У це свято будь-яка дрібничка говорить багато про що і багато означає, оскільки це день виявлення таємних почуттів, день освідчення.

На відміну від України, де своїх історичних традицій Дня всіх закоханих не існує, в Італії 14 лютого називають «солодким днем», а головними подарунками там є шоколадки у формі серця, різноманітні печиво й цукерки. Приклад італійців наслідували й американці — колись у США закохані дарували одне одному марципани. Це був дорогий подарунок, оскільки марципан містив цукор, який коштував дуже дорого. З 1800 року завдяки використанню цукрового буряка американці налагодили виробництво карамелі. У День святого Валентина вони видряпували на червоно-білих цукерках слова кохання. У 50-ті роки цукерки вже продавалися в картонних коробках у формі серця.

«Валентинки» першими використали галантні французи, посилаючи їх у формі чотирирядкового вірша. Крім того, 14 лютого у Франції заведено дарувати білизну, романтичні подорожі, шоколадні муси, цукерки, рожеві йогурти, нарізану сердечками ковбасу, «щасливі» лотерейні квитки. Популярно саме в це свято пропонувати руку і серце. Розпивши пляшку шампанського з десертом, француз дарує коханій коробочку з «фінсай» — так званою «каблучкою на заручини».

У Голландії подарунок дамі робить чоловік — зазвичай шовкову сукню. Саме 14 лютого голландські жінки мають шанс самі запропонувати чоловіку руку й серце, а якщо він не оцінить цього гарного жесту — муситиме розщедритися на подарунок.

В Уельсі закохані перед святом вирізають із дерева ложку, прикрашають її сердечками, ключами й замковими шпаринами. Такий подарунок означає: ти знайшов шлях до мого серця. До речі, в Англії вітають із Днем усіх закоханих не лише людей, а й улюблених домашніх тварин — коней, собак. А з подарунків найпопулярнішими вважаються м’які іграшки, особливо ведмежата Teddy.

Японські чоловіки перетворили Валентинів день на своє власне свято — цього дня вони одержують від жінок різноманітні чоловічі аксесуари (лосьйони, гаманці, бритви), а також шоколад «гірі» (це «обов’язковий» шоколад, який дарують братам, колегам, друзям) і шоколад «хонмей» («шоколад із перевагою», який можна дарувати лише коханому).

Нерівноправність стосовно жінок виправляють у Японії через місяць, коли настає Білий день: ролі міняються, і подарунки отримує слабка стать.

У деяких країнах на День святого Валентина заведено не лише дарувати подарунки, а й приділяти більше уваги духовності та добродійності. Поляки, наприклад, 14 лютого відвідують Познанську метрополію, де, за переказами, містяться мощі святого Валентина та його чудотворна ікона. Багато хто сподівається, що це паломництво допоможе в коханні.

А в Німеччині святий Валентин вважається покровителем не закоханих, а душевно- хворих людей. Цього дня німці проводять у каплицях спеціальне богослужіння і прикрашають лікарні червоними стрічками.

У деяких країнах свято відзначають в інший час: в Іспанії — 1 травня, а його головними символами вважають травневе дерево й королеву краси, обрану з найпривабливіших дівчат. У Бразилії — 12 червня. У Саудівській Аравії та Ірані це свято не лише не відзначається, а й суворо заборонене.

Популярним подарунком у США є так звана «Рукавиця святого Валентина». Це подвійна рукавиця, в якій вміщуються дві руки: можна разом гуляти взимку, сидіти на лаві в парку, ковзатися, тримаючись за руки...

На відміну від іноземних і столичних магазинів, у яких зазвичай є продавці-консультанти, готові допомогти вам у виборі оригінального подарунка, у невеличких українських містах закоханим доводиться розраховувати тільки на себе.

— Наш магазин подарунків відкрився 1993 року, приблизно в той час, коли в Україні почали відзначати День святого Валентина, — коментує директор Білоцерківського магазину «Владелон» Тамара Ковриленко. — Асортимент товарів (декоративні фонтанчики, дорогі порцелянові ляльки, статуетки, посуд, предмети декору) був зовсім незвичним для жителів провінційного міста. Спочатку до нас ходили як у музей на екскурсію. Купували мало — товар дорогий, оригінальний, що називається «з претензією», не кожен зважиться зробити такий подарунок. Те, що на Заході пропонують покупцю багато років, для нас досі — предмет розкоші. Тепер покупців стало більше, а до свята всіх закоханих приходить багато молоді.

Готуючись що-небудь подарувати коханому, пам’ятайте, що існують ще й «антиподарунки»! Це інтимні речі, подаровані публічно, шампуні від лупи, дезодоранти, креми від прищів та зморщок. До розряду таких «шедеврів» належать і картини «невідомих майстрів», хом’яки, кошенята, цуценята, копійчані сувеніри.

Абсолютно неприпустимо розповідати, скільки праці, часу й грошей забрали пошуки та купівля подарунка. Пам’ятайте: подарунки бувають не лише милими та бажаними, а й безтактними, двозначними, просто образливими.

Хороший подарунок не має бути річчю першої необхідності, оскільки такий подарунок тільки задовольняє потребу, але не тішить. Постарайтеся з’ясувати, чого конче потребує ваш коханий — може, футляра для мобільника чи окулярів? Вдалий подарунок найчастіше «прикладний» — не картина, а рамка, не чайник, а підставка під нього. Такі подарунки рідше опиняються в коморі, особливо якщо це дизайнерські знахідки й новинки.

Подарунок на День святого Валентина не обов’язково має бути матеріальним — це можуть бути вірші чи написана вами самими пісня, спільна поїздка в який-небудь романтичний куточок за містом, улюблене кафе чи ресторан, похід у театр на прем’єру. Запрошення можна вкласти в букетик квітів або у «валентинку». Головне — бути оригінальним, уникати шаблону і зробити свято незабутнім на весь рік!

Джерело http://www.dt.ua/






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини