реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. "Чорну кішку" посадили в клітку

Чернігівщина. "Чорну кішку" посадили в клітку


Коментарі: 0 Кримінал

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Минуло трохи менше трьох років з того часу, як в Чернігівському районі правоохоронці знешкодили останню серйозну організовану злочинну групу "псевдо-електриків". Це було в червні 2005. Угрупування займалося крадіжками електродротів і діяло на так званому "сімейному підряді" - керівником була жінка, водій авто - її син, а горе-електрик - зять підприємливої пані.
І от знову, з початку зими, десь приблизно з грудня місяця 2007 року до правоохоронців почала надходити тривожна інформація, яка свідчила про те, що в районі завелась чергова "шайка" зловмисників, які не бажають жити за законом. Спеціалізувалися невідомі на крадіжках металу та запчастин до сільськогосподарської техніки. До ангарів та складських приміщень поодиноких СТОВ, ТОВ та фермерських господарств, які ще функціонували в районі, стали вдиратися непрохані гості та розукомплектовувати техніку. Нехитрі та благенькі навісні замки злодії зривали ломиками.
За словами начальника райвідділу Сергія Бондаря: "Злочинці ніби кинули співробітникам міліції виклик. Вони зникали за кілька хвилин перед прибуттям слідчо-оперативної групи, а на місці своєї "роботи" залишали характерні сліди, як та "чорна кішка" зі знаменитого серіалу "Місце зустрічі змінити не можна". Працівники міліції організовували засідки, проводили наради з керівниками сільгосппідприємств на предмет організації охорони, профілактичні бесіди з селянами щодо оперативності інформування міліції про підозрілих осіб чи автомобілі. Але все це тривалий час не давало ніяких результатів. Група була досить добре технічно оснащена і організована, з чітким розподілом ролей. Злочинці постійно міняли автомобілі, що було добре видно з аналізу відбитків шин. Користувалися мобільним зв'язком, коли "стояли на шухері". Ніколи не працювали "наосліп", використовували "розвідку" перед тим, як запланувати крадіжку. Кожен учасник групи чітко знав і виконував свої функції. Все це дозволяло злодіям вчасно і безкарно втікати з місця злочину.
Так, за три зимові місяці угрупування скоїло близько півтора десятка крадіжок у 8 населених пунктах району. Загальна сума збитків склала понад 100 тис.грн. Найбільше дісталося ТОВ "Шанс" з Мохнатина. Злочинці побували тут аж тричі. Але, як то кажуть "жадібність фраєра і згубила". На четвертій крадіжці в цьому селі злочинний промисел "чорної кішки" закінчився. Керівництво товариства таки прислухалося до порад правоохоронців і найняло фізичну охорону. Саме охоронник і викликав міліцію, коли побачив як до ангару підкотив білий мікроавтобус з невідомими особами.
Далі події розвивалися блискавично, як у голівудських бойовиках. Відчувши, що "запахло смаженим", злочинці кинулись тікати, але втекли недалеко. На одній з вулиць села їх наздогнала та "підрізала" міліцейська "сімка". Далі опиратися було безглуздо. Поскільки крадії постійно змінювали склад групи, то затримали спершу не всіх її членів. Але до ранку "чорна кішка" в повному складі опинилися в клітці ІТТ Чернігівського райвідділу. Назву групі дали самі співробітники міліції бо керівником і організатором виявився 35-річний Геннадій (ім'я змінено - авт.) на прізвисько "чорний". Цей молодик вже мав проблеми з законом і був раніше судимий. Він - найстарший з учасників. Решта ж членів угруповання - від 21 до 28 років, всі - жителі обласного центру, непрацюючі. Був серед них і неповнолітній - 14-літній Славко - учень однієї з шкіл міста Чернігова. Всього в групі було 10 осіб.
ід час санкціонованих обшуків в квартирах затриманих було виявлено багато викраденого майна, яке вони ще не встигли продати чи здати на металобрухт. Адже деталі вони продавали, а частини деяких агрегатів, як от пружини чи ресори - здавали на приймальний пункт. В квартирі вожака групи знайшли і детальну топографічну карту Чернігівського району, на якій він ретельно позначав населені пункти, де вони "побували з візитом" та ті, куди вони ще планують завітати. Також у зловмисників вилучили засоби зв'язку та три приватні автомобілі: ВАЗ-2163 та два "Renault-master".
Наразі проти них порушена кримінальна справа за ст.185 ч.5 (крадіжка в особливо великих розмірах, або організованою групою), що передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від семи до дванадцяти років з конфіскацією майна. Термін їх перебування в ІТТ продовжений судом до 10 діб, а далі буде вирішено питання про їх переведення до слідчого ізолятора м.Чернігова.

Джерело: http://kop.gov.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини