реклама партнерів:
Головна » Президент переконаний, що святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі сприятиме об’єднавчим процесам в українському православ’ї

Президент переконаний, що святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі сприятиме об’єднавчим процесам в українському православ’ї


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Президент України Віктор Ющенко переконаний, що святкування 1020-річчя Хрещення Київської Русі є надзвичайно важливою подією для нашого суспільства і висловлює своє сподівання, що урочисті заходи з цієї нагоди сприятимуть об'єднавчим процесам в українському православ'ї.
На цьому наголосив сьогодні на брифінгу заступник Глави Секретаріату Президента України Юрій Богуцький.
«Ще будучи Головою Національного банку, Прем'єр-міністром України, Віктор Ющенко завжди стояв на точці зору, що треба шукати шляхи об'єднання українського православ'я», – наголосив заступник Глави Секретаріату.
Він нагадав, що 1020-річчя Хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента від 24 березня 2008 року (№256) відзначатиметься в нашій державі протягом липня – серпня 2008 року. «Віктор Ющенко підписав Указ, в якому визначається, що цим заходам надається державний статус. Президент України, привертаючи увагу суспільства до значення цієї дати, хоче визначити її як консолідуючу українське суспільство», – сказав Юрій Богуцький.
Він також наголосив, що у рамках заходів тема єдності українського православ'я стане предметом обговорення представників церков. «Це шанс знайти порозуміння», – вважає Ю. Богуцький. «Сьогодні є реальні шляхи, реальне бачення того, як зробити відповідні кроки задля об'єднавчого процесу українського православ'я», – підкреслив він.
Юрій Богуцький також повідомив, що 2 липня до Секретаріату Президента України надійшло офіційне повідомлення про згоду Його Всесвятості Вселенського Патріарха Варфоломія очолити Патріаршу Делегацію, яка прибуде до України для участі в урочистих святкуваннях 1020-річчя Хрещення Київської Русі. «Ми дуже раді, що у заходах із відзначення 1020-річчя Хрещення Київської Русі відгукнувся взяти участь Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій. Відповідне запрошення до Вселенської Патріархії надійшло як від Патріарха Московського Алексія, так і від Президента України», – зазначив Ю. Богуцький, додавши, що останній раз Україну Вселенський Патріарх відвідував у 1648 році, тоді у Києві біля Золотих воріт відбулася Священна літургія.
За словами Ю. Богуцького, Президент України направив запрошення взяти участь у святкуванні 1020-річчя Хрещення Київської Русі главам усіх помісних православних церков світу.
Під час брифінгу Юрій Богуцький також повідомив, що на виконання Указу Президента України Оргкомітет, який очолює Л.Кравчук, розробив план заходів з підготовки та відзначення в Україні 1020-річчя Хрещення Київської Русі. Відповідно до плану заходів передбачається, що 25 липня Президент України зустрінеться з членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, а також із запрошеними керівниками зарубіжних церков. Також у цей день Віктор Ющенко покладе квіти до пам'ятників Андрію Первозванному, Княгині Ользі, Кирилу і Мефодію, Святому Володимиру, а також до Аскольдової могили.
26 липня Глава держави візьме участь в урочистостях у Софійському соборі, де також передбачено презентацію та освячення відновленої пам'ятки Царських врат XVIII ст. У цей день на Софійському майдані планується звернення Президента до українського народу, вручення державних нагород, а також урочистий прийом у Національному заповіднику «Софія Київська». Також на цей день заплановане звернення Вселенського Патріарха. «День розпочнеться з молебня в Софійському соборі. Ми плануємо, що цей день буде надзвичайно урочистим», - наголосив Ю.Богуцький. Окрім того, 26 липня в Палаці мистецтв «Український дім» відкриється масштабна виставка-галерея портретів видатних історичних постатей України.
За словами Ю. Богуцького, передбачається, що 27 липня Президент України візьме участь у заходах з відзначення 1020-річчя Хрещення Київської Русі у Львові, а також у Донецькій області, де зокрема відвідає Свято-Успенську Святогірську Лавру.
28 липня Президент України візьме участь у літургії в Свято-Володимирському Соборі у Херсонесі.
«Починаючи з 10 липня, по лінії православних, греко-католицьких, римо-католицьких церков проводяться різноманітні заходи, у тому числі місцевого рівня, пов'язані із відзначенням 1020-річчя Хрещення Київської Русі», – додав Юрій Богуцький.

Джерело: прес-служба президента України, http://www.president.gov.ua/






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини