реклама партнерів:
Головна » Українські олімпіади за океаном

Українські олімпіади за океаном


Коментарі: 0 РІЗНЕ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Мільйони українців розкидані по різних країнах та континентах.
Але всюди, де б вони не проживали, гуртуються, збираються, організовують спільні імпрези, не забувають виховувати й спортивний дух. Укотре спортивна громадськість української діаспори Північної Америки збирається на унікальні спортивні змагання з різних видів спорту, які відбуваються 4-6 липня у Філадельфії. Організовані спортивні осередки мають в Америці й інші етнічні групи - поляки, італійці, серби, але жодна з них не проводить таких масштабних змагань.
Ще у далекому 1936 році на північноамериканському континенті українці вирішили підтримати олімпійські ідеї і провели змагання під назвою «Перші Українські Всенародні Ігрища». Майже триста спортсменів з багатьох міст США та канадського Торонто, прагнучи пригадати світові про поневолену Україну та прагнення її спортсменів бути учасниками олімпійських ігор, змагалися у волейболі, баскетболі, бейсболі, плаванні та легкій атлетиці. Відзначилися представники Детройту й Торонто, а кращою спортсменкою Ігрищ визнали Анну Лебо.
Варто пригадати й масштабну «Олімпіаду Ді-Пі», яку на теренах поневоленої Німеччини провели 1948 року українці, поляки, угорці, чехи, балтійські народи, яких воєнне лихоліття закинуло після війни у табори «переміщених осіб», де вони очікували своєї долі, бо не хотіли повертатися до соціалістичного «раю».
Своєрідним продовженням тих олімпіад в чужих країнах стали «Вільні олімпіади», які у 80-ті роки минулого століття українці проводили в американському місті Філадельфії, відомому осередку української діаспори в США. Такі змагання проводилися й 1988 року – в рамках святкування Тисячоліття Християнства в Україні. Тоді майже 700 атлетів українських клубів Америки й Канади вийшли на спортивні майданчики, щоб продемонструвати свою спортивну майстерність.
У липні 2000 року вони знову зустрілися у Філадельфії, але тепер їх вже вітали представники самостійної України, а офіційну делегацію очолювали тодішній віце-прем’єр Микола Жулинський, член НОК України Володимир Бринзак. Мені пощастило побувати на цих змаганнях і передавати репортажі про футбольні матчі, тенісні й шахові двобої, та про майже не відомий у нас, але дуже популярний за океаном гольф.
Підготовка до Олімпіади-2008 проводилася під патронатом УСЦАК (Українська Спортова Централя Америки і Канади) на чолі з її багаторічним головою Мироном Стебельським, який походить з Борислава, а «Діловий Комітет» очолює ще один наш земляк із Самбірщини - Ігор Чижович, який також керує у Філадельфії українським осередком «Тризуб». Адже господарем цих змагань буде саме «Тризуб», на чиїх спортивних базах відбудуться матчі футболістів та волейболістів, на кортах зустрінуться тенісисти, за шахівниці сядуть шахісти, і лише плавання та гольф відбудуться у Горшамі.
Варто ще назвати учасників цих унікальних змагань, в яких українська молодь, дарма що вихована далеко від рідної землі предків, демонструє свою згуртованість вірність батьківській Україні. Отже, крім «Тризубу» з Філадельфії, приїдуть також спортсмени «Чорноморської Січі» (Нью-Джерсі), «Україна» і Шаховий клуб імені Степана Попеля з Баффало, «Україна», «Леви» і «Крила» з Чикаго, «Львів» (Клівленд), «Карпати» (Кліфтон), «Черник» (Детройт), УСК (Нью-Йорк), «Ватра» (Род-Айленд), «Україна» (Сиракузи), «Україна» (Торонто), яка щойно 30 червня відзначила 60-річчя з дня створення, «Крилаті» (Йонкерс), а також молодіжні організації «Пласт» і СУМ (Спілка Української Молоді). Як хвилююче звучать назви спортивних осередків наших земляків за океаном! Вони свого не забувають…

Іван ЯРЕМКО
Джерело: «Високий замок»,
http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=66087






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини