реклама партнерів:
Головна » Львівщина. Драйвовий «Тарас Бульба» з «полиновим» присмаком

Львівщина. Драйвовий «Тарас Бульба» з «полиновим» присмаком


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У місті Дубно водинадцяте відбувся найстаріший рок-фестиваль України - “Тарас Бульба”.
Уже стало звичним, що на кілька днів це місто стає музичною столицею держави. Тут народжується українська музика, те, що сьогодні зветься альтернативною музикою, завтра стане рок-легендою України.

Навіть у туалеті - рок-музика...
...На фестиваль я прибула опівдні другого дня. Приїжджі вже окупували сквер біля сцени і відходили від першого дня: розпивали пиво, мінералку чи просто спали. У наметовому містечку був звичний фестивальний безлад: розкидане сміття, де-не-де з наметів визирали люди. Пора було готуватися до наступного концерту, хоча дехто ще мирно відсипався. Навколо обраних з гітарами повсідалися інші і робили імпровізовані концерти з найрізноманітнішим репертуаром: від російського року - до народних пісень.
“Тарас Бульба” вирізняється з-поміж усіх інших фестивалів тим, що сюди з’їжджаються представники майже всіх сучасних субкультур: готи, панки, рокери, емо... Наметовим містечком ходили чутки, що мали приїхати скінхеди, і саме тому так багато міліції. Але чутки так і залишилися чутками.
Останнім “просунутим” кулінарним витвором був коктейль із вмістом кави, горілки, кока-коли і пива, який заздалегідь готували ще в електричках. А модні віяння принесли у Дубно танець-штурханину-бійку – імпровізований танок, на вигляд дещо викличний і відлякуючий, але обійшлося без травм.
Цього року організатори взялися владнати кілька минулорічних проблем. По-перше, туалети. На перші два дні фестивалю відкрили муніципальний євротуалет. Аби втримати марку, тут не лише було чисто, але й постійно грала рокова музика. На останній день фестивалю поставили біотуалети. Іншою проблемою було сміття. Поставлених урн виявилося замало. Та найбільше мерія Дубна боролася із скляними пляшками, бо це могло призвести до поранення. Як казав міський голова Леонід Дудка, вони просили продавців пива мінімалізувати продаж напоїв у скляній тарі. Та на площі було багато побитого скла...

Душу дияволу -
за гітару...
Першого дня фестивалю 17 гуртів виконували свої пісні, а професійне журі обрало з них десятку, яка продовжила боротьбу наступного дня. Цей концерт був окроплений дощем, однак це не злякало глядачів - усі продовжували підтримувати конкурсантів. Коли на сцену вийшов львівський гурт “Анна”, який у 2006 році виборов Гран-прі “Бульби”, натовп заревів і ніби став одним цілим. Хор скандував: “Анна!”. Коли вони відіграли, ведучий Віктор Зеленюк сказав: звершилося - зараз відкриється завіса таємниці над іменем переможця “Тараса Бульби-2008”. Це феномен, адже судді зазвичай сперечаються по кілька годин, інколи навіть по 8-9. Цього ж року все вирішилося за 40 хвилин і... львівський гурт “Полинове поле” везе Гран-прі фестивалю до міста Лева! Четверо з п’яти суддів віддали свій голос саме за львів’ян. Оскільки це вже четверта поспіль нагорода для львівських команд, то можна говорити про певний рівень львівської рок-музики. Дипломантом фестивалю стали “Краплі Морzу” з Володимира-Волинського, бронзу виспівав луцький гурт Slap, другі – “Гапочка” з Києва, а першість вибороли “ЕТС” з міста Сум. Усі переможці отримали дисконтні картки від “МузТоргу”.
Окремо слід згадати ведучого Віктора Зеленюка. Його можна назвати маестро, який віртуозно володіє настроями публіки. Чого вартували його вислови: “Не матюкайся! Матюки перетворюють тебе на москаля!” чи “Тримайтеся! І тримайте тих, хто вже не в стані!”. Як тільки йому здавалося, що глядачі “втрачають голос”, він скандував: “Слава Україні!” - і натовп злагоджено кричав у відповідь: “Героям Слава!”. Віктор жартував, що це чудовий і єдиний спосіб пробудити глядачів.
Гала-концерт фестивалю відкривав рівенський гурт “Мій батько п’є”. Хоча вони і не вибороли жодної нагороди, але мер Дубна дав їм приз від мерії. Учасники гурту позиціонують себе як людей, що не вживають спиртного і не палять. Їхні пісні – суспільні проблеми, подані в музичній обробці. Також виступали і члені журі Сергій Шишкін та Серго Чантурія, “який продав свою душу дияволу за гітару” – так охарактеризував його ведучий, а ще львівський гурт “Кожному своє”, “Бастард”, “Кінг Сайз”, “Аут Край”...

«Полинове поле» –
«на біс»!
Шалені овації викликала поява львівської “Ніагари”, яка у 2005 році стояла на цій сцені як володар Гран-прі. Вокалістка Вікторія Кришталь змусила глядачів верещати і підспівувати. Після закінчення виступу над площею стояв крик: “На біс!”. Ще одним гуртом, якого викликало “на біс” все Дубно, були переможці. “Полинове поле” розділило з глядачами свою магічну енергетику.
Завершував концерт гурт “ВВ”. Годинний виступ був насичений народними піснями і знаними хітами “Воплів”. Останню пісню площа співала одноголосно з Олегом Скрипкою. “Весна, весна, прийде!” - лунало у липневу ніч...

Ірина ПАКОШ
На фото: «Полинове поле» неодноразово посідало на “Тарасі Бульбі” призові місця. Цього року - виспівало Гран-прі.
Джерело: «Високий замок», http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=66485






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
19:50
07-Квіт-2024
Сирський та Умєров ознайомилися із новітніми розробками від українських виробників
Головнокомандувач ЗС України , генерал-полковник Олександр Сирський: "У плануванні оп
Усі новини