реклама партнерів:
Головна » На Закарпатті масове отруєння людей

На Закарпатті масове отруєння людей


Коментарі: 0 Надзвичайні ситуації

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Ужгород – 70 осіб потрапили до Закарпатської інфекційної лікарні з діагнозом «харчове отруєння», усі вони – працівники заводу «Ядзакі», що знаходиться неподалік Ужгорода.
Спеціалісти припускають, хворі вживали неякісну їжу. В санепідемстанції кажуть, харчоблок на підприємстві зачинили і вже виявили в ньому низку порушень. Працівники СЕС передали всі зібрані матеріали до прокуратури, за цим фактом, швидше за все, буде порушена кримінальна справа.
Хворих до з діагнозом «харчове отруєння» постійно доправляють до Закарпатської інфекційної лікарні, ще вчора зранку кількість хворих становила 50 осіб, уже вчора надвечір – ще 20, стан п’ятьох лікарі визначають як важкий, близько 30-ти осіб – як середній. Серед постраждалих – й вагітна жінка.

Першого пацієнта до лікарні доставила 20 серпня після обіду. З того часу поступово довозять інших працівників. Спеціалісти очікують на збільшення кількості хворих, оскільки в той день, коли спалахнула хвороба, на підприємстві в три зміни працювали кілька сотень осіб, до того ж, інфекція може передаватися, тому працівники санепідемстанції вже почали обстежувати й родичів працівників.

Сам завод «Ядзакі» – це найбільша промислова інвестиція Японії в економіку України. Інвестиції Корпорації у цей проект склали 31,7 мільйона євро. Наразі основними замовниками компанії «Ядзакі Україна» є такі лідери у галузі машинобудування, як «Опель» та «Форд». Загалом на підприємстві задіяні 1200 осіб. Майже 80 % персоналу – жінки. Працівникам компанії надається ряд пільг, серед яких – знижки на харчування.

Причину отруєння ще з’ясовують
Над цим питанням працюють працівники Закарпатської СЕС, вони обстежують усі страви, сировину, залишки їжі у харчоблоці, роботу якого призупинено. Результати вірусологічних досліджень будуть відомі через 3 дні. Наразі ж ситуацію класифікують як надзвичайну. Про це повідомив головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк. За його словами, таке захворювання викликають умовно патогенні бактерії, джерелом яких може стати навіть хвора на ангіну людина.

Найчастіше причиною отруєння все ж стають недоброякісні продукти або їжа, приготовлена з порушенням технології. Лікування триває 5-7 днів, що залежить від «агресивності» збудника, обсягів токсинів, які він виділяє. Симптоми – загальна слабкість, підвищена температура, нудота, пронос, блювання. Постраждалі свій стан пов’язують із вживанням двох страв - картоплі, запеченої із м’ясним фаршем та сиром (було приготовлено 95 порцій), і м’ясних котлет (120 порцій).

Інфекційна лікарня розрахована на 100 ліжко-місць, і вже на вчорашній ранок вона була заповнена на 90 відсотків. Проте медики вже розпочали перепрофілювання терапевтичного відділення міської лікарні для потреб інфекціоністів, тому якщо кількість постраждалих збільшиться, місце знайдуть для всіх.

На підприємстві поки що не коментують ситуацію

За інформацією закарпатських інфекціоністів, наразі для кожного працівника заводу використано медикаментів на суму близько 200-300 грн, вже задіяні резервні запаси. Але медики дивуються, чому не допомагає підприємство, адже є інформація, що його працівники мають медичне страхування. За всіма канонами, страхова компанія вже повинна була виділити гроші на лікування, але цього ще не сталося. Поки що хворі самі повинні купити медичні препарати, їм дуже важко це робити.

Михайло Поляк каже, відділення використало вже усі наявні запаси медичних препаратів. Наразі лікарі розраховують на те, що потужне підприємство відшкодує витрати на лікування працівників. Однак чомусь поки що на підприємстві нічого не коментують.

Але очевидно й те, що й на підприємстві не все гаразд. Як розповіла заступник головного лікаря Закарпатської обласної СЕС Світлана Піца, складено протокол про порушення санітарних правил, а саме: відсутність сертифікатів якості на частину продукції, з якої готували їжу, порушення умов зберігання продуктів (наприклад, готову їжу зберігали разом із сирими продуктами, що у їдальнях на виробництвах суворо заборонено), порушення проходження працівниками медоглядів.

Джерело: «Радіо Свобода», http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1192965.html






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини