реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. Конференція освітян

Чернігівщина. Конференція освітян


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
26 серпня голова облдержадміністрації Володимир Хоменко взяв участь у обласній серпневій конференції педагогічних працівників.
Підсумки розвитку дошкільної, загальної, середньої та позашкільної освіти Чернігівщини у 2007-2008 навчальному році, а також ряд конкретних заходів щодо створення необхідних умов для забезпечення якісної освіти кожної дитини, подальшого розвитку навчальних закладів, в цілому системи регіону окреслив у доповіді начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Анатолій Заліський.
Виступаючи перед освітянами, голова облдержадміністрації привітав усіх з наступаючим новим навчальним роком і зазначив, що 1 вересня це не тільки День знань, це день старту нових надій – і батьків, і дитини. Адже кожна родина прагне дати своїй дитині якісну освіту, яка стане фундаментом її конкурентоспроможності у подальшому житті.
«Чим вищим є рівень освіти населення, тим краще живуть люди, досконалішими є демократичні інститути. Незалежно від того, в якій школі дитина навчається – сільській чи міській – якісна освіта має бути доступною кожному», - підкреслив керівник області.
Стан освіти є одним із визначальних чинників соціально-економічного розвитку Чернігівщини. Адже система освіти області – це галузь, де задіяний – навчається або працює – кожен четвертий житель. Тому обласна держадміністрація приділяє таку увагу розвиткові цієї галузі у всій багатогранності питань, що є її складовими.
Серед першочергових завдань галузі у наступному навчальному році голова облдержадміністрації визначив наступні:

- подальша оптимізація мережі навчальних закладів;
- створення освітніх округів;
- визначення опорних шкіл;
- інформатизація навчально-виховного процесу;
- створення належних умов для учнів та вчителів.
Володимир Хоменко у виступі зазначав, що багато ще треба зробити для того, щоб кожна школа стала взірцевою: починаючи від входу, оснащеного пандусом, упорядкованого подвір’я та спортивного майданчика, завершуючи доступною якісною освітою.
Не можна, щоб у третьому тисячолітті високих технологій освітній заклад не був осередком затишку, не забезпечував санітарно-гігієнічні умови, не мав внутрішнього туалету.
На сьогодні, з 700 шкіл більше половини не мають таких зручностей.
Відповідає вимогам сучасності й думка, що спортивні зали, стадіони повинні працювати протягом усього дня і бути заповнені дітьми.
Прозвучала також думка про те, що школа повинна бути тим закладом, де дитина зберігає здоров’я, вчиться відповідальному ставленню до свого здоров’я, тож особлива увага має надаватися організації гарячого харчування. На сьогодні ним охоплено 75 % школярів, що на 4 % більше, ніж торік. Майже всі учні 1-4 класів забезпечені гарячим харчуванням за кошти місцевих бюджетів. Саме освіта має сформувати в дитині культуру харчування, навички здорового способу життя.
Володимир Хоменко наголосив: не слід забувати і про духовне. Важливою складовою успішної підготовки молоді до життя має стати передача їй позитивного досвіду попередніх поколінь, звичаїв, традицій, які є основою для утвердження у свідомості учнів високих моральних цінностей, притаманних українському народові. Кожна дитина повинна починати життєвий шлях зі знань про свій родовід, національні традиції регіону, шанобливого ставлення до історії та культури рідного краю. Необхідно, щоб кожний навчальний заклад прикрасили затишні українські світлиці, де б діти пізнавали основи народознавства, мали змогу безпосередньо долучитися до історії свого народу.
Важливим чинником стабільної роботи галузі назвав голова облдержадміністрації добробут вчителів. Тривають позитивні зміни у фінансовому забезпеченні, спрямовані на підвищення престижу педагогічного працівника. Вчасно виплачено відпускні та допомогу на оздоровлення освітянам області. Впродовж 2008 року заробітна плата педагогічних та науково-педагогічних працівників зросте до 40 %. За період дії обласної програми забезпечення житлом працівників гуманітарної сфери новосілля справили близько 66 вчительських родин. Він висловив впевненість у тому, що ці позитивні тенденції збережуться і надалі.
«Сьогодні найважливішим для влади є вміння взаємодіяти та реалізовувати стратегічні завдання розвитку освіти регіону, вміння консолідувати ресурсі та концентрувати спільні зусилля. Органи влади і надалі будуть підтримувати розвиток освіти, докладатимуть зусиль, щоб з кожним роком навчальні заклади ставали більш матеріально, технічно й інформаційно забезпечені і могли надавати якісні освітні послуги. Переконаний, що спільною працею сформуємо досконалу модель надання дітям якісної доступної освіти.
А добрі починання у новому навчальному році вже є: учні двох шкіл області (Старобілоуської ЗОШ І-ІІІ ст. Чернігівського району та Івангородської ЗОШ І-ІІІ ст. Ічнянського району) розпочнуть навчання у нових приміщеннях. Приємно засвідчити, що нам вдалося зламати чотирирічну тенденцію, коли в області не відкривалося жодної нової школи. Ставимо своїм завданням, що в перспективі – оновлення або відкриття щороку мінімум однієї школи» - сказав Володимир Хоменко.
Голова облдержадміністрації побажав освітянам плідного нового року та вручив ключі від 10 новеньких шкільних автобусів.

Джерело: Чернігівська облдержадміністрація, http://oda.cg.gov.ua






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
Усі новини