реклама партнерів:
Головна » Чернігівщина. Підлітковий алкоголізм: чому спивається майбутнє України і кому це вигідно

Чернігівщина. Підлітковий алкоголізм: чому спивається майбутнє України і кому це вигідно


Коментарі: 0 Молодь

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я Україна займає перше місце в світі з підліткового алкоголізму.
Таке повідомлення ВОЗ вразило багатьох. А ще більше вражає той факт, що за статистичними даними 70% українських дітей вперше спробували алкоголь з рук батьків. Занепокоєне і Міністерство охорони здоров’я – за їх даними 60% дитячих отруєнь спричинені саме алкоголем.
Нарколог Петро Седень повідомив під час засідання Чернігівського прес-клубу реформ про залежних від алкоголю підлітків в Чернігівській області. Так за перше півріччя цього року на профілактичному обліку перебуває 102 підлітки, які зловживали алкоголем, наркотиками та токсичними речовинами. Це вдвічі менше ніж у першому півріччі 2007 року. Але насправді алкозалежних підлітків набагато більше, сказав П. Седень. Так на диспансерному обліку в першому півріччі 2008 року перебувало 3,5 тисячі осіб віком від 15 до 35 років (за аналогічний період минулого року – 2,8 тисячі). З них 105 чоловік мають алкогольні психози.

Петро Седень пояснив, що головними ознаками алкоголізму є психічна залежність (алкоголік не уявляє собі життя без спиртного навіть після тривалої перерви) та фізіологічна чутливість (проявляється відразу після першої випитої краплі і веде до втрати контролю над кількістю випитого алкоголю). Алкоголізм - це хвороба, що призводить до поступового ураження всіх систем людського організму. Найпершою уражується нервова система, починається атрофія мозку. Також страждає травна система, особливо печінка, в наслідок чого розвивається цироз. Потім поступово відмирає підшлункова залоза. З ураженням серцево-судинної системи, як правило, виникає і розвивається гіпертонічна хвороба. Щодо лікування підлітків від алкоголізму, то на відміну від дорослих, воно проходить важче. Лікар пояснює це нестійкою психікою підлітків.

Заступник Чернігівського міського голови Оксана Тунік-Фриз навела результати опитування учнів шкіл міста, що його проводив Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Так серед причин вживання підлітками алкогольних напоїв є вживання для хоробрості, привід зустрітися з друзями, доступність та бажання наслідувати героїв реклами. Щодо підліткового алкоголізму, то найчастіше на нього страждають діти алкозалежних батьків. На думку фахівців, ще однією важливою причиною вживання дітьми та підлітками алкоголю є неорганізоване дозвілля. Це стосується підлітків з малозабезпечених родин, батьки яких не можуть оплатити перебування дітей у гуртках та секціях.

Говорячи про те, як можна вирішити дану проблему, учасники засідання були одностайні у тому, що потрібна чітка державна політика. Йдеться про прийняття закону про заборону реклами алкоголю та тютюнових виробів, про збільшення штрафних санкцій для тих, хто продає алкоголь неповнолітнім. Також необхідні зміни законодавства про психіатричну допомогу щодо ранньої діагностики та лікування алкогольної залежності у дітей. Не мають лишатися осторонь цієї проблеми і органи місцевого самоврядування. Адже саме до їх компетенції належить прийняття рішення про визначення часу для відвідувань підлітками культурно-розважальних закладів та клубів.

До переліку необхідних заходів входить і проведення перевірок точок розповсюдження виробів з алкоголю та тютюну. Як повідомив начальник відділу кримінальної міліції у справах неповнолітніх Новозаводського відділу міліції Олександр Гребенник з початку цього року було перевірено 924 торгівельних заклади. Під час перевірок працівники міліції склали 224 адміністративних матеріали на порушення правил торгівлі. В результаті було складено 24 адміністративних протоколи. Направлено 65 подань про призупинення діяльності торгових об’єктів та розважальних закладів. Також за 8 місяців цього року було порушено дві кримінальні справи за схиляння неповнолітніх до вживання наркотиків, психотропних речовин та їх аналогів.

Дослідники причин виникнення підліткового алкоголізму говорять ще і про те, що це явище вигідне як окремим привладним “дядькам”, так і виробникам алкогольних напоїв, а особливо пива та слабоалкогольних напоїв. Свідченням цього є те, що народні депутати досі не приймуть закон, який би обмежував рекламу алкоголю та тютюну. Також ніякі кроки не робляться і у бік підняття акцизів на цигарки, алкоголь та пиво. Фахівці стверджують, що цій мафії потрібна безвольна та керована молодь.

Тож поки що держава не робить кардинальних рухів у бік вирішення проблеми підліткового алкоголізму, батьки мають самі боротися за своїх дітей. Спеціалісти обласного Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді радять батькам, які помітили в дитини залежність від алкоголю, приділяти їй посилену увагу (не контроль!), подбати про максимальну зайнятість дитини, організовувати сімейне дозвілля, самим подавати гарний приклад дитині та бути для неї авторитетом.

Джерело: Ірина Мельник
Фото Ольги Чернякової - засідання Чернігівського прес-клубу реформ про залежних від алкоголю підлітків в Чернігівській області
Постійна адреса статті: http://upi.org.ua/news/0-0-0-0-1






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
19:19
08-Квіт-2024
Який смартфон придбати у 2024 році?

Сучасний ринок смартфонів пропонує величезну кількість різноманітних моделей, здат

17:23
08-Квіт-2024
На росії вигорів ракетний корабель «сєрпухов» ― деталі пошкоджень
7 квітня 2024 року на території військово-морської бази ворога у місті балтійськ калі
21:38
07-Квіт-2024
Заява НРУ щодо підняття акцизних ставок на пальне
ЗАЯВА
Політичної партії “Народний Рух України”
щодо
19:50
07-Квіт-2024
Сирський та Умєров ознайомилися із новітніми розробками від українських виробників
Головнокомандувач ЗС України , генерал-полковник Олександр Сирський: "У плануванні оп
Усі новини