реклама партнерів:
Головна » Тарас Чорновіл каже, що розчарувався в діях Партії Регіонів

Тарас Чорновіл каже, що розчарувався в діях Партії Регіонів


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Депутат Верховної Ради Тарас Чорновіл розповів в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі про причини його оголошення про вихід з Партії Регіонів.
Бі-Бі-Сі: Ви маєте намір вийти з Партії регіонів чи ви вже вийшли, чи ви написали заяву, але не поставили дату?
Тарас Чорновіл: Ні, це просто журналісти, видно, хапали шматками, бо я не хочу давати з цього приводу дуже багато розповідей. Це моя особиста, я вважаю, справа. Але якщо детально, заяву я написав ще раніше, вона лежала без дати, бо я надіявся на те, що ми граємо не в інтригу, а в серйозну потужну політику на перспективу.
Бі-Бі-Сі: Вибачте, лежала у вас у шухляді чи в керівництві партії?
Тарас Чорновіл: Лежала на моєму робочому столі у моєму кабінеті у ВР. Але, коли вже сьогодні остаточно стало зрозуміло, що все, вже ніякої серйозної роботи немає, а ми або полізли в полон своїх ілюзій, що ще можуть бути якісь вибори, що ще ми на них щось можемо виграти, або ж пішли повністю на піддавки до президента і виконали його знаменитий план руйнації парламентаризму в Україні, лукашенкизації всієї України. За таких обставин я в цьому брати участі не буду.
Бі-Бі-Сі: Ви маєте на увазі немає роботи в парламенті чи у партії? Я так розумію, що в парламенті ви залишаєтесь.
Тарас Чорновіл: Йдеться про те, що я до останнього часу надіявся, що ми достатньо серйозна політична сила, яка готова працювати на перспективу цієї країни. Так, з перспективами своїми, з перспективами президентства Януковича, з якимись бізнес-інтересами, я на це готовий був працювати. Але на фоні планів президента зруйнувати остаточно парламентаризм в Україні, змінити Конституцію неконституційним шляхом, все те, чому заважав цей парламент, я побачив, що ми, Партія регіонів, цьому піддалися. Ми пішли в дуже серйозний проект, почали робити ту гру, яка могла принести хороший результат, ми почали шукати об’єднання з іншою великою політичною силою, яка мені багато в чому не подобається, я маю на увазі БЮТ, і яку я дуже сильно критикував. Але ці дві політичні сили, яким, як мені здавалось, надокучило жити за якимось брудними ігрищами, які їм нав’язувалися, їм би було достатньо голосів для того, щоб створити в країні нормальну довготривалу стабільність. Щоб можна було, нарешті внести ті самі зміни до Конституції, які б все конкретизували, розподіляли, і не можна було б в такому випадку робити оці повзучі державні перевороти, інші речі, які відбуваються у нас постійно. Але, на превеликий жаль, ще 2 тижні тому Партія регіонів почала виходити з переговорного процесу з БЮТ, почалися загравання знову з президентом, подігрування, і, як наслідок, ми маємо вже сьогодні, що президент може торжествувати. Завтра він ще витисне з БЮТ все, що хоче, коаліцію, очевидно, вони все одно не створять, а якщо створять, то не надовго. Тому що завдання основне – це розпуск цієї ВР, яка йому заважає, припинення її повноважень, і виведення виборів на такий період і з такими передумовами і судовими рішеннями, коли ці вибори не дадуть результату. Ви знаєте, у нас обмеження 50% явка. Якщо її немає – вибори недійсні. Зробити це, особливо на різдвяні свята, просто елементарно. І ми підіграли цьому, ми зіграли в цю гру. Я бачу, що це була абсолютно свідома гра в цьому напрямку. Я в такі ігри не граю. Я хочу, щоб в цій країні була нарешті якась стабільність, щоб в ній можна було жити. А ходити і бути кнопкодавом і гратися в ту гру, яка є злочинною, мені соромно.
Бі-Бі-Сі: Ви кажете, що та політична сила, до якої ви належали останні кілька років була неспроможна опонувати цим зусиллям президента. Чи бачите ви якусь іншу силу, яка може проводити твердо свою лінію?
Тарас Чорновіл: Я ні про які кілька років не говорю, я взагалі цього слова не говорив.
Бі-Бі-Сі: Ні, це я кажу, ви у цій силі кілька років.
Тарас Чорновіл: Я прийшов у 2005 році, коли інші з неї тікали. Але я на цю силу досить серйозно розраховував, на її можливості, на її потенцію. Сьогодні я остаточно розчарований, я бачу, що вона комусь буде підігрувати. І, на жаль, підігруватиме в найгірших іграх...
Бі-Бі-Сі: Чи є сили в Україні, які нікому не підігрують?
Тарас Чорновіл: Окремої потужної сили, яка нікому не підігрує, як я бачу, на сьогодні в Україні немає. І той самий БЮТ сьогодні зламався і дав себе викрутити, і інші. Єдине, що можна було зробити, це дійсно поєднанням зусиль двох сил, БЮТ і Партії регіонів, щоб було якесь життя за нормальними правилами в цій країні, ці дві сили разом могли на це піти. Інші на це окремо поодинці не підуть. Тому я вважаю, що в наслідок того, що політична сила, до якої я до цього дня належав, зрадила цей політичний інтерес, в мене немає надії, що можуть бути якісь добрі результати. Я дивлюся на майбутнє досить песимістично, я собі політичних планів не вибудовую, запасних аеродромів я не малював, буду вчити англійську мову, буду писати дисертацію – це плани на найближче майбутнє.
Бі-Бі-Сі: Чи є якісь глибинні процеси в самій ПР, які, можливо, підштовхнули вас до такого рішення? Чому партія, на вашу думку, стала підігрувати президенту, як ви кажете? Чи її розколюють зсередини якісь свої течії?
Тарас Чорновіл: Зсередини, я думаю, ніхто не розколює, там все одно всі рішення проводяться одноголосним голосуванням, останніх кілька засідань політради єдиний, хто там іноді виступав проти – це ваш покірний слуга. Тому розколів там не буде. Хто, які механізми штовхають у цьому напрямку, чому партія стала грати гру президента – це питання не до мене. Я не настільки глибоко інтегрований в партійне керівництво, тому я не готовий давати на це питання відповідь. Я цього не знаю.
Бі-Бі-Сі: Фактично, якщо будуть дочасні парламентські вибори, я так розумію, ви на них вже не підете?
Тарас Чорновіл: Безумовно, що так. Тому тим, хто вміють гарно говорити “так точно”, “чего изволите” я залишаю...

Джерело: http://www.bbc.co.uk/ukrainian






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

Усі новини