реклама партнерів:
Головна » Закарпаття. В «українську Сицилію» вводять Внутрішні війська

Закарпаття. В «українську Сицилію» вводять Внутрішні війська


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
30 вересня в центрі Ужгорода рясніло від міліцейських мундирів і генеральських лампасів.
Міністр внутрішніх справ Юрій Луценко мав приїхати в обласний центр Закарпаття для проведення наради з керівниками управлінь міліції західних областей, що постраждали від повені. Та з розмов правоохоронців, які в обідню перерву, очікуючи приїзду міністра, окупували столики кафе, що навпроти управління міліції, ставало зрозуміло, що очікують ледь не введення в місто загонів спецпризначення...
Ще до прильоту міністра до управління міліції почала наближатися колона, яку очолювала людина в чорному з кепкою такого ж кольору на голові. Всі впізнали мера Ужгорода Сергія Ратушняка. “Зараз буде весело”, – зауважив хтось із місцевих журналістів. Колона з кількох десятків людей перекрила вулицю, по якій до управління з летовища мав прибути міністр. Пікетувальники розгорнули транспаранти: “Банду Балоги та клан “Барва” – геть!”, “Балога, поверни Україні Президента, МВС, ЗСУ, СБУ!”, “Чепакам і Балогам – тюрми!”. Ці плакати міцно стискали хлопці специфічної зовнішності та симпатичні жіночки. “Прізвисько цього – Череп, він входив у бригаду... Зараз депутат міськради... А цього Рисько... Входив у бригаду...”, – розповідають про пікетувальників місцеві журналісти, що спеціалізуються на кримінальній тематиці. Окрім колишніх “братків”, які стали депутатами міськради, у пікеті беруть участь й усі завідуючі відділами мерії. Сергій Ратушняк голосно вимагає, щоб начальника обласного управління міліції генерал-майора Віктора Чепака “посадили на парашу разом із заступниками”.

До управління міліції починають під’їжджати автомобілі керівників управлінь міліції зі сусідніх областей. З машини виходить начальник УМВСУ у Тернопільській області генерал-лейтенант Віталій Максимов, який колись керував закарпатською міліцією й особисто заарештовував у ті роки Сергія Ратушняка. “Ще один яничар Балоги, який має сидіти біля параші!”, – кричить Ратушняк. “Та ти вже добре знаєш, що таке тюремна параша!”, – відгризається Максимов.

Перед управлінням з’являється автомобільний ескорт міністра. Першими з автомобілів вискакують особисті охоронці Юрія Луценка. Одразу впадає у вічі, що вони одягнуті в бронежилети, і їх забагато, як для забезпечення проведення регіональної наради.

На зустріч міністра з керівниками обласних управлінь міліції, які мали рапортувати щодо заходів, пов’язаних з ліквідацією наслідків повені, прориваються журналісти, і у маленькому актовому залі одразу стає тісно. Юрій Луценко починає заслуховувати начальників управлінь, і цієї миті у зал входить начальник УМВСУ у Закарпатській області Віктор Чепак. “Товаришу міністр, – звертається він до Луценка, – особовий склад закарпатської міліції просить вас проводити нараду в присутності всього колективу!”. Луценко біліє від злості. “Ви на лікарняному чи при виконанні службових обов’язків? – запитує одягнутого, як денді (не у формі), підлеглого. – Якщо при виконанні, то одягніть форму, як належить при зустрічі з міністром, і сідайте за стіл”. Чепак відповідає, що надалі перебуває на лікарняному. “Тоді йдіть та лікуйтесь. Ми дуже піклуємося про ваше здоров’я”, – заявив генералові Юрій Луценко.

Після цього демаршу нарада щодо повені швиденько завершується, а Юрій Луценко починає розповідати журналістам про справжні мотиви свого прильоту в Ужгород – вотчину Віктора Балоги.

За словами Юрія Луценка, начальник закарпатської міліції генерал-майор Віктор Чепак “тривалий час демонструє небажання підкорятися керівництву МВС”. Мало того, на останній колегії МВС діяльність УМВСУ у Закарпатській області з усіх показників була визнана незадовільною. Так як звільнити з посади людину, яка перебуває на лікарняному, незаконно, Юрій Луценко прийняв рішення про реорганізацію управління міліції у Закарпатській області в головне управління міліції, а керівника нової структури він може призначити без врахування того, що Чепак місяцями “лікується”. Та 29 вересня Закарпатський територіальний адміністративний суд прийняв для розгляду позов Чепака про незаконність реорганізації і на час його розгляду заборонив МВС проводити реорганізацію. “Я запитав суддів, коли вони завершать слухання цієї справи, – розповів Юрій Луценко. – Будемо розглядати доти, поки вас не усунуть з посади міністра, – відповіли мені судді. Я людина законослухняна, тому реорганізація призупинена”, – каже Юрій Луценко. Натомість керівництво МВС вирішило провести службове розслідування та комплексну перевірку роботи керівництва УМВСУ у Закарпатській області. Поки триває службове розслідування, Віктор Чепак наказом міністра відсторонений від виконання обов’язків. Його обов’язки тимчасово виконуватиме колишній перший заступник начальника ГУ МВСУ у Дніпропетровській області Петро Кононенко, якого міністр привіз із собою. До 30 жовтня залишатиметься в Ужгороді заступник міністра Михайло Клюєв, який керуватиме міністерською перевіркою. На Закарпаття відрядять понад п’ятдесят співробітників служби внутрішньої безпеки міліції та офіцерів УБОЗу, карного розшуку з інших областей. Юрій Луценко пообіцяв, що вони перевірять роботу кожного райвідділу міліції та вислухають скарги жителів закарпатських “золотих сіл”. Особлива увага під час перевірки приділятиметься проблемі укриття злочинів, пов’язаних із земельними питаннями, хабарництвом та службовими зловживаннями. “У Хустському районі, – наводив Юрій Луценко приклади таких зловживань, – протягом одного дня оформили одинадцять державних актів на землю! У селі Велика Бабка голова сільради оформив великі земельні ділянки на своїх брата та батька, а ті перепродали землю третім особам. У селі Шаянах Хустського району виділили землю таким “селянам”, що там можна проводити засідання Верховної Ради...”.

Юрій Луценко повідомив, що розпочинається оперативно-профілактичне відпрацювання Закарпатської області. Хоча в Ужгороді дислокується батальйон Внутрішніх військ, для участі у відпрацюванні в Закарпаття відрядять ще полк Внутрішніх військ.

“Керівництво МВС цілеспрямовано переслідує мету буд-яким шляхом замінити начальника та заступників обласного управління міліції, – розповів журналістам про своє бачення конфлікту генерал-майор Віктор Чепак. – Цього року ми пережили 49 офіційних міністерських перевірок та 20 неофіційних, які не дали законних підстав для мого звільнення. Реорганізація управління в головне управління незаконна. Добре, що я вчасно звернувся до суду, бо знаю, що в міністерстві планували силовий варіант відсторонення мене від посади”. Віктор Чепак заявив, що, на його думку, “в основі конфлікту лежать розбірки політиків”.

На Закарпатті всі знають, що начальник УМВСУ області Віктор Чепак – кум, отож особисто віддана людина екс-губернатора Закарпаття, керівника Секретаріату Президента Віктора Балоги. Тому відпрацювання області та появу на її теренах полку Внутрішніх військ місцеві політологи пов’язали з намаганням певних політичних сил зменшити вплив на цей прикордонний регіон найвідданішого Президентові України клану Балог.

Омар УЗАРАШВІЛІ
На фото автора: Мер Ужгорода Сергій Ратушняк особисто керує пікетом під стінами управління міліції.
Джерело: «Високий замок», http://www.wz.lviv.ua/pages.php?atid=68310





QR-код посилання на сторінку



Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини