реклама партнерів:
Головна » На Івано-Франківщині прокуратура виявила зловживання «паводковими коштами» на 22 млн грн

На Івано-Франківщині прокуратура виявила зловживання «паводковими коштами» на 22 млн грн


Коментарі: 0 Кримінал

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Прокурорськими перевірками та органами КРУ в Івано-Франківській області виявлено незаконні виплати та зайве затребування з державного бюджету коштів на ліквідацію наслідків стихійного лиха на суму 22 млн грн.
За фактами службових зловживань та розкрадань посадовими особами бюджетних коштів міськрайпрокурорами порушено 6 кримінальних справ. Всього за результатами перевірок органами прокуратури області порушено 19 кримінальних справ.
Про це повідомляє «Західна інформаційна компанія» з посиланням на прес-секретаря прокурора області Людмилу Гласову.
В обласній прокуратурі зазначають, що органи влади та місцевого самоврядування Івано-Франківщини не забезпечили належним чином використання виділених із державного бюджету України субвенції на ліквідацію наслідків липневої повені. Тривалий час не обстежувалися постраждалі господарства, складалися дефектні акти на об’єкти та господарства, пошкодження яких не пов’язано зі стихійним лихом.
Зокрема, до переліку об’єктів, що потребують першочергового відновлення та ремонту, на підставі дефектного акту, складеного комісією та затвердженого головою села Клубівці Тисменицького району, включено відновлення проїзної частини по вулиці Шевченка, вартістю 1,6 млн грн, хоча пошкоджень ця дорога не зазнала.
Після втручання райпрокуратури вказаний об’єкт з переліку на відшкодування виключений.
Завищено збитки знищених посівів сільськогосподарських культур у Коломийському, Богородчанському, Рогатинському, Галицькому, Снятинському та Косівському районах.
Водночас посадові особи Тисменицької міськради, “зловживаючи службовим становищем”, подали в райдержадміністрацію списки осіб, потерпілих від повені другої категорії, в яких начебто затоплені будинки. Насправді хати виявились неушкодженими або нежилими та не потребують капітального ремонту. Таким чином з бюджету незаконно виплачено 800 тис. грн компенсацій. За цими фактами прокуратурою району порушено 2 кримінальні справи.
Службові особи Галицької міської ради без відповідного обстеження та складання дефектного акту внесли до списку потерпілих 3 категорії 146 мешканців будинків про начебто підтоплені підвальні приміщення, пошкоджене електрообладнання, хоча реальних збитків не було. На підставі цього з державного бюджету незаконно виплачено вказаним громадянам 730 тис. грн. 9 вересня прокуратурою району порушено кримінальну справу за ст.ст. 364 ч.2, 366 ч.2 КК України.
Кримінальні справи за аналогічними фактами порушено також прокурорами Богородчанського, Коломийського, Тлумацького районів та Долинським міжрайонним прокурором.
В обласній прокуратурі зазначають: окремі органи влади та місцевого самоврядування не дотримуються вимог містобудівного і земельного законодавства, надаючи в користування та приватну власність земельні ділянки лісового фонду, вздовж річок, водойм, без визначення їх цільового призначення таких земель, без винесення в натуру прибережних захисних смуг.
При цьому контролюючі органи та міськрайпрокурори на згадані порушення своєчасно не реагують і заходи по їх усуненню не вживають.
За результатами проведених у липні-вересні перевірок міськрайпрокурорами порушено 2 кримінальні справи; опротестовано 25 незаконних рішень органів місцевого самоврядування.
У Верховинській селищній раді її голова уклав 98 угод на оренду земельних ділянок із суб’єктами господарювання лише на підставі рішень ради - без погодження та затвердження встановленого законодавством порядку проектно-технічної документації, в тому числі щодо передачі в безоплатне користування земель водного фонду без зазначення цільового призначення (категорії їх використання. – ЗІК.). В територіальних органах державного земельного кадастру ці документи не зареєстровані.
На селищного війта складено адміністративний протокол про порушення вимог Закону України “Про боротьбу з корупцією”. Рішенням суду накладено штраф.
Водночас встановлено факти самовільного використання земель природно-заповідного фонду, незаконне будівництво на цих землях споруд.
Суттєві прорахунки в роботі допускає територіальна інспекція Держенергонагляду в області. Упродовж року вона не проводила перевірок законності підключення та використання електричної енергії суб’єктами господарювання, які здійснюють переробку лісодеревини.
Лише за дорученням прокуратури області у липні-вересні працівники енергонагляду відключили декілька пилорам .
Результати перевірки засвідчили також, що в області мають місце факти коли з гірських річок, замість укріплення їх берегів, здійснюється, видобування піщано-гравійної суміші, що заборонено вимогами Водного кодексу України. За незаконне видобування гравію міськрайпрокурорами порушено 3 кримінальні справи та 28 адміністративних проваджень.
Довідка ЗІКу.
Івано-Франківській області на ліквідацію наслідків стихії виділено з державного бюджету 949 млн грн, з яких профінансовано 791 млн грн, в тому числі 245 млн грн для виплати допомоги потерпілим від стихійного лиха, яких в області нараховується 18260 осіб.

Джерело: «Західна інформаційна компанія», http://zik.com.ua/ua/news/2008/10/08/152818






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини