реклама партнерів:
Головна » Конфлікти в Кримській організації Партії регіонів

Конфлікти в Кримській організації Партії регіонів


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Політрада Кримської республіканської організації Партії регіонів виключила голову Ради міністрів Криму Віктора Плакиду і мера Сімферополя Геннадія Бабенка з партійних лав.
Про це Радіо Свобода повідомив один із членів Політради, який побажав бути неназваним. Обом високопоставленим партійцям закинули «порушення партійної дисципліни», «невиконання партійних рішень» і навіть «дискредитацію Партії регіонів». Один із партійних вигнанців уже заявив про «поглиблення розколу кримської парторганізації».
Геннадія Бабенка і Віктора Плакиду також вивели із виконкому Кримської республіканської організації Партії регіонів. За це, за даними поінформованих джерел, проголосували більшість із 48 членів Політради кримської парторганізації. Хоча, наразі, партійна прес-служба офіційно не підтвердила цю інформацію. Немає її і на партійних сайтах – ні на кримському, ні на центральному, а лідер кримської організації Василь Кисельов уже більш як добу недоступний телефоном.

Перевірка на міцність чи партійний розкол?
Мер Сімферополя Геннадій Бабенко, який під час засідання кримської Політради був у Києві, повернувшись зі столиці, заявив, що не визнає таке рішення й оскаржить його у вищих партійних органах. За його словами, до цього партійне керівництво намагалося змусити його ухвалити низку «незаконних кадрових рішень», на що він не погодився. За словами Геннадія Бабенка, інформація про виключення його з партії – «із розряду «страшилок», «перевіряють на міцність».
Раніше група депутатів Сімферопольської міськради з фракції «За Януковича!» погрожували меру «партійною відповідальністю» за те, що не прислухається до однопартійців і не вимагає звіту земельної комісії міської ради. Сімферопольський мер на це заявив, що не боїться погроз і впевнений у своїй правоті. Тепер же він погрожує народному депутатові України Василю Кисельову недовірою як лідеру парторганізації. За словами Геннадія Бабенка, ціла низка низових партструктур вимагає скликання республіканської конференції і вже зараз недовіру Василю Кисельову висловили Ялтинська, Джанкойська міські і Білогірська та Ленінська районні організації.

Прагматики проти радикалів?
Кримський прем`єр Віктор Плакида теж заявив журналістам про свою незгоду з його виключенням і пообіцяв його оскаржити. Він наголосив, що «не приймає висунутих претензій» щодо невиконання партійних рішень» і нагадав, що на останній сесії кримського парламенту урядовий проект республіканського бюджету був проголосований одноголосно, що свідчить про «підтримку уряду та прем’єра з боку всіх депутатів від Партії регіонів та інших політичних сил».
Водночас, голова Верховної Ради Криму, «регіонал» Анатолій Гриценко заявив, що рішення про виключення Віктора Плакиди «ухвалювалося за особистою ініціативою окремих членів Політради», а також – «із порушенням статуту партії».
Представники інших політичних сил півострова одразу заявили, що підтверджується «серйозний розкол в Партії регіонів» і назвали останнє рішення «ударом особисто по Анатолію Гриценку». Справді, саме кримський спікер рекомендував свого давнього товариша Віктора Плакиду на прем’єрське крісло. Крім того, відомо, що сімферопольський мер активно співпрацював у земельних питаннях із радником спікера, депутатом Олександром Мельником.
Місцеві спостерігачі у цій ситуації говорять про зіткнення «прагматиків» і «радикалів» в середовищі кримських «регіоналів». До «прагматиків» можна записати групу Гриценка-Мельника-Плакиди та інших ветеранів радянської номенклатури і вцілілих піонерів бурхливих 1990-х років, які зараз понад усе цінують стабільність, як запоруку вдалого бізнесу. Саме вони останні 3 роки контролювали політичне та економічне життя автономії, намагаючись вибудувати прагматичні стосунки як з багатоликим Києвом, так і з поміркованими кримськотатарськими та прокремлівськими силами.
Але серед «радикалів», до яких можна зарахувати групи експресивного Василя Кисельова і прокремлівського Сергія Цекова з «Російським блоком», зростало невдоволення і через економічні образи та обмеження, і через ігнорування «прагматиками» ідеологічних питань – «захисту російської мови і Чорноморського флоту Росії» та «боротьби з кримськотатарською / мусульманською загрозою». Тепер у «радикалів» з’явився шанс вийти на перші ролі, якщо їхній заколот підтримає керівництво Партії регіонів та її лідер Віктор Янукович.

Що скаже Віктор Янукович?
Місцева оглядачі прогнозують, що наступним кроком «радикалів» стане повторна спроба усунути з посади спікера самого Анатолія Гриценка, а також, можливо, і відставка його висуванця прем’єра Віктора Плакиди. В грудні минулого року цього зробити не вдалося ще й тому, що обидві сторони не хотіли посилення публічного ефекту конфлікту. Тепер же останній вийшов на поверхню.
Водночас із кінця січня «регіонали», не соромлячись, чубилися на публіці між собою в Сімферопольській районній і Сімферопольській міській радах. А в Севастопольській міськраді конфлікт зайшов так далеко, що «регіонали» вже не змогли бути в одній партійній фракції і створили ще одну – фракцію «За Януковича». Що думає сам Віктор Янукович про своїх кримських соратників та їхні «розборки» – поки що невідомо, хоч відомо що до нього апелюють усі сторони усіх згаданих внутрішньопартійних конфліктів.

Джерело: "Радіо Свобода", http://www.radiosvoboda.org/content/Article/1490912.html

На фото: Голова Ради міністрів Криму Віктор Плакида






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини