реклама партнерів:
Головна » Народні депутати так і не знизили собі зарплати

Народні депутати так і не знизили собі зарплати


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Незважаючи на офіційно ухвалене рішення про зниження зарплат депутатів Верховної ради з 1 квітня цього року, народні обранці продовжують отримувати такі саме гроші, як і раніше.
Зокрема, наприкінці квітня депутати мали отримати по 7 тисяч гривень. Утім, їм нарахували зарплату в повному обсязі.
"Я зарплату за квітень вчасно отримати не встиг, забрав її тиждень тому. Дали 13 тисяч, ще тисячу гривень зняли за прогули", - розповів представник НУ-НС Олесь Доній.
Цю інформацію підтвердив і комуніст Олександр Голуб. "Дійсно, в квітні з нами розплатилися в повному обсязі. Числа 25-27 даватимуть зарплату за травень. Якою вона буде, ми не знаємо", - сказав він.
Депутати стверджують, що у зволіканні з урізанням їхніх зарплат винен Кабінет міністрів. Мовляв, депутатський оклад прив'язаний до окладу міністрів, а вони не поспішають знижувати свої доходи.
В той же час, в уряді запевняють, що це неправда. За словами міністра Кабінету міністрів Петра Крупка, уряд ще 18 березня ухвалив рішення вдвічі урізати зарплати всім міністрам, включаючи прем'єра, а з 1 квітня ця ухвала набула чинності. Втім, вплинути на депутатів урядовці ніяк не можуть.
"Є закон про статус народних депутатів, і оплата їхньої праці - частина закону, який ми не можемо змінити", — пояснив Крупко.
Сергій Сас, перший заступник голови регламентного комітету ВР, незважаючи на це, наполягає, що все упирається в уряд, і саме він повинен розібратися в цьому питанні. За словами народного обранця, ще 3 березня Рада доручила Кабміну розробити схему зниження зарплат, але до цих пір нічого не зроблено, тому зарплати не знижують.
В той же час, депутати не приховують, що не в захваті від ідеї зниження своїх зарплат, хоча вони й проголосували за це рішення.
"Я був депутатом у 1994-1995 роках, коли наші зарплати в перерахунку складали 100 доларів. Депутат відчував себе як жебрак", - згадує Сас.
Він упевнений, що це неправильно, адже нардеп повинен бути незалежним. Сьогодні депутати можуть розраховувати на зарплати у розмірі 14 тисяч гривень, доплати за інтенсивну і секретну роботу, а також за знання мов. Депутатам виділяють від 10 до 17 тисяч гривень на канцелярські, транспортні й інші витрати і надають авто для поїздок по Києву. Щоправда, наїздити на ньому можна не більше 25 годин на місяць. Крім того, народним обранцям оплачують залізничні й авіаквитки, надають житло і оплачують мобільний зв'язок.
"Поки що ми тільки одержали листи з проханням скоротити переговори по мобільних. Але ніяких радикальних дій не послідувало", - розповів комуніст Олександр Голуб.
В той же час, заробітки у Кабміні таки скоротилися. За інформацією Петра Крупка, зарплата прем'єра Юлії Тимошенко знизилася в два рази і становить 16 тисяч гривень, перший віце-прем'єр Олександр Турчинов задовольняється 15,5 тисячами гривень, міністр оборони Юрій Єхануров - 9,5 тисячами гривень.
А от міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Юрій Павленко отримує всього лише 7 тисяч гривень."У кінці квітня я отримав близько 7 тисяч замість 14 тисяч. Отримав стільки, тому що ще з 1 січня відмовився від надбавок", - розповів Павленко.
А от у Секретаріаті президента всі залишилися при своїх окладах. За словами джерела на Банковій, зарплати нікому не урізали, там пішли іншим шляхом і скоротили людей.
"Близько 100 радників і помічників довелося скоротити. Тепер чиновникам першого рангу доводиться виконувати роботу самостійно, зате зарплати зберегли в колишньому об'ємі", - розповідає джерело.
Таким чином, і президент, і топ-склад його Секретаріату залишилися при колишніх своїх заробітках. Згідно з декларацією, місячна зарплата Віктора Ющенка - понад 40 тисяч гривень на місяць.

Нагадаємо, Верховна рада ухвалила рішення про зниження вдвічі зарплат нардепів, президента, міністрів, голів облдержадмінстрацій та інших високопосадовців ще 3 березня. 18 березня свої заробітки знизив Кабмін.
Ухваленими владними органами документами передбачалося, що зарплати депутатів, посадовців і чиновників мають бути знижені з 1 квітня терміном до 1 січня наступного року. Причиною зниження окладів стала фінансова криза.
В той же час, мінімальна зарплата в Україні з 1 квітня підвищилася на 20 гривень.
Зараз мінімальна зарплата становить 625 гривень на місяць, а до кінця року вона підвищиться до рівня 669 гривень на місяць.

Джерело: ТСН, http://tsn.ua/ua/ukrayina/deputati-tak-i-ne-znizili-sobi-zarplati.html







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини