реклама партнерів:
Головна » АТО має три фази - очистити, утримати, відновити, - генерал Крутов

АТО має три фази - очистити, утримати, відновити, - генерал Крутов


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Незважаючи на стислий графік роботи, керівник АТЦ знайшов час для відповідей на питання InfoResist, які зараз актуальні для багатьох мешканців країни, і в першу чергу тих регіонів, де в ці дні проходить активна фаза антитерористичної операції.
Питання, пов‘язані з діяльністю АТО, сьогодні нагадують повідомлення з фронту, але потрібно розуміти, що АТО – це одна із складових широкого спектру питань, якими займається Антитерористичний центр, керівником якого є генерал-лейтенант Василь Васильович Крутов. Завдання, покладені на антикризову структуру, містять у собі реагування як на зовнішні, так і на внутрішні виклики і загрози для України. Для цього здійснюється комплекс заходів, що вміщують в собі політичну, економічну, соціальну, міжнародну складові…

Під час своєї інавгурації Президент України Петро Порошенко заявив, що вогонь буде припинено найближчим часом. Тому перше запитання, яке турбує соціум: Ваша думка – це дійсно можливо забезпечити найближчим часом? Чи існує можливість вирішити проблему сепаратизму за столом переговорів?

Щодо заяви Президента про припинення вогню: зрозуміло, що здійснити це виключно силовим способом неможливо. Для успіху стабілізаційної кампанії Президента необхідно терміново вносити зміни до чинного законодавства щодо планів територіальної оборони. Перші кроки в цьому напрямку вже зроблено. Наразі готується ціла низка необхідних доповнень до законодавства. Щодо практичних дій на Південному сході: антитерористична операція має три фази – очистити, утримати, поновити. Тобто, першим кроком знешкоджуються озброєні терористи, потім забезпечується контроль над районом проведення антитерористичної операції, а далі – в повному обсязі відновлюється функціонування органів державної влади. Але для досягнення успіху необхідно відновити певну довіру населення. І це стосується не лише Донбасу. Потрібно розуміти, що завдання протидії тероризму виходять далеко за межі рамок антитерористичної операції в окремих регіонах і звільнення цих територій від терористично-диверсійних груп та озброєних бандформувань. Необхідно, і ми інтенсивно працюємо в цьому напрямку, терміново переглядати державну Концепцію боротьби з тероризмом, яку було прийнято тоді, коли Україна належала до держав з низьким рівнем терористичної загрози.

Відомо, що частина українсько-російського кордону зараз незахищена, завдяки чому терористи мають можливість переправляти на нашу територію озброєння, боєприпаси та техніку. Що здійснюється керівництвом АТО для забезпечення захисту кордону від проникнення?

За всі роки незалежної України не очікувалось агресії з цього боку. Тому фізично неможливо було миттєво закрити кордон. Але ми швидко вчимось і робимо правильні висновки. Зараз здійснюються необхідні переміщення сил, що дасть можливість вже найближчими днями забезпечити блокування кордону. Це – один з ключових кроків, після чого для досягнення успіху антитерористичної операції знадобиться зовсім небагато часу. Керівництво АТО діє достатньо професійно і критикувати їх дії я не бачу сенсу.

Преса багато пише про те, що військовослужбовцям, які беруть участь в АТО, не вистачає захисних шоломів та бронежилетів. Які справи із забезпеченням засобами індивідуального захисту насправді?

На цей момент забезпечення військовослужбовців вже налагоджено. Дійсно, були серйозні проблеми на початку операції, але зараз більшість проблем та неузгодженостей вирішено. Справа в тім, що за весь час незалежності Україна не мала потреби у терміновому укомплектуванні військових частин, їх забезпеченні засобами індивідуального захисту. Ми не готові були оперативно відреагувати на ситуацію, що змінилась майже миттєво. Та висновки зроблено.

Значна кількість мешканців Слов’янська та найближчих населених пунктів планує покинути зону АТО. Які заходи здійснюються командуванням для забезпечення можливості безпечно залишити цю територію?

Така можливість у мешканців є вже зараз. Навколо Слов’янську знаходяться наші блокпости, які виконують фільтраційну функцію. Через них неозброєні люди можуть вільно залишити небезпечний район, про що інформація постійно поширюється. Крім того, Президент України доручив організувати рятівний коридор для мирного населення, яке бажає виїхати з території, де проводиться АТО. Ми вже працюємо над його створенням.

Існує наявна загроза, що разом з мирними мешканцями залишити район проведення антитерористичної операції зможуть терористи і диверсанти. Які заходи вживаються для недопущення такого розвитку подій?

Керівництво АТО робить все, щоб не дати терористам такої можливості. На блокпостах здійснюються досить дієві перевірочні заходи, що значно зменшують шанси залишити район терористам і диверсантам, які, безумовно, мають бути знешкоджені. Проте, потрібно розуміти, і це стосується не тільки Слов’янська, що значна кількість сепаратистські налаштованих людей не перейшла межу, нікого не вбила. Таким Держава готова дати амністію за умови складання зброї. З ними необхідно працювати, а не знищувати.

Тоді відразу питання від групи активістів, які допомагають жертвам подій на сході, зокрема, постраждалим, звільненим заручникам, а також тим, хто потребує евакуації: зважаючи на кількість повідомлень а-ля «національна гвардія їсть дітей у Слов‘янську», чи вважаєте Ви, що Україні вдається вести ефективну контрпропаганду? Адже зараз інформаційне поле – це повноцінна частина війни. Які пріоритети в цих боях з українського боку?

Проблема полягає в тому, що проти України далеко не перший рік ведеться масштабна інформаційна війна, результати якої ми спостерігаємо. І ми не програли цю війну. Ми навіть не були її учасниками. Інформаційна війна не розглядалась як певна складова державної політики. Тим часом, на фоні відсутності на національному рівні єдиного антитерористичного інформаційного простору, відбувалося розповсюдження антиукраїнського продукту з використанням телебачення, преси та мережі Інтернет. Наразі здійснюється цілий комплекс інформаційно-пропагандистських кроків, цілком оновлюється програма інформаційного забезпечення антитерористичних заходів. Але наша відповідь буде асиметричною до перекручувань інформації, підміни понять та цинічної брехні. Наша відповідь має ґрунтуватися на правовій грамотності та почутті патріотизму. Україна – демократична держава, а принципи демократії та гуманізму не передбачають використання маніпулятивних методів впливу на суспільство. Нам необхідно формувати свідомість населення за принципами неприйняття тероризму як методу досягнення політичних, економічних або інших цілей. Потрібно, щоб люди з розумінням ставились до можливого тимчасового обмеження громадянських прав в інтересах національної безпеки та володіли знаннями щодо поведінки в умовах виникнення терористичної загрози або теракту. Це – міжнародний досвід.

Джерело: прес-служба СБУ






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини