реклама партнерів:
Головна » Безпека на зимових дорогах. Готуйте правильно свою автівку до зими

Безпека на зимових дорогах. Готуйте правильно свою автівку до зими


Коментарі: 0 РІЗНЕ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Попри аномально теплу осінь, зима прийде в Україну вчасно. Зі снігом, морозом та сильним вітром. Перший сніг за прогнозами метеорологів, випаде вже з 26 листопада по 3 грудня.
Проте погода стала занадто мінливою та примхливою, тож треба бути готовими до її різких змін. Особливо потрібно бути готовим до змін погоди людям котрі знаходяться за кермом службових транспортних засобів та власних автомобілів.

«Готуй сани влітку» а колеса на зимові переставляй з осені, коли середньодобова температура опуститься до плюс 7 градусів по Цельсію» - свідчить народна мудрість. Саме дана цитата підходить найкраще для ситуації із зимовими шинами. Але в нашій країні черги біля шиномонтажів починаються лише після того, як температура впаде нижче нуля і починається ожеледиця. Як наслідок, у перші дні заморозків спостерігається різке збільшення кількості ДТП.
Кожен досвідчений автолюбитель знає, що треба вчасно готуватися до зимового періоду, інакше, якщо не встиг «перевзутися» - чекай біди.

З приходом зими приємний і рівний асфальт кудись швидко зникає, а замість нього залишаються замети та ожеледиця на дорогах. Ваш чотириколісний кінь на тлі всіх цих змін починає себе вести, щонайменше, дивно. Що ж робити? Треба було шини міняти заздалегідь - ось що треба робити.
Завдяки щорічному винаходу нових шин, водії мають можливість вибрати найбільш підходящу марку шин, що відповідає всім потребам, і що володіє всіма необхідними якостями. Всі види зимової гуми діляться на ті, в яких використовуються шипи, і ті, в яких не використовуються.
Навряд чи хтось з упевненістю відповість на таке питання, які шини краще використовувати взимку.

І шиповані, і нешиповані шини мають свої переваги і недоліки. Нешиповані шини гарні тим, що і на снігу і на сухому асфальті вони показують відмінні результати. Однак цей вид шин має і серйозний недолік - в ожеледь їх характеристики погіршуються у багато разів, на відміну від шипованих.

Шиповані шини, в свою чергу, потрібні для забезпечення гарного зчеплення з дорогою в зимовий період, особливо коли асфальт вкритий кіркою льоду. Цьому є одне просте пояснення. Вбудовані в шини шипи саме на льоду і сніжної кірці істотно поліпшують ефективність управління автомобілем, а от коли машина їде на сухому чистому асфальті, то набагато краще, коли її колеса "взуті" у нешиповані шини, оскільки шипи у Вас з часом просто повилітають.

І тут доводиться вибирати, адже все залежить від того, яка зима. Ніби як і взимку не так вже багато днів, коли дійсно асфальт повністю покритий льодом. Однак, може і так статися, що виникне аварійна ситуація саме в ці дні, а це дуже небезпечно, так як нешиповані шини практично некеровані на голому льоду.
Тому, якщо ви взимку часто виїжджаєте за місто, то вам є сенс ставити «шипову». Якщо ж ви переважно їздите по місту, де дороги чистять від снігу - краще використовувати зимову нешиповану гуму.

Відомо, що багато автомобілістів заради економії віддають перевагу чомусь середньому між зимовими та літніми шинами – «всесезонці». Не вірте в міф про все сезонні шини, вони посередньо працюють як влітку, так і зимою. Але ж бувають в Україні й морози нижче мінус 20 градусів, тому краще використовувати всесезонні шини влітку і в міжсезоння.

Отже висновок такий, що на засніжених, обледенілих дорогах зимова гума просто необхідна - з нею легше починати рух на сніговій дорозі, набирати швидкість, а також гальмувати. При низьких температурах шини зберігають свою еластичність, що дуже зручно в зимовий період часу. А от перевзувати свій автомобіль в «шиповку», чи обмежитись просто зимовими шинами – вирішувати Вам, в залежності від того по яким дорогам бігати взимку Вашому залізному коню.

І пам’ятайте, якщо всі автомобілі будуть взимку їздити на зимній гумі це призведе до зменшення кількості дорожньо-транспортних пригод і як наслідок до зменшення кількості людей травмованих і загиблих на дорогах.
Свідомо ставтеся до власної безпеки і до безпеки оточуючих Вас людей!

Олексій Моргун,
викладач навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності (МНС)





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини