реклама партнерів:
Головна » Боротьба мракобісся з цивілізацією: інтерв’ю зі Скарлетт Охременко, яка викрила двох агентів Кремля

Боротьба мракобісся з цивілізацією: інтерв’ю зі Скарлетт Охременко, яка викрила двох агентів Кремля


Коментарі: 0 РІЗНЕ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном

Протистояння проти рашистів відбувається не тільки на полю бою, а й у цифровому просторі. Поширення дезінформації, маніпуляції, брехня та залякування — мають серйозні наслідки, тому з цим також слід боротись. 

Та й не тільки громадяни України, які завжди проживали на території нашої держави долучаються до лав кібервійськ. Скарлетт Охременко, громадянка США за народженням і громадянка України з 2020 року, зробила свій внесок у перемогу України викривши двох агентів Кремля і домоглася їх внесення до Центру дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку «Миротворець». 

— Доброго дня, Скарлетт. Перше питання: як вийшло, що ви, громадянка США, отримали український паспорт та приєдналися до кібервійськ України як волонтер? Не багато хто вирішує відкрито шукати інформацію про злочинців та доводити справу до суду.

— Доброго дня. Я народилася в 1985 році в США, але у мене батько громадянин Куби, а рідна мати була громадянкою СРСР.  Я є громадянкою США за народженням. Однак, мені було менше року, коли ми з матір'ю повернулися в СРСР, де я прожила кілька років до переїзду в колишню НДР і далі до Франції. 

У 21 рік я переїхала з Франції в Канаду, оскільки вийшла заміж. Там я теж вчилася, правда на курсах кредитних агентів, а потім і брокерів. Потім відкрила бізнес. Але цей шлюб не протримався довго. 

Через деякий час, у липні 2018 року я познайомилася з нинішнім чоловіком. Мій чоловік — Олексій Вікторович Охременко народився в місті Херсоні в УРСР. До речі його прізвище я і ношу. У 2020 році він отримав громадянство США та американізував свої дані змінивши ім’я на Віктор Алекс Менкен. Але ми одружилися до його натуралізації й відповідно я взяла його прізвище по народженню. 

На цей момент мій чоловік не є громадянином України, оскільки відмовився від громадянства України при отриманні громадянства США. Але оскільки він є етнічним українцем і я є членом сім'ї українців і були доведені сімейні зв'язки з Україною — у листопаді 2020 року я змогла оформити громадянство України. 

Я дуже люблю свого чоловіка і тому для мене Україна дуже близька і навіть до війни думала переїхати. Я купила навіть будинок в Голій Пристані — це передмістя Херсона. Але самі знаєте, що сталося після.

При отриманні громадянства України я задекларувала національність — українка, на що мала право, тому, що були доведені сімейні зв'язки. 

Я одна з перших дізналася про початок російського вторгнення на територію України. Я побачила в Телеграм каналі відео, як бомблять в Харківській області й все зрозуміла. 

Багато хто вважає, що я одна з перших, хто став розповідати про вторгнення в Україну і знімати стріми на дану тему у США, але це не правда. Я дві доби не могла повірити в те, що відбувається і від жаху не спала, але при цьому не виходила навіть з дому — не могла нічого робити.

Річ у тім, що з кінця 2020 року я вступила в Херсонську партію Ігоря Колихаєва «Нам тут жити» і у мене з'явилося багато друзів і просто знайомих. Я стала всіх обдзвонювати, була постійно з ними на зв'язку. Також підтримувала родичів.

Потім стала відправляти гроші в Херсон і на рахунок Ігоря Колихаєва. Стала проводити стріми вести записи в соцмережах про поточну ситуацію. Потім стала збирати гроші на закупівлю жилетів. Ми це робили разом з Юрієм Гері Табах, якого багато хто знає в Україні. Я вважала, що тим самим я роблю свій маленький внесок у перемогу. 

Зараз відповідаю вам і при цьому мене трясе від того, що Полк Азов по суті в полоні у Росії. Ці люди зробили героїчний вчинок. Що велика рідкість в сучасному світі.

А ось про кібервійська я дізналася випадково, познайомившись в телеграмі з керівником з Дніпра. Я не програміст і взагалі далека від IT, тому здебільшого я займаюся поширенням інформації, адмініструванням груп в соцмережах і пошуком екстремістського контенту, тобто тих, хто підтримує російське вторгнення, при цьому мені не важливо, як і чим вони це виправдовують.

Стосовно того що я довела Стіва Дудника і Грачова Дмитра Миколайовича до внесення в базу «Миротворець» і подальшого засудження як військових злочинців можу сказати, що для мене це мій внесок в нашу спільну перемогу і я борюся з цим проросійським бандформуванням багато років. До того ж вони перейшли червону межу і стали публічно підтримувати вторгнення в Україну. Більш того, Стів Дудник почав переслідувати біженців з України погрожуючи їм депортацією і погрожуючи їх життю.

— Як ви дізналися про Стіва Дудника та Дмитра Грачова і що вас наштовхнуло розпочати розслідування про них? Адже в інтернеті багато блогерів, які висловлюються на підтримку Кремля і для збільшення охоплень можуть самі себе називати будь-ким — співробітниками ФСБ чи агентами Кремля? З чого взагалі почалася ця історія і в чому саме полягає злочин цієї людини проти вас та вашої родини?

— Це скоріше не питання, а частина історії мого життя, бо ця історія вже триває більше 7-и років. І коли все почалося Стів Дудник законне ім'я якого Стів Коен не був блогером, тим більше прокремлівського толку, а старанно зображував з себе приватного детектива, про що були явно рекламні статті на різних ресурсах. 

Коли по суті я репатріювала в Америку, то зайнялася громадською діяльністю. У тому числі створила правозахисну організацію й іноді оформляла людям політичні експертизи. Також я створила канал на YouTube, де ключові теми були Правозахист та імміграція. 

Десь у 2014 році мені стали писати з фейкових акаунтів в соцмережах пропозиції платної розкрутки, загалом з пропозицією PR від адміністраторів однієї з груп в соціальних мережах. За цю послугу мені запропонували платити 500 доларів на місяць. Я відмовилася, тоді мені дали зрозуміти, що моя репутація дуже постраждає. 

Я не терплю ніякого шантажу і пішла на принцип. Я їм відповіла: «Якщо всім давати, то поламається ліжко». Я зрозуміло знаю імена цих людей, але не буду називати, бо до них у мене вже давно претензій немає — адже в кінці з'ясувалося, що всім цим керував, так званий Стів Дудник, у якого близько 26 фейкових акаунтів в соцмережах.

Загалом на наступний ранок я побачила, що про мене і мою діяльність пишуть з фейкових акаунтів різну параноїдальну маячню, звинувачуючи в шахрайствах і у всіх тяжких злочинах. При цьому нічим це не доводячи й не наводячи ніяких фактів. 

Правда потім журналісти принесли мені публічні вибачення за поширення неперевіреної інформації. Так тривало близько двох років. Не скажу що це погано відбилося на моїй репутації, бо я ніколи не займалася зазначеними тролями видами діяльності й ніколи не пропонувала тих послуг, про які вони писали. 

Через пару років я вже жила в Маямі й стала займатися своїми справами та розвивати бізнес. Канал я свій закрила, оскільки перестала займатися цією тематикою. Так пройшло кілька років і я взагалі забула про тролів і їх існування.

На той момент я ще не знала, що Стів Дудник і є організатор вимагань грошей і цькування, яким я піддалася раніше, і що він всім цим керує. Я дізналася про це тільки у 2019-му році. А познайомилася я зі Стівом Дудником у 2016-му році, вже в Маямі. У той час він не був блогером і публічною фігурою, а позиціонував себе як приватного детектива і вів групу в Фейсбуці, під назвою «Увага, шахраї!».

Тільки через кілька років я з'ясувала, що група «Увага, шахраї!» була створена тільки для того, щоб виставляти про людей пости й далі вимагати у них гроші за те, щоб ці пости прибрати. До речі зараз — це дуже розвинений злочинний бізнес. Але тоді я не зіставляла факти.

У вересні 2018-року року я поїхала до нинішнього чоловіка в Чикаго і стала жити іншим життям. Згодом зв'язок зі Стівом Дудником припинився. Я вже жила іншим життям і в 2018 році, вже після переїзду в Чикаго я створила новий канал на YouTube вже на тему психології. Я вже не хотіла лізти ні в політику, ні в правозахист, хотіла жити простим сімейним життям. Все було нормально до 6-го лютого 2019-го року.

Увечері мені подзвонив чоловік і заявив, що він знає точно, що я ніяка не американка, а шахрайка і все в такому дусі. Як з'ясувалося, на нього вийшли тролі, про яких я вже багато років не пам'ятала і це розповіли. На моє резонне заперечення, чому він в це вірить, адже ніяких фактів немає, — мій чоловік відповів, що йому підтвердила людина з правоохоронних органів. Я стала з'ясовувати цю ситуацію, намагалася помиритися з чоловіком, але все було марно. Ці люди промили йому мізки, неначе зомбували. 

Я безуспішно намагалася розповісти чоловікові правду, намагалася помиритися, але нічого не допомагало. Потім відносини припинилися. Я зрозуміла, що ці люди помстилися мені за те, що в далекому 2014-му році я дала їм відсіч і не стала платити рекету. Про те що нібито співробітником правоохоронних органів був Стів Дудник, я дізналася пізніше — у жовтні 2019-го року, коли на мене надійшов сфабрикований лжедонос владі штату Іллінойс.

Стів Дудник відправив на мою адресу пакет з фальшивими посвідченнями особи й одночасно написав донос. Більш того, він засвідчив, що я це не я, а багато років тому померла людина. 

Після чого він сам публічно в цьому зізнався І сказав, що у нього нібито замовлення від високопоставленого клієнта і тому він повинен будь-яким способом посадити мене у в'язницю і надалі депортувати. Але план не спрацював, і я через 16 днів була звільнена. Також Стів Дудник визнав, що знаходиться у зв'язці з тими людьми, які багато років очорняли мою репутацію. 

Суть в тому, що ці люди працюють за його вказівкою і вони прекрасно знайомі і вже багато років. Зрозуміло я про це знати не могла. Уявляєте, який шок я пережила?! Я дуже довго не могла прийти в себе, з чоловіком не спілкувалися. Але навіть попри це я не діяла. Я просто вирішила жити далі. Історія продовжилася аж у 2021-му році. 

Після отруєння Олексія Навального і його повернення в Москву я організувала рух на підтримку Навального. Познайомилася з багатьма цікавими людьми в Нью-Йорку і Вашингтоні, і за фактом почала політичну діяльність. 

Буквально через пару місяців в соцмережах мене знову знайшли дудниківські тролі й стали погрожувати мені та моїй родині. А потім сам Стів Дудник став погрожувати мені в телеграмі отруєнням полонієм. Я була здивована від того, що Стів Дудник продовжив мене переслідувати в той момент, коли я почала займатися політикою і відкрито боротися проти Кремля. 

Тоді я стала розслідувати діяльність Стіва Дудника. Стосовно Грачова Дмитра Миколайовича, то я точно не знаю, де і в який момент вони познайомилися з Дудником. За версією самого Грачова — він є колегою Стіва Дудника. Я ж познайомилася з Грачовим, через соціальні мережі у 2019-му році, коли вела канал про психологію. Зрозуміло, в той момент я не знала про їх зв'язок зі Стівом Дудником. За фактом, та й сам Грачов цього не заперечує — він є правою рукою і виконавцем злочинів Стіва Дудника. 

З приводу того, як я з'ясувала, що Стів Дудник є агентом Кремля і пов'язаний з ФСБ РФ я можу сказати простіше і більше. Я зняла 4 фільми-розслідування про це, а якщо у двох словах, то Стів Дудник абсолютно відкрито складається в так званому Міжнародному об'єднанні приватних детективів СНД, штаб - квартира, якій знаходиться в Санкт-Петербурзі. 

Більшість членів даної структури — це співробітники МВС РФ і ФСБ РФ. Це відкрито написано на їхньому сайті. Більш того, частина його співробітників стежили в Лондоні за агентом MI6 — Олександром Литвиненком і у Вашингтоні за Володимиром Кара-Мурзою. 

Після того, як ці люди за ними стежили, Олександр Литвиненко і Володимир Кара-Мурза були отруєні полонієм. І також Стів Дудник погрожував отруєнням полонієм мені. Навряд - чи це прості збіги. 

Більш того, Стів Дудник близько спілкується і співпрацює з Михайлом Хазіним і Яковом Кедмі, які відкрито є представниками Кремля. А хіба можна валятися в грязі й не забруднитися? Але якщо ви хочете знати точно, то ось незаперечні докази. Стів Дудник був тісно пов'язаний зі співробітниками КРОРС (Координаційна рада організацій російських співвітчизників), які втекли з США в Росію, оскільки їх звинуватили в шпигунстві. Та й весь контент на каналі Стіва Дудника — це прокремлівська пропаганда. Та й співпрацює він з федеральними кремлівськими каналами. 

Ви просите розповісти про ті злочини, які Дудник і Грачов вчинили проти мене та моєї родини. Так і тут пряме кремлівське підґрунтя.

Крім мене, є близько 200 жертв Стіва Дудника. Він входив у довіру за допомогою надання фальшивого посвідчення особи співробітника Інтерполу і розповідав про те, що має корупційні зв'язки й він може допомогти з отриманням американських документів. Люди давали гроші, а далі він їх кидав і ще на них доносив до імміграційної служби. 

Дані факти підтверджені скаргами та свідченнями. До того, Стіва Дудника звинувачують у сталкінгу, залякуванні та шантажі. Його ліцензія приватного детектива перебуває у процесі позбавлення через численні скарги. Але ці злочини не вважають політичними. 

А ось я та мої близькі зіткнулися саме з політичними злочинами. Крім всього того, що ця людина зробила у 2019-му році і якщо не вважати множинного та усвідомленого наклепу, то вже відносно недавно — у 2021-му році Стів Дудник разом із Дмитром Грачовим написали лжедоноси у ФСБ та МВС РФ на мою названу матір, яка є пенсіонеркою та не веде тієї чи іншої діяльності. 

Вони написали, що вона є терористкою і готує теракт  у момент виборів до російської «Державної думи». Пізніше вони звинуватили пенсіонерку в підробці документів. Зрозуміло нічого з цього не підтвердилося. Також вони написали донос на мого чоловіка, що він є агентом ЦРУ і займається шпигунством проти Росії. А як ви зрозуміли мій чоловік далекий від політики. Ці доноси я посилала в вашу редакцію і правоохоронним органам України. 

Мета цих дій була посадити мою названу матір і чоловіка по доносах, щоб на заміну на їх звільнення я віддала нерухомість і гроші. Про це говорилося абсолютно публічно і всі відеозаписи й листування збережені. 

Відповідно, Стів Дудник і Дмитро Грачов використовували ФСБ РФ з метою здійснення фактичного викрадення, ну або незаконного тюремного ув'язнення. Відповідно це вказує на прямий зв'язок з цими структурами. Зрозуміло сама ФСБ РФ ніколи офіційно цього не визнає, але факти говорять за себе. Більш того, Грачов Дмитро Миколайович відкрито і публічно підтверджує факт роботи на ФСБ РФ. 

А також Грачов і Дудник оголосили, що посадили мого чоловіка в СІЗО ФСБ РФ «Лефортово». Його реальне місце знаходження досі не встановлено. У ФБР, а також правоохоронних органів України є поки кілька версій — від викрадення, до залякування за допомогою погроз.

В принципі, зрозумійте правильно: фактично Росією правлять силовики, а значить неможливо взаємодіяти з урядом РФ і не взаємодіяти з російськими спецслужбами.

— Крім Дудника, у США, швидше за все, є інші прокремлівські маріонетки. Це не лише блогери, а й у тому числі політики різної масті. Як вам здається, в найближчому майбутньому, проти них можливі такі ж викривальні розслідування?

— Так, звичайно і я зможу абсолютно впевнено назвати для прикладу кілька імен: Алекс Брежнєв з Канади, Саня у Флориді, Роман Аляб'єв, але він їх ФРН. Наприклад проживає в США Катерина Панова — обвинувачена у 4-х кримінальних діяннях в США і це не рахуючи судового процесу про наклеп, вона є фактично пресслужбою Стіва дудника. Те ж саме можна сказати й про Тетяну Родіну й Олену Нікітську. Насправді я знаю багатьох таких людей. І я постараюся зайнятися ними та багатьма іншими надалі. Але зрозумійте, чим більше завуальована їх діяльність, тим складніше зафіксувати їх прокремлівську активність.

— Кремль витрачає мільйони, а то й мільярди доларів на просування своєї пропаганди. Можна сперечатися про відсоткове співвідношення тих, хто підтримує режим, але те, що пропаганда дуже ефективна, сперечатися не доводиться. Проросійські мітинги проходили у багатьох країнах Європи. І боротися із цим потрібно комплексно. Як вам здається, які способи боротьби найефективніші?

— Ви абсолютно праві. Шкода що я раніше не ставилася до цього серйозно. Я вважаю, що найефективніша боротьба — комплексні заходи. Не можна всіх узагальнювати — потрібно виявляти ворога персонально, щоб звернути увагу людей на окремо взятих персонажів. Також потрібно боротися за допомогою співпраці з правоохоронними органами, а можливо і зі спецслужбами, такими як MI6. І одночасно давати максимально можливий розголос. Власне саме так дію я. 

— Як змінилося ваше життя після 24 лютого, коли росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну?

— Я б сказала, що війна змінила не просто моє життя, а я ніколи не стану колишньою. Спочатку я усвідомила, що це не війна росії проти України, а вторгнення на територію України й початок Третьої світової війни. Багато хто помилково вважає, що холодна війна була третьою світовою, але це не так. Дві світові війни не були холодними й не були конфліктами в дипломатії. Вони були повномасштабними. Як і зараз. 

Україна по суті виступила буфером для порятунку всього цивілізованого світу проти фашистської Росії, яка ненавидить прагнення до розвитку держав і громадянського суспільства. Більш того, це війна так званих російських скріп з 21-м століттям. Боротьба мракобісся з цивілізацією.

Тепер, основною моєю діяльністю стала участь і сприяння в перемозі України. На це у мене йде велика частина доби. Більш того, зараз до мене їдуть родичі з Херсона і я повинна їм допомагати. Тепер у мене інша міра відповідальності та інші витрати. І по суті — я одна. І всі витрати теж тільки на мені.

Звичайно мені дуже важко і морально і фінансово, але я живу за принципом: «Не можеш бігти в бік перемоги — йди, не можеш йти в бік перемоги — повзи, не можеш повзти в бік перемоги — лежи, але тільки в бік перемоги».

Я вірю в перемогу України й пишаюся тим, що я є громадянкою України. Україна - це велика країна, яка рятує весь цивілізований світ стримуючи фашистську Росію. Я пишаюся тим, що в Україні є такі герої, як Полк Азов — захисники Маріуполя. Україна — це велика нація і для мене честь бути представником цієї нації. Перемога буде за нами! Слава Україні!






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:41
27-Квіт-2024
Найганебніша сторінка в історії ВР України
Ці кадри обійдуть всі світові медіа. 27 квітня 2010. Ратифікація Харківських угод. Ми
00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
Усі новини