реклама партнерів:
Головна » Боротьба за «Тюрму на Лонцького» у Львові: чинні дві структури музею та два керівники

Боротьба за «Тюрму на Лонцького» у Львові: чинні дві структури музею та два керівники


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Відповідно до угоди про співпрацю у творенні Меморіалу «Тюрма на Лонцького» між СБУ, Львівською облрадою, Українським інститутом національної пам’яті та Центром досліджень визвольного руху, за пропозицією громадськості та членів наглядової ради директором Меморіалу «Тюрма на Лонцького» призначено директора Центру досліджень визвольного руху Руслана Забілого. Про це сьогодні, 17 вересня, під час відкриття виставки «Зламані долі: комуністичний терор в Україні 1920-1950-х рр.» розповіла член наглядової ради Меморіалу Ірина Калинець.
Як розповіла Калинець, у музеї вже створено наглядову раду, куди увійшли по два представники від зазначених організацій та від громадськості. Також при музеї запрацювала колегія, до якої увійшли голови товариств політв’язнів та репресовних.
«Чому Забілий? Тому, що це є вчений, експерт, фахівець. Цей вибір було здійснено з огляду на роботу Центру досліджень визвольного руху, проведену для створення Меморіалу «Тюрма на Лонцького», – пояснила Калинець.
«Не даймо перетворити музей у комунальне підприємство!», – закликала вона.
Парадокс ситуації полягає у тому, що надалі продовжує діяти створене міською владою комунальне підприємство «Меморіальний музей жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», директором якого є Тарас Чолій. На функціонування комунального підприємства були виділені і кошти з міського бюджету Львова.
Ситуація роз’яснив під час брифінгу Руслан Забілий. З його слів, з 2006 року над ідеєю створення музею працювала спільна робоча, яка складалася з представників депутатського корпусу Львівської міськради, громадських організацій, громадських діячів. Він розповів, що на початках у цьому процесі активну участь брала і міська рада. Але у той момент, «коли було видно, що є позитивний результат у плані створення музею, міська рада приймала інше рішення і відсувала всіх учасників процесу створення музею від цієї роботи, перебираючи все у свої руки». Такі дії міського голови Львова, за словами Забілого, викликали протест громадськості. Навколо питання, якого значення – місцевого чи загальнодержавного – має бути музей, було багато дискусій.
«Розв’язанням проблеми стало підписання багатосторонньої угоди. Підписання такої угоди дає можливість створити музей державного значення з метою набуття з часом статусу національного», – пояснив Забілий.
На його думку, Львівська міськрада створила комунальне підприємство, призначивши директором людину, «яка не є фахівцем у цій справі». «Він є журналіст, а не історик. Я вважаю, що музей має очолювати історик і людина, команда, яка вже показала результати роботи. Призначення Чолія директором я розцінюю наступним чином: це людина, яка вигідна і потрібна меру, можливо ще комусь, щоб тримати створення і роботу музею під своїм контролем», – наголосив Забілий.
З його слів, зараз музей цілком під контролем громадськості. «Відповідно до чотиристоронньої угоди СБУ надає свої приміщення для початку роботи музею, виплачує комунальні видатки на його утримання та частково на ремонтні роботи та оплачує роботу 5 посадових одиниць. Центр визвольного руху забезпечує науково-дослідний супровід, створення експозицій. Інститут національної пам’яті у перспективі обіцяє фінансувати музей. Львівська облрада пообіцяла близько 400 тис. грн на фінансування музею вже у наступному році», – повідомив Забілий.
Він наголосив, що музей знаходиться у підпорядкуванні СБУ, доки він не буде виведений загальнодержавний рівень. Тоді він буде підпорядкований Інституту національної пам’яті.
Присутній на брифінгу член наглядової ради Меморіалу, колишній політв’язень, Герой України Юрій Шухевич повідомив, що сьогодні міський голова Львова Садовий підписав вищезгадану угоду про співпрацю у створенні музею, але ліквідувати створену ним структуру – комунальне підприємство ««Меморіальний музей жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» відмовився.
Тому зараз у Львові паралельно є дві структури музеїв. Обидві фінансуються. Їх керівники отримують зарплату. Однак один музей під назвою Меморіал «Тюрма на Лонцького», директором якого призначено Руслана Забілого, функціонує у приміщенні колишньої тюрми, де є його юридична адреса. Інший музей з дещо довшою назвою – «Меморіальний музей жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», директором якого є Тарас Чолій (на сьогодні ще студент факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка, колишній помічник Садового) функціонує в одному із кабінетів Львівської міськради на пл. Ринок. Там його юридична адреса.

За матеріалами: ЗІК







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини