реклама партнерів:
Головна » Чернігів є лідером у реалізації проекту Світового банку

Чернігів є лідером у реалізації проекту Світового банку


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
17 грудня представники Світового банку (США) у рамках реалізації проекту "Розвиток міської інфраструктури" відвідали Чернігів.
У Чернігівській міській раді директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Мартін Райзер, керівник проекту Сіма Мангі і координатор проектів розвитку інфраструктури Дмитро Крищенко зустрілися з Чернігівським міським головою Олександром Соколовим, директором КП "Чернігівводоканал" Олександром Шкінем, поспілкувалися з представниками громадських організацій, депутатами міськради і журналістами.
Крім того, на КП "Чернігівводоканал" представники Світового банку провели технічну нараду за підсумками першого року втілення проекту "Розвиток міської інфраструктури".
Олександр Соколов наголосив, що отримання кредиту Світового банку є прикладом успішної роботи щодо залучення інвестицій, особливо серед комунальних підприємств. Цього року підприємство зосередилося на закупівлі техніки, що дозволить більш оперативно і якісно працювати оперативним службам водоканалу. "Безумовно, така фінансова підтримка є успіхом для підприємства, а відтак покращення якості послуг відчують чернігівці", - сказав міський голова. Він подякував представникам Світового банку за співпрацю і висловив сподівання, що партнерські відносини матимуть продовження через проекти задля покращення життя міської громади.
Олександр Шкінь зазначив, що упродовж 2009 року тривала реалізація проекту "Розвиток міської інфраструктури", укладено 5 контрактів для придбання транспортних засобів на загальну суму понад 3 млн. доларів США, проведено необхідні тендери. Зокрема, придбано 6 одиниць землерийної техніки, 4 автокрани і гідроманіпулятори, 7 одиниць спецтехніки, 8 аварійних машин та 4 одиниці вантажопасажирського транспорту.
Мартін Райзер уперше відвідав Чернігів. "Проект і робота, що дозволяє поліпшити водопостачання у вашому місті, важливі для нас. Для Світового банку важливо, щоб якість послуг була поліпшена", - сказав він під час прес-конференції у міській раді. Керівник Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови схвально оцінив активну позицію керівництва міста та комунального підприємства, які розпочали підготовку проекту, розробили стратегію розвитку підприємства, а потім й одержали кредит Світового банку. М.Райзер пообіцяв, що це не останній його візит до Чернігова. Навесні він обов'язково відвідає обласний центр Чернігівщини, аби дізнатися, як йде реалізація спільного проекту. На сьогодні Чернігів є лідером у реалізації проекту за кількістю укладених угод та освоєння коштів.
У цілому проект "Розвиток міської інфраструктури" передбачає отримання підприємством у 2009-2012 роках 14,8 млн. дол. США по "закритому компоненту" та орієнтовно 8 млн. дол. США по "відкритому компоненту". Уже складено відповідні плани закупівель. По "закритому компоненту" передбачається спрямувати 200 тис. дол. на розробку проектно-кошторисної документації у 2010-2011 роках. Більша частина кредиту (понад 8 млн. дол. США) буде витрачена на заміну аварійних ділянок водопровідних та каналізаційних мереж у 2009-2010 роках. Ще 1,65 млн. дол. використають на заміну та реабілітацію аварійних ділянок водопроводу у 2011-2012 роках.
Закупівлі по "відкритому компоненту" передбачають витрати 3,5 млн. дол. на встановлення економного насосного обладнання на насосних станціях водопроводу і каналізації; 2,5 млн. дол. – на закупівлю заглибних насосів на артезіанських свердловинах (заміна обладнання планується на 56 свердловинах).
Встановлення нового обладнання дозволить економити на споживанні електроенергії і за рахунок зекономлених коштів сплачувати кредит.

Довідкова інформація: Водопостачання у Чернігові здійснюється із 97 артезіанських свердловин, загальною потужністю майже 130 тис. м.куб. на добу. У тому числі 34 свердловини видобувають воду з нижньокрейдового горизонту, глибиною 680-760 м, видобуток цих свердловин складає майже 70% загального обсягу подачі води у місті. У місті 62 свердловини виробили свій термін експлуатації.
Вода у міську водопровідну мережу надходить з чотирьох насосних станцій другого підйому – Ялівщина, Подусівка, Бобровиця та Полуботки.
Стічні води через каналізаційні мережі, довжиною 300 км, потрапляють на очисні споруди. де проходять механічну, біологічну очистку та доочищення в біоставках. Каналізаційні мережі достатньо зношені, причому 115 км експлуатуються понад 25 років. Очисні споруди побудовані у 60-х роках минулого століття і їхнє обладнання та технології не у повній мірі відповідають екологічним вимогам сьогодення. Тому є нагальна потреба реконструкції очисних споруд.
Добовий видобуток води у м. Чернігові у 2008 році складав 74 тис. куб.м. і постійно скорочується через зменшення споживання. Основний споживач води – населення (76% загального обсягу). Промисловість використовує 16% води, бюджетні організації 8%.
Водночас, КП "Чернігівводоканал" є одним з найбільш ефективно працюючих водопостачальних підприємств України. Воно має найменші витрати електроенергії на одиницю об’єму видобутої води та один з найменших показників втрат води – 25,6%. Показники продуктивності праці найвищі серед споріднених підприємств – 5,5 працюючих на 1000 абонентів.
Серед стратегічних завдань підприємств є забезпечення якості наданих послуг. Зокрема, якість питної води постійно контролюється лабораторією підприємства. Контроль здійснюється у місцях забору – підземних джерелах та у розподільчій водопровідній мережі. На підприємстві також створено систему управління якістю наданих послуг, що відповідає стандартам ISO 9000.
Однак підприємство має суттєві проблеми із якістю води у мережах через їх зношеність. Так, 19% основних фондів КП "Чернігівводоканал" експлуатуються понад 30 років, 39% - від 20 до 30 років, 24% - від 10 до 20 років і тільки 18% - до 10 років. Це призводить до великої кількості аварій – у середньому 600 за рік, вторинних забруднень через стан водогону і додаткових забруднень внаслідок аварій.
Підприємство визначило основні проблеми, вирішення яких дозволить утримувати якість водопостачання на рівні сучасних вимог. Для споживача – це незадовільна якість води через вторинні забруднення, недостатній тиск води у мережах в окремих мікрорайонах міста та значна кількість вуличних колонок. Для підприємства у водопостачанні – це значні обсяги недообліку та втрат води, високе енергоспоживання, вторинні забруднення та зношеність мереж; у водовідведенні – висока аварійність каналізаційних мереж, зношеність насосного і технологічного обладнання, низько ефективна робота очисних споруд.
Для вирішення цих проблем, за участі Інституту місцевого розвитку фахівці КП "Чернігівводоканал" розробили під егідою АМР США у рамках програми ПАДКО Стратегічний план розвитку підприємства, реалізація якого має забезпечити стабільну роботу систем водопостачання та водовідведення, підвищення якості послуг та зниження виробничих витрат. У структурі собівартості послуг основні статті витрат – електроенергія (36%), заробітна плата (25%), податки (14%). Вирішення завдань Стратегічного плану розвитку потребує значних інвестицій. Щоб привести стан водопостачання та водопостачання у Чернігові до сучасних європейських вимог потрібно понад 2 млрд. грн. Таких коштів у найближчі роки очікувати важко. Однак підприємство, починаючи з 2004 р., значно збільшило обсяги інвестицій, які залучаються з трьох джерел – власні кошти підприємства, кошти державного та місцевого бюджетів. У 2008 році залучено рекордну суму інвестицій – майже 23 млн. грн., у тому числі з державного бюджету – 14,7 млн. грн.

Джерело: Радник міського голови Ірина Синельник







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
Усі новини