реклама партнерів:
Головна » Чому в Росії ненавидять українців?

Чому в Росії ненавидять українців?


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Ця тема безконечна. Світу треба знати, з ким він має справу. Повільно, поступово усвідомлюється, що те, що відбувається в Росії, вимагає перекладу, що на цю країну неможливо переносити логіку цивілізованого світу, що є певна єдність процесів, які відбуваються там.

Найголовніше — розуміння того, що єдиною метою всіх дій російської правлячої еліти є її довічна незамінність при владі. Частина цього — ймовірне довічне президентство Путіна, що, можливо, поєднується з ротацією людей в еліті. Або ж заміна Путіна на прийнятнішу для неї фігуру. Варіанти вельми різні, але в рамках однієї політичної культури.

Ця мета може бути досягнута за будь-яку ціну. Жодні економічні, політичні, гуманітарні катастрофи на владу вплинути не можуть.

У нашій країні криза усвідомлюється як криза, лише коли виявляється в інституційній сфері. І навіть цього замало. Ігри довкола призначення виборів губернаторів, виборів за партійними списками й часткового відходу від них, становлення тандемократії, що руйнує інститут президентства, перегляд Конституції для продовження президентського терміну й пряме її порушення законом про обмеження юрисдикції суду присяжних, а також розширення поняття «Державна зрада» — все це й багато іншого помітної суспільної реакції не викликало.

Тим часом це цілком інституційно-кризові явища. З них і зі ставлення до них можна судити про правову самоідентифікацію влади. У публічно-правовому вимірі ці дії скорочують її легітимність. А в архаїчно-понятійному — підсилюють, як і реакція на прояви самостійності в суспільному і культурному житті, що здається абсурдною, кампанії то у боротьбі з корупцією, то з американцями-усиновлювачами, то з НКО, то з гомосексуалістами, то і з істориками й навіть з палінням.

Планомірну, систематичну й продуману законотворчу роботу останнього десятиліття можна порівняти з гітлерівською. Гітлер ухвалив закони про расову чистоту швидко, Путін формував систему законів про недоторканність і незамінність влади поступово й продумано. Нюрнберзькі закони ізолювали частину населення за расовою ознакою. Путінські закони ізолюють все населення за ознакою непричетності до влади. Натомість, як і у Гітлера, народність, пряме звернення до мас, формування неототалітарного руху, покликаного поступово замінити партійну систему.

Руйнування цивілізованої державності перейшло в стадію формування неототалітарного квазідержавного утворення, в якому, як і за радянських часів, зовсім іншим стає поняття «криза». Для того, щоб криза стала помітною, необхідні серйозні зміни в сталій владній рівновазі, переділ сфер впливу, значимі персональні зміни у владі. Будь-які суспільні прояви кризи, навіть якщо це масове безробіття, інфляція й голод, — для цього політичного устрою не цілком криза. Тим паче що всі ці явища можуть бути спровоковані й навіть організовані самою владою з метою власного зміцнення, посилення, а також у зв’язку із завданнями внутрівидової боротьби.

Проектувати на нинішню Росію ті способи опису й аналізу кризи, які застосовують до розвинених країн, не варто. Ринкові механізми можливо й схожі, й навіть дуже, але актори в Росії зовсім інші. Власне, ця ситуація — наслідок того, що в нинішній суспільно-політичній системі немає політично й економічно самостійних соціальних спільнот. Апеляція до середнього класу викликає подив, оскільки самі апелювальники не здатні визначити його склад і відмінні риси. Майнові характеристики не тотожні соціальним, а говорити про мільйони власників квартир і присадибних ділянок — це вже взагалі дивно.

Головні цінності середнього класу — політична й економічна самостійність. І тут ми стикаємося з черговим парадоксом — як можна апелювати до економічно самостійної соціальної групи, якщо протягом кількох років проводилася політика знищення політичної самостійності населення? Та й слідів заохочення самостійності економічної, крім декларацій, не помітно. Більше того, навіть якщо говорити про майнові характеристики, то спостерігається поляризація суспільства.

При цьому слід зазначити, що й політична, й економічна самостійність були втрачені російським населенням без особливого опору. Населення орієнтувалося на співучасть у розподілі нафтодоларів, чи це прямі бюджетні виплати, чи різні види приватного підприємництва. Інноваційний потенціал середніх прошарків (назвемо їх так) вельми сумнівний, і оголошувати їх креативним класом не слід.

Усе це було зрозуміло й кілька років тому, але агресія проти України зробила очевидним колосальний мобілізаційний потенціал влади. Виявила вона й консолідованість соціуму, що об’єднався проти українців, які одразу стали недолюдками роду людського.

Мотивація дій влади двоїста. Продовжую наполягати на тому, що у Кремля був і є план розчленовування України й посилення імперського військово-промислового потенціалу за рахунок восьми українських областей. Але є й логіка внутрішньої мобілізації. Об’єднувальною стала ненависть до українців, які дозволили собі те, на що росіяни не здатні. І передусім не здатна російська інтелігенція, вона ж креативний клас, вона ж прогресивна громадськість. У цих людей немає внутрішньої впевненості у своїх переконаннях і відчуття правоти. А отже, вони ідеальні для нинішнього режиму, хоч би як вони сіпалися.

Уже писав про пацифізм і пропаганду рівної відповідальності сторін. Повторю ще раз, тому що коло борців за мир розширюється. При цьому їхні тексти стають дедалі багатослівнішими й вимученими. Тексти видають авторів з головою. Видно, що вони долають внутрішній опір, коли пишуть, брешуть собі й іншим. Останній приклад — фраза з тексту одного з топ-менеджерів видавничого дому «Коммерсант» Дмитра Бутріна: «Саме оголошення себе на чиємусь боці цього конфлікту є не лише актом етичного вибору, про який звітувати публічно, в моєму розумінні, — хибний тон, а й демонстрація готовності ігнорувати неминучу частину чиїхось правильних аргументів».

По-перше, сказано не по-російськи, якоюсь штучною мовою. По-друге, маячня. Відколи це повідомлення про «акт етичного вибору» стало «хибним тоном»? Тоді вся людська історія — хибний тон. Ну, нехай. Найголовніше розумієш, коли прочитуєш цей текст до кінця. Завданням автора було висловлення крайнього презирства до України й відсталих українців, які пов’язують політику з якимись моральними принципами й іншою ідеалістичною нісенітницею. Інша річ просунута Росія.

Подібна позиція стає «актом етичного вибору» для тих, хто хоче залишитися в істеблішменті. Вони вважають, що так можуть дистанціюватися від оскаженілого агітпропу, але зберегти свій статус. Мабуть, ці люди глибоко й щиро ненавидять Україну й українців, як ненавиділо дисидентів конформістське інтелігентське стадо.

Утім, багато хто з них позбавлений якихось переживань і емоцій. Це просто люди мейнстриму, масової культури. Зараз у Росії продовжують виловлювати учасників протестів на Болотній площі. Влада розуміє: у послідовності її сила. Згадуються ті, хто кричав тоді, в розпал протестів, що влада налякана і ось-ось зруйнується. Будь-який з великих прогнозистів розсміється, якщо йому про це нагадають: вони просто повторювали те, що було заведено тоді говорити. Дотримувалися мейнстримного тренду, моди. Не можна ж докоряти людям тим, що три роки тому вони вдягалися за модою тих років. Так і зі словами.

А зараз те саме з пацифістськими закликами. Це тренд, це модно. До телеящика вже допускаються начебто відчайдушні опозиціонери, але лише для того, щоб закликати українську армію скласти зброю. Влада міняє гнів на милість, а прогресивну громадськість лише помани.

Арешт одного фігуранта «болотної справи» викликав у декого подив. Його заарештували після повернення зі Слов’янська, куди він їздив підтримати терористів. Ту ж позицію займають тепер багато ліваків і нацисти, разом з якими демократи ходили на демонстрації, бо, за їхніми словами, такою була логіка всіх проти влади. Ще вони додають, що громадянське суспільство в Росії почало складатися з націонал-соціалізму.

Фундаментальний порок прибічників демократії в кратоцентризмі, в зосередженні на тому, щоб досадити владі, а не захистити свою позицію, затвердити й поширити свої цінності й принципи. Але в тому-то й річ, що не було й немає в них ні позиції, ні цінностей, ні принципів. Опозиція — це частина політичного істеблішменту, що має відмінні від влади погляди у найважливіших питаннях розвитку країни й світу й націлена на зміну влади. У цьому сенсі в Росії не було й немає опозиції. Є опальна частина політичної еліти, яку незамінна влада може наближати, віддаляти й навіть знищувати.

І, як бачимо, агресія проти України не змінила ситуації. Принципові розбіжності з владою з цього питання ведуть до втрати статусу й переходу з опали в політичне небуття. Це спільне рішення як правлячої, так і опальної еліти. А населення, якщо буде сигнал, із задоволенням доб’є відщепенців. Влада й опозиція спільними зусиллями готують Росію до нових великих звершень, частиною яких, мабуть, стане велика війна.

Дмитро ШУШАРІН






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини