реклама партнерів:
Головна » Державні і професійні свята України та інші знаменні дати у травні 2011 року

Державні і професійні свята України та інші знаменні дати у травні 2011 року


Коментарі: 0 Свята. Пам'ятні дати

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
1 травня – День міжнародної солідарності трудящих.
Свято, що відзначається в 142 країнах, в тому числі в Україні 1 травня. В Україні 1 і 2 травня щороку оголошуються вихідними днями.
1 травня 1886 року американські робітники організували страйк із вимогою 8-годинного робочого дня. Страйк і демонстрація закінчилися кровопролитним зіткненням з поліцією. У липні 1889 року Паризький конгрес II Інтернаціоналу в пам’ять про виступ робітників Чикаго прийняв рішення про проведення 1 травня щорічних демонстрацій. Уперше день міжнародної солідарності трудящих був відзначений у 1890 році в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, США, Норвегії, Франції, Швеції і деяких інших країнах.
Довгий час Першотравень був символом революції, непримиренної класової боротьби. У СРСР Першотравень довгі роки був основним державним святом. 1 травня 1990 року керівництво Радянського Союзу і КПРС востаннє піднялося на трибуну Мавзолею для проведення останньої офіційної першотравневої демонстрації. 1 травня традиційно використовується українцями для проведення мітингів і демонстрацій з висуванням політичних вимог. У світі Першотравень як і раніше відзначається як пролетарське свято солідарності.

8 травня – День Матері.
Міжнародне свято. Вперше встановлене офіційно Конгресом США 8 травня 1914. Після першої світової війни це свято почали відзначати у Швеції, Норвегії, Данії, Німеччині, Чехословаччині.
В Україні офіційно відзначається щорічно, у другу неділю травня з 2000.
В Україні жінка споконвіку асоціювалася з берегинею сім’ї. Величезну роль у вихованні дітей відіграє перша, найрідніша у світі людина – матір. Саме від неї залежить виховання дитини і саме мати прищеплює любов до рідної землі. Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади в 1928 році. Наступного року це свято відзначалося вже й у Львові. Ініціатором урочистостей була редактор тижневика «Жіноча доля» Олена Кисилевська. Також, 1929 «Союз українок» зініціював впровадження цього свята на Тернопільщині. Товариства «Просвіта», «Рідна школа», «Пласт», «Сокіл» та ін. організовували концерти, конференції, фестини по всій Східній Галичині. Відтоді, День Матері відзначали дуже широко. У 1939 свято заборонила радянська влада. З 1990 року завдяки зусиллям громадських організацій, зокрема Союзу українок, Свято матері повернулось в Україну.

День Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.
Першою людиною, яка замислився про допомогу пораненим, був швейцарський громадський діяч і письменник Анрі Жан Дюнан, який народився 8 травня 1828 року. За його ініціативою і була створена спочатку Міжнародна організація допомоги пораненим на війні, а потім в Женеві була скликана конференція, яка започаткувала рух Червоного Хреста. Дюнан став першим лауреатом Нобелівської премії миру, а Міжнародний Червоний Хрест тричі був удостоєний цієї нагороди. Тепер Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця нараховує 176 товариств. Метою цієї міжнародної організації залишається допомога жертвам війни і захист тих, хто опинився в зоні конфлікту. У 1953 році було вирішено відзначати 8 травня, день народження засновника Червоного Хреста Анрі Дюнана, як Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

9 травня – День Перемоги.
В Україні 9 травня – державне свято, встановлене на ознаменування перемоги над нацистською Німеччиною у Другій світовій війні.

14 травня – День Європи в Україні.
9 травня вважається Днем народження Європейського Союзу.
Саме у цей день 57 років тому міністр закордонних справ Франції Роберт Шуман представив усьому світові своє бачення майбутнього єдиної Європи – ключ до миру та добробуту на континенті у той час, коли люди ще не відійшли від травм минулої війни, а Європа вже стояла на порозі третьої світової війни.
Декларація Шумана вважається відправною точкою на шляху до Дня Європи. Тоді у Парижі 9 травня 1950 року Шуман закликав Францію, Німеччину та інші європейські країни об’єднати їхні вугільну та сталеливарну галузі промисловості (основи нарощування військової техніки) та віддати їх в управління новій наднаціональній структурі. Це стало «наріжним каменем Європейської федерації». Завдяки об’єднанню економічних зусиль і розподілу досягнутих результатів європейські країни уникнули накопичення військової могутності одна проти одної, що і забезпечило мир на нашому континенті.
Три з половиною десятиліття потому на Міланському самміті 1985 року лідери ЄС вирішили увічнити день проголошення Декларації Шумана та постановили щорічно відзначати 9 травня як «День Європи». В Україні День Європи офіційно відзначається щорічно у третю суботу травня з 2003 р.
Свято було встановлено в Україні «…враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію…» згідно з Указом Президента України «Про День Європи» від 19 квітня 2003 р. № 339/2003.

15 травня – Міжнародний день сім’ї.
Міжнародний день сім’ї, що відзначається 15 травня, заснований Генеральною Асамблеєю ООН у 1993 році. Встановлення цього дня ставить за мету звернути увагу громадськості країн на численні проблеми сім’ї.

День пам’яті жертв політичних репресій.
Щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня.
21 травня 2007 року Президент України В. Ющенко підписав Указ «Про заходи у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років»:
«З метою належного вшанування пам’яті жертв політичних репресій, привернення уваги суспільства до трагічних подій в історії України, викликаних насильницьким впровадженням комуністичної ідеології, відродження національної пам’яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства та у зв’язку з 70-ми роковинами Великого терору – масових політичних репресій 1937-1938 років, на підтримку ініціативи громадськості постановляю:
Установити в Україні День пам’яті жертв політичних репресій, який відзначати щороку у третю неділю травня».

18 травня – Міжнародний день музеїв.
Щорічне свято музейництва, яке відзначається 18 травня. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовне і радо показують свої виставкові зали.
Вперше Міжнародний день музеїв відсвяткували в усьому світі 1977 року, коли ХІ генеральна конференція Міжнародної ради музеїв (ICOM) відбулась у Москві та Ленінграді. Тоді ж запропонували й девіз свята: Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами.

День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу.
У травні 1944 року Йосип Сталін підписав постанову про виселення кримських татар з півострова. Їх звинуватили в масовому дезертирстві та співпраці з фашистами.
Виселення почалося вранці 18 травня 1944 року і закінчилося до вечора 20 травня. За різними даними, було депортовано від 180 тисяч до 190 тисяч кримських татар. Велику частину було виселено до Узбекистану.
Окрім кримських татар, з Криму виселили представників інших народів: 1941 року – кримських німців, 1944 року – вірмен, болгар і греків. Масове повернення депортованих почалося наприкінці 1980-х – на початку 1990-х років.
З 1993 року 18 травня відзначається в Криму як День пам’яті жертв депортації.

20 травня – День банківських працівників.
Професійне свято України. Відзначається щорічно 20 травня.
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи важливу роль банківської системи та значний внесок працівників цієї галузі в розвиток економіки держави та забезпечення фінансової стабільності…» згідно Указу Президента України «Про День банківських працівників» від 6 березня 2004 р. № 316/2004.

21 травня – День науки.
У третю суботу травня в Україні відзначається професійне свято працівників науки – День науки. Він встановлений згідно Указу Президента № 145/97 від 14 лютого 1997 року.

22 травня – Міжнародний день біологічного різноманіття.
22 травня у багатьох країнах світу щорічно відзначається Міжнародний день біорізноманіття. Генеральна Асамблея ООН проголосила 22 травня Міжнародним днем біологічного різноманіття – саме в цей день у 1992 р. в Найробі була проведена конференція з прийняття узгодженого тексту Конвенції про охорону біологічного різноманіття.
Біорізноманіття – це термінологічна парасолька для визначення різноманіття природи, яке включає в себе всі види тварин, рослин і мікроорганізмів, екосистем і екологічних процесів, що в них відбуваються.

24 травня – День слов’янської писемності і культури.
День слов’янської писемності і культури встановлений в Україні «…на підтримку ініціативи органів державної влади, Національної академії наук України, громадських і релігійних організацій та враховуючи історичне та просвітницьке значення спадщини слов’янських первоучителів у здобутку національної культури…» згідно з Указом Президента України «Про День слов'янської писемності і культури» від 17 вересня 2004 р. № 1096/2004. Відзначається щорічно 24 травня в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.

25 травня – Тиждень солідарності з народами несамокерованих територій.
У 1999 році Генеральна Асамблея ООН запропонувала Спеціальному комітету з деколонізації щорічно відзначати Тиждень солідарності з народами несамокерованих територій, що починається 25 травня. Тиждень був проголошений в 1972 році (резолюція 2911 (XXVII) починався 25 травня, в День визволення Африки, Тиждень солідарності з колоніальними народами південної частини Африки і Гвінеї-Бісау та Островів Зеленого Мису, які борються за свободу, незалежність і рівноправність.
22 грудня 2004 року Асамблея настійно закликала держави-члени сприяти зусиллям Організації Об’єднаних Націй, спрямованим на те, щоб протягом другого Міжнародного десятиліття світ став вільним від колоніалізму, надаючи всіляку підтримку діяльності Спеціального комітету з деколонізації по досягненню цієї мети.
У зв’язку з питанням про становище Американського Самоа, Ангілья, Бермудських островів, Британських Віргінських островів, Віргінських островів Сполучених Штатів, Гуама, Кайманових островів, Монтсеррату, острови Св. Олени, островів Теркс і Кайкос і Піткерн Асамблея знову підтвердила невід’ємне право народів цих територій на самовизначення відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй та прийнятій Генеральною Асамблеєю Декларації про надання незалежності колоніальним країнам і народам. Асамблея знову підтвердила, що самовизначення не має альтернативи, і закликала управляючі держави у співпраці з урядами територій сприяти проведенню програм політичної освіти в територіях з метою забезпечення більш широкого усвідомлення населенням його права на самовизначення.
Асамблея також знову підтвердила відповідальність керівників держав за сприяння соціально-економічному розвитку та збереження культурної самобутності територій і просила території та керуючі держави вживати всіх необхідних заходів для захисту навколишнього середовища територій, що знаходяться під їх управлінням, з метою недопущення будь-якого погіршення його стану.

28 травня – День прикордонника.
Професійне свято України. Відзначається щорічно 28 травня.
Свято встановлено в Україні «…враховуючи заслуги Прикордонних військ у справі охорони…» згідно з Указом Президента України «Про свято День прикордонника» від 25 травня 1992 року № 308.

День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження.
Професійне свято України. Відзначається щорічно в останню суботу травня.
Свято встановлено в Україні «…враховуючи значний внесок працівників видавничо-поліграфічного комплексу у справу відродження духовності народу, розвиток науки, культури, освіти, всіх сфер життя суспільства…» згідно з Указом Президента України «Про День працівників видавництв, поліграфії і книгорозповсюдження» від 25 травня 1999 року № 563/99.

29 травня – Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй.
Міжнародний день, що відзначається ООН щороку 29 травня, а також офіційно відзначається в Україні з 2003 р.
Свято було встановлено в Україні після офіційного звернення Асоціації миротворців України до Президента України «…ураховуючи вагомий внесок миротворців у підтримання стабільності у різних регіонах планети та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН…» згідно Указу Президента України «Про Міжнародний день миротворців» від 30 квітня 2003 р. № 374/2003.

День хіміка.
Професійне свято працівників хімічної та нафтохімічної промисловості України.
Відзначається щорічно в останню неділю травня. Свято встановлено в Україні «…На підтримку ініціативи працівників хімічної та нафтохімічної промисловості України…» згідно Указу Президента України «Про День хіміка» від 7 травня 1994 р. № 219/94.

31 травня – Всесвітній день без тютюну.
31 травня в усьому світі проводиться міжнародна акція боротьби з палінням – Всесвітній день без тютюну, тобто день, вільний від тютюнового диму. Він був установлений в 1988 році Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Перед світовим співтовариством було поставлено завдання – добитися, щоб в XXI столітті проблема паління тютюну зникла. ВООЗ цією акцією застерігає населення планети (курцями є більш половини всього чоловічого населення планети й близько чверті жіночого) від пагубної звички – однієї з найпоширеніших епідемій за всю історію існування людства – нікотиноманії – наркоманії, що стоїть в одному ряді з алкоголізмом.

Джерело: "Чернігів стародавній"


1986 рік - багатотисячна першотравнева маніфестація на Хрещатику - в Києві, враженому радіацією невдовзі після аварії на Чорнобильській АЕС






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини