реклама партнерів:
Головна » Економічна війна? Росія та Білорусь блокують український експорт

Економічна війна? Росія та Білорусь блокують український експорт


Коментарі: 2 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Росія з понеділка, 16 червня, заборонила імпорт картоплі з України, водночас Радмін Республіки Білорусь запровадив ліцензування імпорту кондитерських виробів, що призвело до цілковитої зупинки ввезення українських солодощів до Білорусі.
У Россільгоспнагляді рішення щодо української бульби пов’язують з численним виявленням в українській продукції золотистої картопляної нематоди, яка є карантинним об’єктом для РФ, з посиланням на Лента.ру повідомляє УНІАН.
Картопля, яка імпортувалася до 16 червня, проходила посилений карантинний контроль.
За інформацією Державної митної служби України, експорт цієї продукції в Росію з січня по травень 2014 року склав трохи більше мільйона доларів (92,9% від усіх поставок української картоплі).
За 2013 рік аналогічний експорт з України в Росію становив 1,1 мільйона доларів (36,5% від усіх поставок за кордон).
Золотиста картопляна нематода – хробак, що паразитує на пасльонових рослинах (картопля, томат). Цей паразит завдає великої шкоди врожаю і є об’єктом внутрішнього та зовнішнього карантинного контролю.
У Росії діє заборона на ввезення картоплі з Євросоюзу, яку було введено з 1 липня 2013 року. Імпорт європейського коренеплоду дозволяється тільки в разі, якщо підготовлені до відправки партії проходять перевірку російських фахівців.
Рішення Ради Міністрів Республіки Білорусь про введення ліцензування імпорту кондитерських виробів призвело до повної зупинки ввезення українських солодощів у Білорусь. Таку заяву зробив керівник асоціації Укркондпром Олександр Балдинюк, повідомили в її прес-службі, передає ЛІГАБізнесІнформ.
За словами Балдинюка, білоруські чиновники як умову отримання імпортних ліцензій вимагають від українських виробників значного завищення цін на українські солодощі – в діапазоні від 30% до 500% від цін виробника, що практично повністю виключає їх реалізацію білоруським споживачам.
Керівник Укркондпром зазначив, що рішення білоруської влади, яким вона надає собі право вимагати від українських виробників дотримання адміністративно встановлених мінімальних цін на їхню продукцію, суперечить міжнародним зобовязанням Білорусі, порушує базові принципи конкуренції і встановлює нерівноправні умови торгівлі українськими кондвиробами на білоруському ринку.
За підрахунками асоціації, такі дії з боку Білорусі завдадуть значної шкоди українській державі, які, з урахуванням падіння нарахувань податку на прибуток, скорочення валютної виручки, скорочення робочих місць в кондитерській галузі та в суміжних цукровій, борошняній, крохмалепатоковій, пакувальній, масложировій, молочній та інших галузях, зниження відрахувань до фондів оплати праці тощо, до кінця 2014 року складуть 130 млн грн. Очікується зменшення внутрішнього попиту на цукор в обсязі 15 тис. тонн, борошно – 12 тис. тонн, крохмалепатокову продукцію – 7 тис. тонн, олієжирову продукцію – 3 тис. тонн, молочну продукцію – 1 тис. тонн, скорочення робочих місць в АПК – до 2,5 тис. чоловік.
16 травня Рада Міністрів Республіки Білорусь прийняла постанову №469 «Про ліцензування імпорту окремих видів макаронних виробів, а також кондитерських виробів і сировини для їх виробництва за меж єдиної митної території Митного Союзу». Згідно з цією постановою, імпорт у Республіку Білорусь з-за меж Митного союзу кондитерських виробів здійснюється за разовими ліцензіями, які видаються Мінторгівлі за погодженням з Міністерством сільського господарства і продовольства та Білоруським державним концерном харчової промисловості «Белгоспищепром». Заява про видачу ліцензії має узгоджуватися з Бєлгоспіщепромом за наявності укладених між концерном і виробником кондитерської продукції угод про умови поставок до Республіки Білорусь, де повинні бути встановлені мінімальні ціни на продукцію.
Білорусь є четвертим найбільшим закордонним ринком збуту українських кондитерських виробів. За даними Міністерства доходів і зборів України, в 2013 році експорт кондитерських виробів з України в Білорусь склав 24,4 тис. тонн на суму $70 млн. Імпорт з Росії в Україну в минулому році склав 1,2 тис. тонн на суму $3,3 млн.

За матеріалами: Економіст






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини