реклама партнерів:
Головна » ЄС ухвалює 12-й пакет санкцій проти РФ через продовження нею протиправної війни проти України

ЄС ухвалює 12-й пакет санкцій проти РФ через продовження нею протиправної війни проти України


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном

Комісія вітає ухвалення Радою 12-го пакету санкцій проти Росії. Цей пакет зосереджує основну увагу на запровадженні додаткових заборон імпорту й експорту щодо Росії, на боротьбі з обходом санкцій і перекритті лазівок.

Зокрема, цей пакет містить додаткові переліки російських фізичних осіб і компаній, а також нові заборони на імпорт та експорт (як-от заборона експорту російських алмазів до Європи) в дуже тісній співпраці з нашими партнерами з Групи семи. До того ж, даний пакет посилює реалізацію ліміту ціни на нафту завдяки прицільнішому контролю за тим, як можуть бути використані танкери для обходу згаданого ліміту. Він передбачає також суворіші зобов'язання щодо відстежування активів і жорсткіші заходи стосовно компаній із третіх країн, які обходять санкції.  

12й пакет містить такі ключові складові:

ДОДАТКОВІ ПЕРЕЛІКИ

  • Понад 140 нових фізичних та юридичних осіб підпадають під заморожування активів. Воно поширюється на російських суб'єктів у військовій та оборонній сфері, включно з військово-промисловими компаніями і приватними військовими компаніями. Воно стосується також суб'єктів у ІТ-сфері та інших важливих суб'єктів економіки. Крім того, згадані заходи спрямовані на тих, хто диригував нещодавніми незаконними так званими «виборами» на територіях України, які Росія тимчасово окупувала, і на тих, хто є відповідальним за примусове «перевиховання» українських дітей, а також на суб'єктів, що поширюють дезінформацію / пропаганду на підтримку агресивної війни Росії проти України.

 ТОРГОВЕЛЬНІ ЗАХОДИ

  • Заборона імпорту російських алмазів: імпортні обмеження на непромислові алмази, видобуті, оброблені або вироблені в Росії. Ці запропоновані санкції є частиною скоординованої на міжнародному рівні заборони на алмази, запровадженої Групою семи з метою позбавити Росію цього важливого потоку прибутку, що оцінюється у 4 млрд євро на рік. Не пізніше 1 січня 2024 року всі члени Групи семи запровадять пряму заборону на алмази, експортовані з Росії. Починаючи з 1 березня 2024 року набере чинності заборона щодо російських алмазів, відшліфованих у третіх країнах, а з 1 вересня 2024 року цю заборону буде розширено і до неї включено алмази, вирощені в лабораторних умовах, ювелірні прикраси і годинники, що містять алмази. Щоб посилити ефективність таких заходів, у рамках Групи семи буде запроваджено надійний механізм перевірки й сертифікації на основі простежуваності.
  • Заборона імпорту щодо сировини для сталеливарного виробництва, обробленої алюмінієвої продукції та іншої металопродукції: нові заходи, що обмежують імпорт з Росії певної металопродукції.
  • Експортні обмеження: додаткові експортні обмеження щодо товарів подвійного використання і передових технологій та промислових товарів у обсязі 2,3 млрд євро на рік. Зокрема: 
  • Нові заходи експортного контролю щодо технологій подвійного використання і передових технологій, що мають на меті ще більше послабити військовий потенціал Росії, включно з хімічними речовинами, термостатами, двигунами постійного струму і сервоприводами для безпілотних літальних апаратів (БПЛА), верстаним устаткуванням і деталями для машинного обладнання.
  • Нові заборони на експорт промислових товарів із ЄС, щоб ще більше підірвати потенціал Росії у промисловому секторі, зокрема машинного обладнання і деталей, будівельних товарів, обробленої сталі, мідних та алюмінієвих товарів, лазерів і акумуляторів.
  • Додання 29 суб'єктів із Росії й третіх країн до переліку суб'єктів, пов'язаних російським військово-промисловим комплексом (включно з суб'єктами, зареєстрованими в Узбекистані й Сінгапурі).
  • Заборона надавати корпоративне і конструкторське програмне забезпечення російському уряду або російським компаніям. Мета — ще більше підірвати потенціал Росії у промисловому секторі. Обмеження у сфері послуг наявні в областях, де ми тісно співпрацюємо з нашими міжнародними партнерами, зокрема з США і Сполученим Королівством.

СУВОРІШІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ЩОДО ЗАМОРОЖУВАННЯ АКТИВІВ

  • Новий критерій внесення до санкційних переліків: Рада погодила новий критерій внесення до санкційних переліків, щоб включити осіб, які отримують вигоду від примусового переходу власності або контролю над російськими дочірніми компаніями компаній із ЄС. Це гарантуватиме, що ніхто не скористається втратами, яких зазнають компанії із ЄС, коли їхні дочірні компанії примусово придбають російські власники / керівництво.
  • Можливість залишати померлих осіб у переліку заморожених активів, щоб запобігти потенційному послабленню заходів із заморожування.
  • Суворіше зобов'язання для держав-членів із завчасного відстеження активів, що належать особам, внесеним до санкційного переліку, щоб запобігати випадкам порушення або обходу санкцій і виявляти такі випадки.

ЗАХОДИ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИКИ

  • Ліміт ціни на нафту: Щоб ще більше ускладнити для Росії ведення війни, ми посилили запроваджений Групою семи міжнародний ліміт ціни на нафту шляхом запровадження нових заходів з прицільнішого контролю за продажем танкерів третім країнам, а також вимог стосовно детальніших умов для сертифікатів. Це допоможе вирішити проблему «тіньового флоту», який використовує Росія для обходу ліміту ціни. У зв'язку з цим ЄС веде тісний діалог з нашими партнерами з Групи семи, щоб гарантувати узгодження наших заходів і майбутніх вказівок.
  • Нова заборона імпорту скрапленого нафтового газу(СНГ), що вплине на річний імпорт у обсязі понад 1 млрд євро, зі стабілізаційним застереженням щодо наявних контрактів на період не більш ніж до 12 місяців.

ПОТУЖНІШІ ЗАХОДИ, СПРЯМОВАНІ НА ЗАПОБІГАННЯ ОБХОДУ САНКЦІЙ

  • Розширення обсягу заборони транзиту через Росію, додавши певні критично важливі для економіки товари, якщо вони призначені для експорту до третіх країн.
  • Зобов'язання для суб'єктів економічної діяльності забороняти в договірному порядку реекспорт певних категорій чутливих товарів до Росії, включно з товарами, пов'язаними з авіацією, реактивним паливом, вогнепальною зброєю і товарами зі спільного високопріоритетного переліку.
  • Запровадження нового заходу, що вимагатиме повідомлення про певні перекази коштів поза межі ЄС від юридичних осіб із ЄС, які прямо чи опосередковано належать не менш ніж на 40% росіянам або юридичним особам, створеним в Росії.

ДОДАТКОВІ ЗАХОДИ

  • Запровадження відступу, що дозволяє випадки, коли держави-члени вирішують в громадських інтересах позбавити особу, внесену до санкційного переліку, коштів або економічних ресурсів.
  • Запровадження відступу, що дозволяє відшкодування шкоди, яке має бути сплачене страховою компанією, нещодавно внесеною до санкційного переліку.
  • Запровадження відступу, що дозволяє продаж компаній із ЄС, які належать певним фізичним або юридичним особам, внесеним до санкційного переліку.

ІНШЕ

  • Внесення технічної поправки, яка дозволяє надання лоцманських послуг, необхідних для безпеки мореплавання.

за інф. Представництва Європейського Союзу в Україні






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:36
08-Трав-2024
російські окупанти прорвалися до Красногорівки на Донеччині, але ЗСУ заблокували ворога
Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївськом
21:26
06-Трав-2024
Україна отримала від Іспанії та інших союзників ракети до систем ППО Patriot
В уряді Іспанії заявили, що Україна вже отримала ракети до систем ППО Patriot, які їй
20:38
05-Трав-2024
Священники ПЦУ підпільно звершують богослужіння на окупованих територіях України
Священники Православної церкви України підпільно продовжують звершувати богослужіння
07:01
04-Трав-2024
На Поклонній горі – черги до трофейної техніки України та НАТО
Зрозуміло, що людей осудних у цій черзі немає.
Це той самий «кровожерний совок
06:56
04-Трав-2024
Про «покровскіх ос» на Лук’янівці у Києві
У Страсну п‘ятницю, коли у православних храмах виносять для поклоніння Плащаницю я за
20:49
03-Трав-2024
1300 московських попів поповнить ряди окупаційної армії кремля
кремлівська церква має намір направити на фронт в Україну “для духовної допомоги росі
20:34
30-Квіт-2024
ССО уразили два російських ЗРК «Бук» на Сумському напрямку
Оператори одного з підрозділів ССО під час розвідувальних дій на Сумському напрямку в
20:13
30-Квіт-2024
Херсонщина. Російські окупанти без успіху намагаються штурмувати звільнений острів Нестрига
Російські окупанти без успіху штурмують острів Нестрига в Херсонській області, який р
20:01
29-Квіт-2024
Чотири батальйони «кадировців» прибули до кордону з Сумщиною
29 квітня командир 3 роти 8 добровольчого формування територіальної громади Володимир
20:18
28-Квіт-2024
Ситуація на російсько-українському фронті загострилась
Ситуація на фронті загострилась. Намагаючись захопити стратегічну ініціативу та прорв
Усі новини