реклама партнерів:
Головна » Європарламент: можливі нові вибори та посередництво ЄС в Україні

Європарламент: можливі нові вибори та посередництво ЄС в Україні


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У четвер Європарламент ухвалив резолюцію, в якій солідаризується з протестувальниками на Євромайдані, засуджує застосування сили проти демонстрантів, підтверджує готовність підписати Угоду про асоціацію та засуджує російський тиск на Київ.
У новій резолюції євродепутати вже традиційно закликали українську владу до діалогу та поваги до прав мирних демонстрантів, однак вперше згадали про можливість проведення нових виборів до органів державної влади та створення нової посередницької євросоюзної місії на найвищому рівні.
Ще у вівторок фракції Європарламенту висинули вісім проектів резолюції з оцінкою результатів Вільнюського саміту та ситуації в Україні. У підсумковому документі зазначено, що у Києві має пройти круглий стіл між представниками влади, опозиції та громадянського суспільства. Посередником під час цього круглого столу може стати делегація європейських лідерів. Також у резолюції підкреслена необхідність проведення прозорого та незалежного розслідування випадків застосування сили проти мирних протестувальників та покарання винних. Депутати також висловили розчарування з приводу відмови українського уряду від підписання Угоди про асоціацію з ЄС, назвали це «знищенням шансу у відносинах Україна – ЄС», одночасно нагадавши про готовність Брюсселя до підписання документа, якщо, звісно, Київ виконає поставлені раніше вимоги. Цікаво, що у документі згадується про можливість проведення нових виборів, якщо існує потреба оновити народну законність влади. Важлива частина резолюції – засудження тиску Москви на Київ, у тому числі погроз торговельних санкцій, а також заклик до всіх країн-членів ЄС «промовляти одним голосом і відповідно реагувати на російський тиск на країни Східного партнерства».
На думку польських євродепутатів, резолюція вийшла дещо лагіднішою, ніж могла би бути, однак її зміст є достатньо ясним та конкретним. Павел Залєвський з фракції Європейської народної партії вважає, що тепер дії ЄС будуть більш конкретними та вірить, що вони принесуть позитивні результати:
– Маємо надію, що розмови при круглому столі відбуватимуться по-серйозному, і не будуть лише грою, покликаною демобілізувати тих, хто стоїть та мерзне на Майдані.
Натомість Павел Коваль з фракції Консерваторів та реформаторів, співголова комітету міжпарламентської співпраці Україна-ЄС, висловив думку, що ця резолюція все ж замало пропонує українцям:
– З нашого боку бракує чіткого сигналу, особливо для молодого покоління українців, тобто тих, хто є рушійною силою протестів. Потрібний ясний сигнал про скасування віз, освітні програми для молоді.
Яцек Саріуш-Вольський, віце-голова Європейської народної партії, підкреслює сильні сторони резолюції: створення посередницької місії та тверда позиція щодо Росії:
– Резолюція мусить діяти на справжніх винуватців цієї ситуації, тобто московське керівництво. Це Кремль своїми санкціями, тиском, медіакампанією, суперечливою поведінкою призвів до такого розвитку подій в Україні. Це вже не Євромайдан, це революційна ситуація. Тому маємо обов’язок охороняти Україну від російського тиску, а також застосовувати адекватні тиск та санкції проти Росії. Санкції – це реальний інструмент. Побоюючись їх, олігархи вже почали відвертатися від Януковича.
Марек Сівєц з групи Соціалістів та демократів, однак, закликає не йти задалеко і пам’ятати про демократичний мандат української влади. Майбутнє країни варто вирішити в рамках парламентської дискусії:
– Як на мене, дві найважливіші речі це: аби українська влада не застосовувала сили проти мітингувальників та аби конфлікти перейшли до Верховної Ради. Там є більшість, є меншість, там може відбутися діалог.
На думку багатьох євродепутатів, добрим виходом з політичної кризи для України було б оголошення позастрокових виборів, однак мало хто вірить, що президент чи парламент у Києві схвалять таке розв’язання.
Голова комітету закордонних справ Європарламенту Ельмар Брок в інтерв’ю телебаченню Europarlament TV підкреслив, що ситуація в Києві зараз дуже непроста та небезпечна, тому ЄС має активніше долучитися до вирішення української політичної кризи:
– Це очевидно, що президент Янукович знову повернувся до Росії, незважаючи на волю більшості своїх громадян. Я не знаю, як вдасться узгодити ці дві позиції. Сподіваюся, Янукович збере всіх за круглим столом, аби обговорити мирні розв’язання конфлікту, шануючи бажання своїх громадян інтегруватися з Європою.
Відповідаючи на закид, що Брюссель доволі довго готувався до рішучої реакції на події у країні над Дніпром, Ельмар Брок зауважив, що ЄС від початку моніторує події та намагається бути консультантом і посередником:
– Ми підтримуємо протестувальників від початку. Саме тому багато хто з членів Європарламенту вже був на Майдані. До Києва також поїхала комісар Ештон, аби переконати сторони сісти за стіл переговорів. Ми дбаємо, аби протести зберігали мирний та демократичний характер.
Політик не хоче вірити, що Євросоюз вже програв Росії «битву за Україну»:
– Росія виграла гейм, а не матч. Сподіваюся, люди будуть йти тим шляхом, який дасть їм свободу, економічну модернізацію та кращі умови життя. А не короткозорими рішеннями, які призведуть до покращення життя лише нечисленної групи українців.
Під час дискусії у Страсбурзі лунали й голоси, що Європа має менше втручатися у події в Києві, що українці мають самі зробити свій вибір. Ельмар Брок підкреслив, що рішення парламенту не суперечить обов’язкові українців самим знайти розв’язання своїх проблем:
– Звісно, розв’язання мають знайти у Києві, а не у Брюсселі чи Москві. Маю надію, народ України прийме правильне рішення. Але ніхто не має права впливати на суверенне рішення людей, так як це робить Росія з торговельними санкціями та бойкотами товарів. Це систематичні спроби зашкодити Україні прийняти самостійне рішення.
У резолюції Європарламенту мова йде також про інші країни Східного партнерства. зокрема, є акцент на необхідності боротися з російським тиском в усьому регіоні. Парламент закликав країни ЄС якомога швидше підписати та ввести в життя Угоди про асоціацію з Грузією та Молдовою, парафовані на Вільнюському саміті.

Олена Бабакова, Польське радіо






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини