реклама партнерів:
Головна » Фарс під назвою "громадське обговорення концепції генплану Києва"

Фарс під назвою "громадське обговорення концепції генплану Києва"


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
"Хто за?" - руки піднімає самопризначена президія, осіб десять. "Хто проти?" - в залі піднімається два-три десятка рук. "Прийнято більшістю голосів", - вирішує "короткозорий" головуючий. У такому стилі 15 червня в колонному залі КМДА - тому самому, де під столами по кутках в часи помаранчевої революції спали люди, а зараз хазяйнують корупціонери, розніжені і непідсудні - пройшов фарс під назвою "громадське обговорення концепції генплану Києва".
Автору невідоме походження тієї мовчазної більшості, яка сиділа і з неприхованим нетерпінням чекала кінця заходу. Невеличка групка активістів, яка попри напівтаємний та непрозорий характер підготовки слухань таки змогла потрапити в зал, понесла втрати на вході у вигляді половини особового складу. Одних не пустили, тому що їх з невідомої причини не було в списках, інші просто не встигли подати запити на включення у перелік обраних, через все ту ж конспірацію організаторів слухань.
Опереточний характер обговорення, який надали йому київські начальники - ще одна ознака того, що так званий новий генплан Києва - це чергова афера київської влади, точніше, її "дємбєльский акорд". Здоровий глузд підказує, що планувати на 15 років уперед влада, яка має 6% рейтингу, навряд чи зацікавлена. Вона ось-ось має піти, її вже витісняє більш організоване та потужне політичне угруповання, до якого Черновецький і його команда мусили звернутися по політичний "дах".
Отже, що є інтересом нинішньої київської влади? Перше - створення максимально комфортних умов для подальшого максимально швидкого розподілу ресурсів Києва.
Друге - убезпечення себе та своїх бізнес-партнерів від можливих політичних та кримінальних переслідувань у зв'язку зі своїми попередніми "подвигами".
І нарешті, третє - це відвернення суспільної уваги від реальної причини тих неподобств, що чинить влада по відношенню до міста.
Усі три завдання "операція Новий Генплан" виконує на ура. Місто напівзнищено, воно задихається у пробках, парки його порубано, пам'ятки зруйновано, святині його забудовано вертепами, лікарні-бібліотеки викинуто на вулицю? - Винуваті не конкретні люди, винуватий поганий, негідний, потворний старий генплан! Давайте зробимо новий!
Насправді ж чинний план ні в чому не провинився. Просто його ігнорували й ігнорують, вносячи правки на свій розсуд. Здогадатися неважко, яка доля спіткає наступний генплан. Але то неважливо для нинішніх бізнесменочиновників. Головне - знайти винного, "покарати" його та подати людям надію, що з наступним генпланом всі заживуть щасливо.
А паралельно, натренованим жестом розвівши у безсиллі руки, узаконити у новому генплані всі порушення старого. Мовляв, треба миритися з реальністю і якось жити далі. Ну сталося так, що тут побудовано трошки недоречну висотку, але що поробиш...
Новий генплан стане індульгенцією усім злочинцям, які руйнували місто. Чим чудово простимулює їх до подальших звершень. Генплан мають створювати три сторони. Замовник - київська влада. Виконавець - професійні організації. Громадськість - яка всесторонньо, на усіх етапах контролює процес, без експертизи якої не має пройти жоден абзац. Усі три сторони тут мають ознаки фальшивості.
Виконавець - "Центр містобудування та архітектури" - скільки генпланів для мільйонних міст зробив він перед тим, щоб братися за Генплан головного міста України? Жодного! Чому його було відібрано без конкурсу, чому не запросили до розробки хоча б досвідчені українські наукові установи, не кажучи вже про іноземні?
Громадськість - де системна робота з нею? Інтернет-форум на базі безкоштовної програми phpBB, де зараз ніби-то чекають на пропозиції громадськості - це непогано, але ефективним механізмом обговорення він не є і не може бути. Потрібна організована структура, по принципу громадської ради, з відкритою участю, з демократично обраним керівництвом, з робочими групами по напрямам, які не тільки зустрічаються віртуально, але і регулярно бачать одне одного у реалі.
Цього всього немає, натомість ми маємо закрите обговорення в стилі шоу, з телеведучими і школярами, які з тьмяного екрану проектора розказують про своє бачення розвитку Києва.
І, нарешті - влада, що однією ногою вже у політичній труні, до якої переважна кількість киян немає жодної довіри.
Така тріада - політичні трупи, саморобний інтернет-форум та кулурно відібрана "контора" - визначатиме життя багатомільйонного міста у наступні десятки років, а відлуння цієї афери буде відчуватися століттями.
Насправді новий Генплан потрібен, обов'язково вкупі з механізмом посиленої відповідальності за його невиконання. Але - не від цієї влади, не від її придворних папуг-"експертів", а від професіоналів.
До тих же пір новий генплан є загрозою Києву, з якою будуть боротися усім доступним спектром засобів - від вуличних акцій до судових позовів.

Джерело: Ігор ЛУЦЕНКО, громадянська ініціатива "Збережи Старий Київ"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини