реклама партнерів:
Головна » Як Янукович корумпував міліцію. Мова документів

Як Янукович корумпував міліцію. Мова документів


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У архівах «Межигір’я» знайшлись документи про незаконні виплати міліціонерам – «добові» по $50, доплати до зарплати по кілька тисяч, премії «Беркуту» до свята.
Якщо крадеш мільярдами, то мусиш зробити так, аби нікому не хотілось пхати носа в твої справи. Саме такою логікою послугувався під час свого правління Віктор Янукович у стосунках із правоохоронцями.
Можливо це вже підзабулось, але варто нагадати. Наприкінці правління Януковича, керівництво МВС та Міндоходів складалось з донецьких кадрів на 50% і 57%, Генпрокуратури і СБУ – на 40% і 25%. Місцеві управління Міндоходів очолювали 15 донецьких, облпрокуратур – 13, обласні УМВС – 12.

За словами екс-голови МВС Юрія Луценка, безпосереднім впливом на міліцію займався син президента Олександр Янукович.
«З 2010 року усе керівництво обласних управлінь міліції та їхніх заступників узгоджував особисто старший син Януковича, який ставив їм завдання і доплачував їм у конвертах. У Донецькій, Харківській, Луганській, Запорізькій і Дніпропетровській областях він робив це аж до заступників начальників райвідділів. Тобто все керівництво цього регіону було залежним від мафіозного «межигірського» угруповання. Вони отримували і до сьогодні отримують доплату в конвертах. Зараз така доплата збільшена в рази», – пояснив Луценко.

Саме тому, за словам екс-міністра, донецькі і луганські міліціонери зараз фактично допомагають зеленим чоловічкам з Росії і місцевим терористам захоплювати державні будівлі.

«За всіма сепаратистськими акціями нині стоять ляльководи ФСБ та гроші Януковича, а також колишнього начальника міліції Донбасу Романова та колишнього заступника міністра Дубовика. Саме ці три особи координують діяльність сепаратистів на Сході», – пояснив Луценко.

Однак наскільки б слова Луценка не були схожі на правду, це лише слова, не підкріплені, на жаль, документами.

Тому «Наші Гроші» розкопали у завалах «YanukovychLeaks» низку документальних свідчень того, що Янукович приплачував міліціонерам.

Ось тут ми виклали знайдені документи з архівів «Межигір’я», датовані 2010 роком, про приватні «добові» для працівників Управління державної охорони МВС. Ці гроші вони отримували за офіційні відрядження, пов’язані з охороною Януковича під час виконання ним функцій президента.

Наприклад, під час дводенного візиту до Франції у жовтні 2010 року кожен охоронець отримав $50 на добу. При цьому кількох охоронців, мабуть найближчих до тіла, розміщували у шикарному готелі «Le Meurice» у номерах по 680 євро. Така ж такса на добові була і під час візитів до Китаю, Германії, Франції, США та Росії.


Так виглядає найдешевший номер у паризькому готелі «Le Meurice», у якому охоронцям Януковича знімали номери по 680 євро
.


Так само державні охоронці президента отримували «добові» під час відряджень по Україні. Такса була набагато меншою – 150 гривень на добу за візит хоч на Сумщину, хоч у Донецьк. Хоча варто відмітити, що для візитів на рідний Схід України (Донецьк, Луганськ) Янукович брав з собою найбільше охорони, майже по 30 чоловік. А у бандерівських Чернівцях обійшовся вісьмома.



Відповідні подання з проханням «рассмотреть вопрос о выдаче суточных» на ім’я директора «Танталіту» Павла Литовченка робив Дмитро Родя, відомий як охоронець прем’єр-міністра Януковича у 2006 році. А розписували «добові» старші груп, у одному випадку було вказано повний чин – «начальник 7 відділу СБП УДО України капітан Р.С.Лапа».


Янукович параноїдально ставився до безпеки, використовуючи неймовірну кількість охоронців.


При цьому щедроти Януковича торкались не тільки «добових», але і зарплат. Щомісячно співробітники відділу служби держохорони отримували доплату у розмірі 1,7-5,2 тис грн. на місяць (документи тут).

Також доплати стосувались не тільки УДО, але й сумнозвісного нині «Беркуту». Ось тут «межигірський» документ про «заохочення» міліціонерів «Беркуту» ГУМВС України у Київській області до Дня міліції – 20 тисяч гривень на 15 службовців, включно з психологом, помічником начальника штабу та рядовими бійцями.

Чому це злочин? Все просто. Згідно з Законом «Про міліцію», працівникам міліції забороняється займатися будь-якими видами іншої оплачуваної (крім викладацької, наукової, творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) та підприємницької діяльності. Тобто, є у міліціонера офіційна зарплата – і все.
Тому більш-менш зрозуміло, чому саме «беркути» були одними з найжорстокіших ворогів Майдану, який боровся проти корупційного і свавільного режиму Януковича. І чому кілька діючих співробітників УДО вирішили покинути Україну разом з Януковичем, коли він тікав у Росію. Неофіційні доплати були більшими від офіційних зарплат.

Також зрозуміло, чому Янукович доплачував не всій міліції України, а лише обраним. Бо у бюджеті не вистачить мільярдів на всіх, коли з нього крадуть у президентських масштабах. Але у багатого крадія – вистачить доплачувати кілька тисяч невеликій частині з усього загалу. До того ж це формує особисту відданість – для отримання видатної зарплати у порівнянні з рештою міліцейських злиднів треба довести відданість верховному злодію, а не народу України, який платить міліції з розкраденого бюджету мізерну зарплату.

Юрій Ніколов, «Наші Гроші»




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини