реклама партнерів:
Головна » Як працюють вакцини від COVID-19 та чи варто їх боятися. Вісім запитань до імунолога

Як працюють вакцини від COVID-19 та чи варто їх боятися. Вісім запитань до імунолога


Коментарі: 0 СОЦІУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
1. Чому у вакцин виникає побічна дія і якою вона може бути?
Вакцина спричиняє серйозні і несерйозні побічні реакції. Якщо ми говоримо про несерйозні: ми робимо ін’єкцію. Чи буде біль у місці ін’єкції? Так, якщо вам зробити ін’єкцію, вона буде боліти. Для того, щоб імунітет був сильнішим, тобто ми говоримо про імуногенність, вакцини можуть містити речовини, які посилюють імунну відповідь, стимулювати запалення в місці введення вакцини — почервоніння, набряк, ну і біль, як ознака запалення. Це серйозно? Ні, це не серйозно, бо в такому випадку воно проходить і якщо сильно воно вам заважає, можете прийняти, наприклад, протизапальні препарати.
Якщо ми говоримо про серйозні побічні реакції, то це може бути пов’язано з індивідуальною непередбачуваністю у вигляді тяжкої алергічної реакції. Вакцина — це лікарський засіб. У нас є алергічні реакції на продукти, але є і на лікарські засоби. Немає людини без алергії, є люди, які ще не знайшли свого алергену.
При використовуванні мРНК вакцин проти COVID-19 частота важких алергічних реакцій становить приблизно один випадок на 100 тисяч вакцинованих. Це те що сьогодні вже зафіксовано на мільйонах вакцинованих, що пов’язано з молекулою поліетиленгліколю. Це частіше буває на другу дозу вакцини. Знову ж таки, це серйозно, ми занепокоєні цим, але ми занепокоєні і смертями, які спричиняє ця хвороба. Тож ми розуміємо, тяжка алергічна реакція, як анафілактичний шок. Ми повинні бути до цього готові, повинні мати під рукою адреналін, і ті випадки, які реєструвалися у світі, вони не закінчувалися трагічно, вони не закінчувалися летально.
2. Якщо я перехворів/ла, чи потрібно робити щеплення?

Ми знаємо, що є випадки реінфекції, тобто повторного інфікування. Ми знаємо, що випадки повторного інфікування є тяжкими. Чому? Бо органи дихання скомпроментовані від першої зустрічі з вірусом SARS-CoV-2, збудником COVID-19. Дуже рідко зустрічаються повторні випадки у перші 90 днів і рідко вони зустрічаються у перші 6 місяців від епізоду COVID-19. Немає достатньо даних, аби стверджувати, як тривало нас буде захищати імунітет після COVID-19. Тож на сьогодні приймаємо позицію — ті, хто перехворів, вони потребують вакцинації для посилення свого захисту від повторних випадків.
3. Як працює вакцина? Під час щеплення в організм вводять сам вірус?

Сьогодні існує чотири типи вакцини. Перший тип — так звані вірусні вакцини, які містять або живий, або вбитий вірус. Живий, звичайно він ослаблений, тобто можна сказати, що вводиться сам вірус, але в світі ще немає практики використання живих вірусних вакцин проти COVID-19. А інактивовані вірусні вакцини – так, дійсно використовуються. Тут вводиться сам вірус, але потрібно розуміти, що він, образно кажучи, “вбитий”.
Другий тип вакцин — це білкові субодиничні вакцини, коли вводиться окрема частинка вірусу. Третій тип вакцин — це векторні вакцини. Там вводиться ген, в якому записана інформація про певний компонент вірусу. І цей ген вводиться за допомогою іншого вірусу, який не хвороботворний для людини.
Четвертий — це так звані мРНК вакцини, на основі рибонуклеїнових кислот. Там вірус взагалі ніяким чином не присутній. (Як пояснив раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко, така вакцина містить ланцюжок матричної рибонуклеїнової кислоти (мРНК) вірусу, який кодує відповідний білок, характерний для збудника хвороби. Коли мРНК потрапляє всередину клітини, та виробляє білок – імунна система розпізнає його як патоген та "навчається" на ньому протидіяти вірусу, – ред.)

4. А чи може вакцина загалом знизити імунітет?
Сам вірус, якщо ми говоримо про його сутність, в залежності від того яку хворобу він викликає, він може знизити імунітет. Є ж вірус імунодефіциту людини, він знижує імунітет. Є вірус кору, після перенесеного кору наш імунітет знижується, і вважається аж до двох років збільшується сприйнятливість до багатьох інфекцій, до багатьох захворювань. Якщо ідеться про компоненти вакцини проти COVID-19, то ні, вони не знижують імунітет, вони формують імунітет так само як формують імунітет інші вакцини й не знижують його.

5. Як тоді вона працює в організмі?
Основи формування імунітету при вакцинації відомі: вакцина вивчається на предмет, як формується імунна відповідь, наскільки ця відповідь захищає, в якій мірі вона захищає, тобто ефективність вакцини, як вона в цілому впливає на поширення захворювання. І тут важливо розуміти, чи ми вводимо, наприклад, “вбитий” вірус, чи ми вводимо його частинку, чи цю частинку продукує наша клітина, яка отримала шматочок генетичної інформації про конкретний антиген — в будь-якому випадку компонент вірусу розпізнається клітинами імунної системи.
Якщо говорити про те, що ми захочемо ввести, наприклад більше ніж 10 вакцин проти 10 інфекційних хвороб одномоментно, одночасно, то при цьому буде задіяна аж 0,1 потенціалу імунної системи. 99,9 потенціалу імунної системи будуть займатись тим, чим імунна система займається щодня — розпізнавати різні компоненти вірусів, бактерій, які до нас потрапляють. Тобто говорити про перевантаження на сьогодні неможливо. Але самі збудники, дійсно вони можуть негативно впливати на імунітет.

6. Щеплення – це раз і назавжди?
Чи потрібно буде робити ревакцинацію, наскільки буде тривалим імунітет після вакцинації — ці питання ще вивчаються. Але ми бачимо, що дві дози значно знижують ризик захворіти й мати тяжкий перебіг COVID-19 . Можливо для більш тривалого імунітету нам знадобиться ревакцинальна доза через 6, або через 9 місяців. Наразі питання вивчається, ми не говоримо про третю через 6 або 9 місяців.

7. Усі говорять про колективний імунітет. Що це таке?
Це ситуація, при якій люди, маючи імунітет, захищають інших людей. Аби зрозуміти, що таке колективний імунітет для COVID-19 потрібно, знову ж таки, знати термін базового репродуктивного індексу. Бо для кору базовий репродуктивний індекс складає 12-15, це означає, що протягом заразного періоду, я, як хворий на кір, заражу 12-15 осіб. Для того, щоб вірус кору не циркулював, потрібно мати 95% населення з імунітетом до кору і тоді вірус не може циркулювати. Для вірусу SARS-CoV-2 базовий репродуктивний індекс складає 2-3. Це означає, що коли близько 70% населення здобудуть імунітет до COVID-19 , до вірусу SARS-CoV-2, ми зможемо говорити, що вірус не зможе циркулювати, бо він уже не буде знаходити сприйнятливих до себе людей.

8. Початок вакцинації – це повернення до нормального життя? Чи це не так швидко працює?

Сьогодні соціологічні опитування говорять, що менше ніж 50% українців готові вакцинуватися. Ми можемо сподіватися, що окрім вакцинації ще буде імунітет за рахунок хвороби й таким чином ми прогнозуємо закінчення гострої фази пандемії наприкінці 2021 року. Річ у тому, яку ціну ми заплатимо за колективний імунітет в результаті хвороби. Це будуть смерті, це будуть страждання, госпіталізація, наслідки COVID-19, які ми вже бачимо у вигляді інфарктів, інсультів, фіброзу легень, інвалідизації, те що люди довго потребують реабілітації. Це є ціна за колективний імунітет шляхом хвороби.
Якщо ми говоримо про вакцинацію, то потрібно розуміти, що виробництво не може вам надати всю кількість доз вакцини, для того, щоб провакцинувати понад 70% населення. Вакцини будуть надходити партіями. Тому ми говоримо, ми захищаємо групи ризику за професійною ознакою і за станом здоров'я, серед яких найтяжчі випадки COVID-19.
Перший етап передбачає охоплення вакцинацією близько 370 тисяч осіб. Цей етап розрахований на близько 20 днів. Після чого розпочнеться другий етап. Якщо ми говоримо, що перший етап це 370 тисяч, то другий етап це вже понад один мільйон населення. Він буде більш тривалим і можна говорити, що 4 етапи це, мабуть, десь буде середина літа 2021 року.




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини