реклама партнерів:
Головна » Як виглядатиме економічний апокаліпсис Росії

Як виглядатиме економічний апокаліпсис Росії


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
США втілили в життя ефективну програму, яка призвела до багаторазового зменшення цін на нафту. І вона вибила зброю з рук Путіна – економіст

Андрій Шароградський і Олександр Гостєв
Кожна нова пропозиція заслуженого аналітика або ж простого обивателя про те, коли саме для Володимира Путіна й економіки Росії тепер настане «судний день», щогодини прискорює наближення цього самого дня, бо сьогодні фінансові закони вступили в найнебезпечнішу реакцію з законами психології, вважає російський фінансовий аналітик і блогер Слава Рабинович.

– Ви кажете, що у Путіна залишилося грошей на півтора роки, але ринки реагують раніше, і катастрофа, отже, повинна відбутися раніше? Коли?

– Це передбачити точно неможливо. Тому що це те, що називається в теорії Насcіма Талеба «чорними лебедями». «Чорний лебідь» або декілька «чорних лебедів» – це якісь події, які не просто важко передбачити, а неможливо передбачити. І ці події можуть бути каталізаторами якогось цілого «віялового відключення». Це принцип доміно.

Ми зараз точно не знаємо, яким буде ланцюжок подій, який викличе ці «віялові відключення», які далі будуть поширюватися на інші сектори і регіони за принципом доміно. Наприклад, вийде який-небудь «умовний» Андрій Костін, глава «умовного» ВТБ, і скаже, що «умовний» ВТБ – банкрут.

Далі виявиться, що багато таких же банків і більших, пов'язаних з російською фінансовою системою, почнуть падати. Падати не наступного дня – того ж дня одночасно, що, у свою чергу, викличе цілковитий хаос в реальній економіці, і це буде каталізатором падіння вже реальної економіки.

Сценарій хаосу може початися і з іншого боку, він може початися з якоїсь критичної маси банкрутств у реальній економіці. Одна компанія збанкрутувала, друга, потім ще 25 компаній великих збанкрутували, середніх. І вони при банкрутстві роблять дефолти за своїми боргами. Велика кількість цих боргів лежить на книгах російських банків. Починаються неповернення цих кредитів, і тоді вже вибухає банківська сфера через ситуацію в реальній економіці.

– Вибух станеться до того, як вичерпаються резервні фонди Росії?

– Як тільки Фонд національного добробуту і Резервний фонд будуть вичерпані, приблизно за наступні 14-20 місяців, тобто півтора року плюс-мінус, – тоді вже пізно буде «пити боржомі». Тому що все вже трапиться з точки зору очікування ринків, і ці очікування почнуться набагато раніше. Власне кажучи, ринки й зараз показують багато чого. Звичайно, можуть різні діячі економіки і фінансів сказати: «Ми хочемо продовжити агонію». Вони, звичайно, скажуть не такими словами, а будуть говорити: «Давайте будемо приватизувати російські компанії».

Але справа в тому, що якщо колись казали про різні злочинні махінації і способи приватизації в середині 90-х, то зараз схема приватизації буде злочинною абсолютно! Тому що якась кількість людей з оточення Путіна, які вкрали у Росії і російського народу, напевно, трильйон доларів за останні 10 років, вже як фізичні особи будуть купувати частки в таких компаніях, як «Сбербанк» і, можливо, навіть «Газпром».

Але все одно цей механізм не спрацює, тому що вони продовжать свою агонію ще на півроку. А потім все одно відбудеться глобальний вибух всієї економіки, і далі буде соціальна напруженість. Це будуть вже соціальні вибухи, а за соціальними вибухами може бути все що завгодно: і відділення регіонів, і сепаратизм, і реакція Москви на відділення регіонів, і стрілянина, і кров, а в найгіршому випадку – щось на зразок громадянської війни.

– МВФ, можливо, допоможе?

– МВФ не допомагатиме. Це абсолютно виключено. З чим МВФ точно ніколи не має ніяких справ – це з режимами, які можна назвати «бандитським неофеодалізмом». Програма МВФ не безкоштовна, кожна програма має свої умови, і МВФ диктує свої умови досить жорстко. Відповідно, жодна з умов МВФ не може цим режимом бути виконана. Жодних структурних реформ режим Путіна проводити не збирається. Фактично було 16 років на проведення структурних реформ у Путіна, а коли країна прийшла до цього стану, до якого прийшла, тим більше жодних структурних реформ проводитися не буде.

– Ви кажете, що ринки враховують можливість тих чи інших подій. Можливість скасування санкцій проти Ірану, мабуть, теж, повинна була бути ними врахована. Наскільки ця подія може вплинути найближчим часом на ситуацію з російським фондовим ринком, з рублем?

– Можливо, ще якось вплине. Але помітно, що це вже вплинуло. Коли сталася анексія Криму в березні 2014 року, мої джерела у Вашингтоні розповіли мені про те, що у президента Обами в так званій «ситуаційній кімнаті» було кілька зустрічей зі стратегами як по політиці, економіці й фінансам, так і з представниками нафтової індустрії США. Вирішувалися питання про те, яким чином можна вибити з рук Путіна його «геополітичну зброю» – ціни на нафту і газ були на той момент дуже високими. Невипадково після всіх цих зустрічей в ситуаційній кімнаті Білого дому Обама поїхав у близькосхідне турне з відвідуванням Саудівської Аравії, Катару і так далі. І цілком очевидно, що США втілили в життя досить ефективну програму, яка призвела до багаторазового зменшення цін на нафту. І вона вибила зброю з рук Путіна.

Джерело: Радіо Свобода






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
21:38
11-Квіт-2024
Росіяни системно знищують нашу енергетичну систему
Це частина геноцидних практик- атаки на критичну інфраструктуру.
Ми повинні ак
20:45
10-Квіт-2024
Масована атака на Харківщину - троє загиблих, серед них дитина
Удар по Липцях, посеред дня росіяни атакували продуктовий магазин та аптеку, там здій
08:49
09-Квіт-2024
Жовтнева: в одному з сіл Чернігівщини залишили комуністичну назву вулиці
До 27 квітня цього року завершується другий етап очищення публічного простору від сим
Усі новини