реклама партнерів:
Головна » Круглий стіл «Соборність України та Чернігівщина: історія і сучасність»

Круглий стіл «Соборність України та Чернігівщина: історія і сучасність»


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
21 січня 2015 року в обласному центрі, у військово-історичному музеї – відділі Чернігівського обласного історичного музею імені В.В.Тарновського проведено засідання круглого столу на тему «Соборність України та Чернігівщина: історія і сучасність» за участі істориків, музейників, військових, старшокласників загальноосвітньої школи № 9 м. Чернігова.
Сергій Лаєвський, директор Чернігівського обласного історичного музею імені В.В. Тарновського і модератор круглого столу, привітав усіх присутніх із знаменним днем в історії нашої Батьківщини. 96 років тому, 22 січня 1919 року, був проголошений Універсал, який посвідчив об’єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) у єдину Соборну державу.
Він зосередив увагу на передісторії події, адже шлях до об’єднання обох частин України видався невимовно довгим. Заклики до єднання лунають на з’їзді князів у Любечі 1097 року та у «золотому слові» Святослава зі «Слова о полку Ігоревім». Відродження ідеї єдності українців відбувається за часів Богдана Хмельницького, коли народжується Українська козацька держава. Його справу продовжує Іван Мазепа, але зазнає поразки. На два століття зникає Україна з мапи, але продовжує жити у мріях та справах патріотів.
Ідеєю єдності українських земель просякнута «Русалка Дністрова» та «Книга битія Українського Народу», саме вона стала основою діяльності «Руської трійці» та Кирило-Мефодіївського Братства, прозвучала у Маніфесті Головної Руської Ради, проголошеному 10 травня 1848 року.
Визначну роль у формуванні українськості, безперечно, зіграв Тарас Григорович Шевченко. Ідеї соборності почали оформлюватися у виразну політичну програму в діяльності Михайла Драгоманова, галицьких «народовців», «Братства Тарасівців», у творчості Івана Франка, Юліана Бачинського, Миколи Міхновського, Михайла Грушевського. В’ячеслава Липинського, фактично усіх українських партій та політичних організацій кінця XIX – початку XX століття.
Згадалися й строки із гімну нашої держави, які не співаються:
Станем, браття, в бій кривавий від Сяну до Дону,
В ріднім краю панувати не дамо нікому.

Це не просто поетична метафора, а постійне нагадування про справжню соборність земель України та соборний дух українців.
Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, звернув увагу, що 22 січня – особливий день нашої історії, адже 22 січня 1918 року, за рік до Дня Злуки, було проголошено незалежну Українську Народну Республіку, яка творилася в умовах російської військової агресії. Особливу увагу С. Бутко приділив ролі чернігівців у цих процесах, наголосивши, що 54 наших земляки стали учасниками Трудового конгресу, що проводився 23 січня 1919 р. І в подальшому чернігівці завжди відзначалися патріотичними настроями. Достатньо згадати, що в УПА були представлені українці всіх регіонів України, а за далеко неповними даними на Волині серед повстанців, у знайдених дослідниками документах, було 99 уродженців Чернігівщини.
Символом прагнень жити у незалежній й соборній Україні 21 січня 1990 року став «живий»ланцюг від Львова до Києва, в якому взяло участь до 3 млн. громадян. Від Чернігівщини у цій символічній соборницькій акції було дві делегації з Чернігова на чолі з Левком Лук’яненком та Валерієм Сараною та Ніжина. У 2014 році, підкреслив історик, український народ в умовах підступної російської агресії зі зброєю в руках підтвердив свій вибір, який зробив ще 22 січня 1919 року, а потім 24 серпня та 1 грудня 1991 року: ми єдина країна.
Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам’ять Героя з Чернігівщини, солдата сержанта Сергія Парубця, одного з «кіборгів», який загинув у Донецькому аеропорту 18 січня, а сьогодні, 21 січня, о 12.00, був похований в рідному селі Дрімайлівка Куликівського району. Саме з розповіді про цього Героя почав свій виступ Вадим Лільчицький, заступник військового комісара Чернігівського обласного військового комісаріату, підполковник.
Він наголосив на тому, що сьогодні захист територіальної цілісності України є святим обов’язком кожного громадянина, продовженням боротьби попередніх поколінь за соборність та незалежність. У ХХ столітті, за умови відсутності власної держави, українців примушували воювати за чужі національні інтереси, нерідко між собою по різні сторони фронтів. На щастя, виборена в 1991 році сучасна держава Україна дає можливість бути господарем на своїй землі і захищати свою Вітчизну.
Нині чернігівські 13-й та 41-й територіальні батальйони відмінно зарекомендували себе на Сході і входять до п’ятірки кращих, відзначаючись мужністю духа і патріотизмом. На жаль, станом на сьогодні на фронті загинули 75 героїв-земляків. Ми їх всіх пам’ятаємо і шануємо!
На завершення заходу підполковник В. Лільчицький вручив грамоти начальника Чернігівського гарнізону Сергію Лаєвському і Сергію Бутку за внесок у військово-патріотичне виховання молоді й з нагоди Дня Соборності України.
Співробітник музею Віктор Негода представив учасникам музейну виставку «На наших плечах Україна», присвячену участі наших земляків у захисті України від російського агресора на Донбасі.
Організаторами заходу виступили: Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської облдержадміністрації; Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівський обласний військовий комісаріат, Чернігівський обласний історичний музей імені В.В. Тарновського та Український інститут національної пам’яті.

Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті










Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини