реклама партнерів:
Головна » Медицина. Чому слід багато пити

Медицина. Чому слід багато пити


Коментарі: 1 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Як часто ми чуємо від лікарів пораду: пити якомога більше води. Але зазвичай не звертаємо на це належної уваги. Можливо, й починаємо збільшувати кількість вживаної рідини, та здебільшого запалу надовго не вистачає. Перші 2—3 дні ми п’ємо, чітко відміряючи потрібні літри, та згодом починаємо забувати і зрештою зовсім махаємо на це рукою.
Тож розгляньмо, який зв’язок існує між кількістю випитої води і нашим самопочуттям. Можливо, це допоможе нам серйозніше поставитися до поради лікарів.
Від нестачі води можна померти. Саме через зневоднення гинуть люди в пустелі. Згадаймо Саїда з кінофільму «Біле сонце пустелі». Сухов знайшов його з типовими ознаками зневоднення — сухий язик, гаряча шкіра, сплутана свідомість. Тільки заходи, які вжив Сухов, аби врятувати Саїда, в реальному житті не врятували б його, бо за такого ступеня зневоднення ні склянка води, ні поливання голови з чайника вже не допоможуть. У такому стані один шлях — до лікарні, під крапельницю зі спеціальним розчином.
Але якщо ви думаєте, що в наш час зневоднення загрожує тільки мандрівникам-екстремалам, то помиляєтеся. Воно може настати і в більш прозаїчних умовах — удома, на роботі, під час відпочинку біля моря або під час екскурсії пішки. Багато хто з нас і не підозрює, що страждає від хронічного зневоднення.
Скажи мені, скільки ти п’єш, і я скажу, що в тебе болить, — так можна перефразувати відоме прислів’я. Ізраїльські лікарі запевняють, що багато хвороб мають лише одну причину — хронічну нестачу рідини. І це правда. Вода очищає наше тіло зсередини приблизно так само, як водяний струмінь змиває бруд зовні. Разом з водою з організму виводяться шкідливі речовини і токсини. Основна частина цього процесу відбувається в нирках, де утворюється сеча. Коли води недостатньо, кількість сечі зменшується, а концентрація токсинів у крові зростає. З’являються симптоми інтоксикації — головний біль, загальне нездужання, відчуття втоми. Нестача води шкодить і самим ниркам — у них накопичуються солі, які з часом перетворюються на ниркові камені.
А група британських учених на чолі з Девідом Льюїсом нещодавно довела, що недостатня кількість вжитої рідини може бути причиною хронічного нежитю і частих застуд, бо суха слизова оболонка носа і горла не може протистояти мікробам і вірусам. Щоб боротися з непроханими гостями, слизова має бути вологою, а для цього потрібно багато пити. За даними Льюїса, люди, що випивають на день менш 3 склянок води, страждають від застуди і хронічного нежитю в п’ять разів частіше, ніж ті, хто випиває 8 склянок. Нестача рідини призводить також до стійких запорів.
Людину, яка «не дружить» зі склянкою води, можна легко впізнати по шкірі. Вона має нездоровий колір, на ній чіткіше виступають зморшки. Не випадково знамениті манекенниці і голівудські актриси починають розповідь про свою дієту із згадки про воду — без двох літрів мінералки зірки не уявляють свого дня.
Скільки потрібно пити? В ізраїльських медиків на це запитання є проста і ясна відповідь. Щодня слід вживати не менш як 2—2,5 літра води, тобто приблизно 10—12 склянок. Це норма для здорової людини, яка більшу частину дня перебуває в тіні. Тим же, хто працює під відкритим небом у спекотну погоду або відпочиває на відкритому повітрі і при цьому дуже пітніє, потрібно пити більше.
Як визначити, чи достатньо ви п’єте? Не варто орієнтуватися на відчуття спраги. Коли в роті пересохло, а бажання пити стає нестерпним, це вже свідчить про початок зневоднення. Правильніший індикатор — кількість і колір сечі. Якщо сеча світло-жовтого кольору і виділяється рясно — це означає, що все гаразд. Темний колір і невеликий об’єм — сигнал про брак рідини в організмі. У нормі в здорової людини повинно виділятися до 1,5 літра сечі на день.
Пити потрібно постійно протягом дня, навіть коли не дуже хочеться. Бажано за один раз випивати не більше однієї склянки. Існує думка, що протягом 15 хвилин організм здатний засвоїти не більше 200 мл рідини — все решта надходить у сечовий міхур, не наситивши клітини вологою.

Підготувала Олеся СТЕПАНОВА.
Джерело: "Здоров"я і довголіття"







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини