реклама партнерів:
Головна » Міжнародна наукова конференція «Рух у відродженні української державності та зламі комуністичної системи». Фото

Міжнародна наукова конференція «Рух у відродженні української державності та зламі комуністичної системи». Фото


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
11 вересня 2009 р. у Національній академії державного управління при Президентові України (Київ) проведено міжнародну наукову конференцію «Рух у відродженні української державності та зламі комуністичної системи».
Організатори: Український інститут національної пам’яті, Національна академія наук України, Міністерство закордонних справ України, Національна академія державного управління при Президентові України, Київський національний університет ім. Тараса Шевченка, Організаційний комітет з підготовки та відзначення 20-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову.
Захід організований з нагоди річниці створення Народного Руху України за перебудову. Саме у ці вересневі дні 1989 року в Україні була заснована масова громадська організація – Народний Рух України за перебудову, яка поставила перед собою два основних завдання: відновлення державної незалежності України та побудову демократичного суспільства.
Його мета: узагальнення досвіду державотворення та подолання спадку тоталітарного комуністичного режиму, вироблення заходів, спрямованих на консолідацію українського суспільства, розвиток демократичних інститутів, підвищення ефективності функціонування держави.
У науковому форумі взяли участь близько 200 осіб з усіх регіонів України та закордонні гості, зокрема, з США, Канади, Молдови, Литви.
Захід розпочався з вітального слова в. о. Голови Українського інституту національної пам'яті Ігоря ЮХНОВСЬКОГО. Після цього учасники конференції мали змогу повернутися на декілька хвилин у атмосферу зародження Народного Руху України за перебудову, коли відбувався Перший Установчий з'їзд цієї громадсько-політичної організації (вересень 1989 р.) і переглянути кінохроніку "Народному Руху України за перебудову присвячується".
Після перегляду кінохроніки Ігор Юхновський зачитав вітання Президента України Віктора ЮЩЕНКА учасникам цього представницького форуму.
Перед присутніми виступив Віце-прем'єр-міністр України Іван ВАСЮНИК, який акцентував на тому, що відзначення річниці створення НРУ за перебудову – "це не є свято однієї чи декількох партій, це свято всієї України".
Перший голова Народного Руху України за перебудову, голова Організаційного комітету з підготовки та відзначення у 2009 році 20-ї річниці створення Народного Руху України за перебудову Іван ДРАЧ, розповів історію створення цієї громадсько-політичної організації, зазначивши, що в той переломний період було чітке розуміння, що "якщо не буде Руху – не буде України".
"Рух – це була велика хвиля, а зараз на жаль існують маленькі хвильки, які розходяться в різні сторони" – наголосив депутат палати громад парламенту Канади Борис ВЖЕСНЕВСЬКИЙ у своєму виступі. Він розповів про діяльність Народного Руху України в Західній Україні наприкінці 1990-го року і закликав усі національно-демократичні сили об'єднатися заради України.
Співробітник Галузевого державного архіву СБ України Олександр ЛОШИЦЬКИЙ представив кілька документів періоду становлення та діяльності НРУ за перебудову, які нещодавно були розсекречені СБ України. В них йдеться про цілеспрямоване перешкоджання діяльності активістів Руху, компрометації його лідерів: «В соответствии с указаниями КГБ СССР, МВД СССР и Прокуратуры СССР предотвращена попытка ЧЕРНОВОЛА, ГОРЫНЯ и ГЕЛЯ принять участие 10-14 декабря с.г. в «семинаре независимых общественных организаций стран-участниц хельсинского процесса по гуманитарным вопросам» в г. Москве, где Черновол должен был возглавить «секцию национальных проблем» и выступить с докладом провокационного содержания, – йдеться в одному із документів. В іншому документі зазначено: "Органами КГБ осуществляются мероприятия по дальнейшему контролю за поведением ЧЕРНОВОЛА, ограничению и документированию его инспираторской деятельности, компрометации среди единомышленников».
Після цього перше пленарне засідання було завершено. Робота конференції продовжується. Після другого пленарного засідання захід відбувався у форматі круглих столів:
1. "Рух у формуванні національної ідеології та українського державотворення". Головував Іван ЗАЄЦЬ.
2. "Рух і мовно-культурна та інформаційна політика державного будівництва". Головував Микола ЖУЛИНСЬКИЙ та Мирослав ПОПОВИЧ.
3. "Рух і трансформація економічної системи України". Головував Володимир ПИЛИПЧИК.
4. "Геополітичний вимір діяльності Руху". Головував Володимир ВАСИЛЕНКО.
Тематика доповідей охоплюватиме історію формування Руху і його витоки, аналіз діяльності Руху в контексті подій 80-х років минулого століття, зв’язок з рухами та фронтами інших країн, розгляд сучасної геополітичної ситуації.
Чернігівський дослідник історії РУХу, помічник-консультант народного депутата України, заступник голови Чернігівської обласної організації Української Народної партії, співупорядник збірника документів і матеріалів, секретар Чернігівського обласного громадського оргкомітету щодо відзначення 20-і річчя створення Народного Руху України за перебудову Сергій СОЛОМАХА виступив з доповіддю «Основні рушійні сили української національно-демократичної революції 1989 – 1992 років у регіональному вимірі: Чернігівщина» на секції конференції«Рух у формуванні національної ідеології та українського державотворення».
Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій БУТКО передав примірники збірнику документів і матеріалів «Боротьба за незалежність України у 1989 – 1992 рр.: Чернігівська крайова організація Народного Руху України за перебудову» першому голові РУХу Івану ДРАЧУ, учасникам наукового форуму з областей України, США, Канади, Молдови і Литви. Він спільно з С.СОЛОМАХОЮ провів презентацію чернігівської книги під час проведення на секції конференції«Рух у формуванні національної ідеології та українського державотворення».

Джерело: "Європейська Україна".







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
Усі новини