реклама партнерів:
Головна » Наталія Яресько висловила незгоду з тими, хто критикує Київ за те, що до цих пір зволікають з реформами

Наталія Яресько висловила незгоду з тими, хто критикує Київ за те, що до цих пір зволікають з реформами


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Інтерв'ю Міністра фінансів України Наталії Яресько виданню "The Wall Street Journal"
Україна сподівається отримати наступний транш від МВФ наступного місяця
«Уряд України повинен прийняти жорсткий бюджет 2015 і провести реальні реформи в найближчі тижні, щоб виграти розширений новий пакет міжнародної фінансової допомоги, - заявила новий Міністр фінансів України. - Але Київ все ще сподівається отримати черговий транш кредитів Міжнародного валютного фонду на початку наступного місяця».
В інтерв'ю The Wall Street Journal у вівторок, уродженка Чикаго, Міністр фінансів Наталія Яресько висловила незгоду з тими, хто критикує Київ за те, що до цих пір зволікають з реформами, заявивши, що вони недооцінюють вплив наслідків конфлікту з Росією на країну.
Пані Яресько, колишній співробітник Держдепартаменту США, живе в Україні протягом 22 років, є однією з декількох урядовців іноземного походження, що зайняли пости міністрів в Уряді Прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, затверджених на посаду на початку цього місяця.
Уряд стикається з величезними викликами. Конфлікт у східній Україні ще далекий від завершення. Росія погрожує підвищити економічний тиск, в той час, коли вже очікується спад на 7% в цьому році. Українська валюта стрімко знецінюється, банківська система залишається крихкою, і країна потребує мільярди доларів в якості допомоги, щоб бути в змозі вчасно сплачувати рахунки.
Пані Яресько відмовилася повідомити подробиці про те, яку саме додаткову допомогу Україна прагне отримати від Європейського Союзу, США та інших партнерів, але сказала, що потреби країни у фінансуванні знаходяться «в тому ж діапазоні» – згідно з попередніми підрахунками чиновників МФВ, у приватних розмовах зазначалося про $ 15 млрд. до початку 2016.
Вона сказала, що Уряд сподівається на допомогу з боку МВФ, Світового банку, країн Великої Сімки та від інших провідних економік.
«Ми не потребуємо якогось одного рішення вже завтра. Нам потрібен пакет, який в достатній мірі допоможе зупинити цикл недовіри», - сказала вона. - «І нам цілком зрозуміло, що ми повинні не просто просити людей підтримати нас, потрібно показати, чому ми заслуговуємо на таку підтримку».
Зростає кількість дзвінків від європейських чиновників до Києва, щоб ми прояснили ситуацію з обіцяними реформами: економічними, верховенства закону і боротьби з корупцією.
Навіть близькі союзники такі як Литва, сказали, що Україна має шість місяців у кращому випадку, щоб продемонструвати, що вона на новому шляху.
Пані Яресько та її команда поспішають завершити три ключових законодавчих акти, які дозволять завершити формування бюджетного пакету: податкове законодавство, закони про соціальні відрахування та децентралізацію бюджетних повноважень на регіони. Вона сподівається завершити переговори з законодавцями про пакет у середу для того, щоб прийняти новий бюджет до 26 грудня.
Бюджетний пакет буде прогнозувати нульове номінальне зростання у 2015 році, зазначила вона.
До січня Місія МВФ вже не повернеться в Україну, щоб завершити переговори по фінансуванню. Американські чиновники обумовили надання фінансової допомоги - безперебійне виконання програми МВФ.
Пані Яресько сподівається, що, за умови прийняття бюджету та пакету реформ ще цього місяця, вона зможе переконати МВФ в найкоротші терміни виплатити свій черговий кредит у розмірі близько $ 3 млрд. «Виходячи з того, що ми маємо встигнути в грудні, я сподіваюся на це на початку січня», зазначила вона.
На прес-конференції у понеділок, пан Яценюк повідомив, що він буде використовувати міжнародну інвестиційну конференцію в Україні, щоб оголосити нові реформи і економічні плани, які можуть оживити економічну впевненість у країні. В ЄС ще не домовилися про дату цієї конференції, заявивши, що хочуть спочатку отримати від Києва більше детальних планів. Брюссельські чиновники конфіденційно кажуть, що вона може відбутися найпізніше в березні.
Це може означати, що Україна буде опиратися протягом цих місяців на вже окреслену допомогу від МВФ, Світового банку та ЄС.
Серед іноземних зобов'язань Україна заборгувала Росії $ 3 млрд. відповідно до 12-місячного кредиту, який має бути повернено в грудні 2015 року. Пані Яресько повідомила, що Уряд не веде наразі переговори з Росією про пролонгацію погашення.
Незважаючи на те що вона нова в Уряді, пані Яресько не погоджується з твердженням, що Київ занадто повільно проводив реформи, після вигнання колишнього президента Віктора Януковича в кінці лютого. «Я не вірю, що справедливо сказати, ніби ми могли б зробити набагато більше. Я думаю, що це й було героїчне зусилля, щоб вийти з революції (лютневої), коли уряд практично був неліквідними», - сказала вона, зазначивши, що Україна тим не менше змогла виплатити $14 млрд. зовнішніх боргів, отримавши лише $9 млрд. допомоги в 2014 році.
«Я думаю, що багатьом нашим партнерам дуже важко сьогодні зрозуміти вплив війни на нашу країну»,- сказала вона.

Лоренс Норман, Мінфін






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини