реклама партнерів:
Головна » Новий бюджет зачіпає інтереси олігархів

Новий бюджет зачіпає інтереси олігархів


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Новий бюджет зачіпає інтереси олігархів – Financial Times

Україна, яка переживає економічний спад, спричинений війною на Сході, наприкінці року переглянула систему оподаткування, пообіцявши знизити навантаження на малий бізнес і громадян з низьким рівнем доходів, одночасно закривши лазівки, які роками використовували олігархи.
Про це повідомляє Financial Times (переклад на сторінці facebook Міністр фінансів України Наталія Яресько)
Пакет законодавчих актів, прийнятих в неділю пізно ввечері також передбачає збільшення імпортних мит з метою стабілізації платіжного балансу країни.
В основу закону про бюджет та пакету антикризового законодавства покладено принцип жорсткої економії та заходів мобілізації додаткових податків. Чиновники сподіваються, що прийняття цього пакету заходів дозволить розраховувати на допомогу Міжнародного валютного фонду та інших західних донорів.
В ніч з неділі на понеділок, о 4:15 ранку, на позачерговій сесії парламенту народні депутати України прийняли бюджет, який передбачає скорочення субсидій і державних витрат.
Багато хто з депутатів скаржився на те, що уряд не показав їм остаточну версію проекту бюджету до голосування, також що вони були під тиском, щоб прийняти бюджет до кінця цього року для того, щоб швидко відновити співпрацю з МВФ.
Через побоювання настання фінансової кризи після того, як резерви Центрального банку зменшились вдвічі в 2014 році через покриття імпорту протягом одного місяця, МВФ дійшов висновку, що Україні буде потрібно $ 15 млрд додаткової підтримки понад обсяги вже існуючої $ 17 млрд кредитної програми.
Податкове законодавство було прийнято тільки після 10 години виснажливих переговорів, які випробували на стійкість єдність прозахідної коаліції. Ці закони спрямовані на підтримку малого і середнього бізнесу, зниження рівня тіньової економіки і отримання більш справедливої частки податків від підприємств, які належать олігархам.
Чиновники підготували законодавство, яке є новим суспільним договором для економіки, яка, в свою чергу, вже давно вважається контрольованою олігархами.
"Ми розробили правильний пакет, який дозволить нам, з одного боку, ввести справедливу систему оподаткування, а з іншого боку, наповнити бюджет", - сказав Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України.
Також уряд бере під контроль прибутки, які переводяться в офшори через застосування схем трансфертного ціноутворення.
«Олігархи, сказав А.Яценюк, більше не матимуть можливості приховувати свої доходи в офшорних зонах".
Уряд також вводить спрощення ділової активності в країні. Як відомо, до цього моменту в Україні існувала одна з найбільш недружніх систем оподаткування в світі. За новим законом загальна кількість податків буде спрощено з 22 видів до 9.
Внески в пенсійний фонд, які в даний час складають близько 41%, повинні бути скорочені до 16,4%. Чиновники сподіваються, що цей захід дозволить розширити базу збору, а також значно зменшить поширену практику виплати заробітної плати працівникам у конвертах.
Ці відчайдушні кроки спрямовані на перезавантаження системи, що дозволить заповнити прогалини у бюджеті та привести країну до довгострокового зростання. І це відбувається за тих умов, коли валовий внутрішній продукт скоротився приблизно на 7 відсотків у 2014 році, коли Україна втратила цілий регіон - Крим через анексію Росією та перебуває в умовах постійного восьмимісячного військового протистояння з російськими сепаратистами на Сході країни.
Для фінансування збільшених витрат на оборону, незважаючи на подальше скорочення економіки, що очікується в наступному році, Київ планує різко скоротити інші витрати і побудувати нові джерела доходу.
Податкові ставки будуть різко підняті на товари розкоші, включаючи дорогі автомобілі, на пасивний дохід, роялті, дивіденди від офшорних компаній, сигарет і алкоголю.
10%-ий податок з обороту призначено для операторів лотерей; введено податки на нерухомість на великі квартири і будинки; і ренти за користування надрами значно зростуть.
Рішення більше не повертати податок на додану вартість для зернотрейдерів на експорт зерна може викликати протести з боку міжнародних агропромислових, що вклали значні кошти в країну.
Після довгих дебатів законодавці прийняли пропозицію уряд ввести додаткові 5-10 відсотків митних зборів на імпортовані товари протягом одного року.
Українські чиновники сподіваються, що більш високі імпортні мита згенерують $ 1 млрд додаткових доходів для скарбниці, яка передбачає дефіцит у розмірі 3,7 відсотка від валового внутрішнього продукту в наступному році.
Пан Яценюк заявив, що його уряд буде пояснювати цей крок крайньою необхідністю у прийнятті захисних заходів під час консультацій з іншими країнами-членами СОТ і ЄС, з якими Київ підписав угоду про вільну торгівлю.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини