реклама партнерів:
Головна » Новий податковий кодекс: знищення малого та середнього бізнесу чи перехід його в "тінь"

Новий податковий кодекс: знищення малого та середнього бізнесу чи перехід його в "тінь"


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Що означають зміни у податковому законодавстві та як працювати представникам малого та середнього бізнесу за умов нового Податкового кодексу – ці питання розглядалися під час семінару, що його проводила Чернігівська торгово-промислова палата для своїх членів.
Участь у семінарі взяли близько 100 учасників – представники понад 60 підприємств Чернігівської області. Костянтин Іванов – президент Чернігівської торгово-промислової палати та Василь Цурій – аудитор, директор підприємства “Цурій-Аудит” детально проаналізували протиріччя та ризики, які виникають через зміни у податковому законодавстві.
Як пояснив Костянтин Іванов, зараз для багатьох керівників підприємств, а також для підприємців, які працюють за спрощеною системою оподаткування, дуже актуальним є питання подальшої роботи їх бізнесу з огляду на новий Податковий кодекс. “До Чернігівської торгово-промислової палати щодня звертаються наші члени за порадою, як працювати в нинішніх умовах, - сказав Костянтин Вікторович. – Семінар якраз і організований для того, щоб роз’яснити представникам бізнесу, які зміни несе нова редакція Кодексу”.
Президент Чернігівської ТПП наголосив, що нове податкове законодавство неодноразово розглядалося на засіданні робочої групи Комітету Верховної Ради з промислової і регуляторної політики та підприємництва. Експерти занепокоєні тим, що малий бізнес поставлений “на коліна”. Костянтин Іванов ознайомив учасників семінару з висновком робочої групи Комітету.
Він поінформував, що 2 грудня 2010 року Верховна Рада України, приймаючи Податковий Кодекс, вирішила залишити діючим Указ Президента від 3 липня 1998 року “Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва”. Чинними залишились і окремі абзаци Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року “Про прибутковий податок з громадян”. Саме ці документи визначають сьогодні умови і правила існування в Україні єдиного та фіксованого податків. На думку Костянтина Іванова, одночасне застосування цих документів викликає низку проблем. Президент Чернігівської ТПП переконаний, що таке “компромісне” рішення українського парламенту не вирішило проблем малого підприємництва. Більше того, у підприємців з’явилися нові проблеми. До того ж, протиріччя нині діючих законодавчих норм можуть трактуватися податковими адміністраціями по-різному. “Все це тільки ускладнює і без того хитку позицію малого та середнього бізнесу”, - переконаний Костянтин Іванов.
Василь Цурій детально проаналізував новий Податковий кодекс. Він розпочав з протиріч, з якими стикнеться підприємництво. Так загальні норми звітності та декларування можуть бути застосовані до платників єдиного податку попри спеціальні норми звітності, визначені Указом про спрощену систему оподаткування. Тобто, якщо зараз підприємці, які працюють за спрощеною системою оподаткування, звітують за особливими – спрощеними - правилами, то за новим податковим законодавством до них може бути застосована і загальна система звітності та декларування. А для цього підприємцю без послуг бухгалтера не обійтися.
Наступним проблемним питанням є застосування фіксованого податку на ринках. З одного боку, підприємець, який здійснює свою діяльність на ринку, є платником ринкового збору. Однак згідного Податкового кодексу ринковий збір скасований з 1 січня 2011року. Як бути - це питання податкова адміністрація може трактувати на свій розсуд.
Не менш проблемним виявилось і питання застосування касових апаратів. За діючим законодавством платник єдиного та фіксованого податків і звільнений, і не звільнений від застосування касових апаратів. Як бути в кожному окремому випадку - знову ж таки вирішуватиме податкова.
Окремо пан Цурій говорив про ризики, з якими стикнуться підприємці. Йдеться, насамперед, про те, що платники-спрощенці не зобов’язані вести облік видатків на підставі первинних документів та не зобов’язані подавати декларацію про прибутки. Однак згідно нового Податкового кодексу контролюючі органи можуть перевірити діяльність підприємців. Під час перевірки, яка може тривати до 10 днів ( а в разі потреби може бути продовжена ще на 5 днів), вони можуть вимагати від СПД інвентаризації активів та здійснення контрольної закупівлі. Це значно ускладнить роботу підприємців. Якщо в результаті перевірки будуть знайдені порушення, контролюючий орган самостійно визначає суму грошових зобов’язань СПД. Василь Кузьмич пояснив, що протягом першого півріччя сума штрафу буде 1 гривня. Такий умовний штраф зроблений спеціально, щоб підприємці навчилися працювати за новими правилами.
Занепокоєння у підприємців викликає і обмеження роботи з юридичними особами, про що свідчили питання учасників семінару. За новими правилами підприємства – юридичні особи не можуть віднести до своїх витрат послуги та товари, придбані у підприємця, який працює на єдиному податку. Ця норма вступає в дію з 1 квітня 2011 року. Експерти прогнозують, що це призведе до ліквідації до 100 тисяч підприємців.
Не менш важливим питанням для з’ясування є сплата єдиного податку. Якщо раніше єдиний податок з рахунків державного казначейства розподілявся на соціальні фонди, то починаючи з 1 січня 2011 року Держказначейство вже не буде розподіляти кошти. Платники податку мають перераховувати єдиний соціальний внесок. Підприємців хвилює питання, як бути тим, хто для продовження роботи на спрощеній системи оподаткування вже сплатив єдиний податок за весь перший квартал, а дехто і за цілий рік. Чи буде з вже сплаченого податку перерахована сума до соціальних фондів?
Експерти семінару зробили висновок, що зважаючи на всі перелічені протиріччя, ризики та незрозумілості діючих норм та правил податкового законодавства, серед підприємців з’являться і такі, які будуть змушені згорнути свою діяльність. Наскільки масовим буде це явище - зараз сказати важко. Фахівці також прогнозують, що за результатами роботи бізнесу за новими правилами протягом першого кварталу 2011 року до Податкового кодексу можуть бути внесені зміни. Наскільки вони полегшать роботу – покаже час.

Оксана Клименко







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини