реклама партнерів:
Головна » Новозбудовані київські храми передають Московському патріархату

Новозбудовані київські храми передають Московському патріархату


Коментарі: 0 Церква та суспільство

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Українська православна церква Московського патріархату отримала в Києві новий храм, який спершу будувався для Української автокефальної православної церкви (УАПЦ). Представники УАПЦ, які починали будівництво, пояснюють ситуацію тим, що його спонсор вступив до Партії регіонів, і застерігають вірян від агресії. В УПЦ Московського патріархату цей випадок називають прикладом мирного співіснування церков. А голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін обіцяє розібратися і захистити права обох релігійних громад.
На свято Покрови літургія у церкві Бориса і Гліба Української автокефальної православної церкви, що у мікрорайоні Теремки на півдні Києва, – зібрала всю громаду. Невеличка церква заледве вмістила вірян, частина стояла на порозі.
Напередодні Покрови великий Свято-Преображенський собор, який будувався поруч для цієї громади, був висвячений Українською православною церквою Московського патріархату. Однак більшість членів громади не схотіла змінювати конфесію, і тому собор на свято був напівпорожнім.

Священику пропонували змінити віру – в обмін на храм
Настоятель церкви Бориса та Гліба отець Юрій Бойко був ініціатором будівництва, брав участь у розробці ескізів мозаїки, іконостасу та самого храму. За його словами, спонсор будівництва, бізнесмен Ігор Лисов вступив до Партії регіонів, а невдовзі поставив релігійну громаду перед фактом: або переходите до Московського патріархату, або втрачаєте храм.
«Храм збудував спонсор за кошти комерційної структури, на землі цієї ж структури. Розпоряджатися храмом, передавати його тій чи іншій громаді він має право, – каже священник. – Але є духовна складова – на цьому місці громада УАПЦ молиться з 1991 року. Всі чотири роки ми були всередині храму, брали участь у будівництві, окрім найскладніших робіт».

Віряни УАПЦ вважають, що їх ошукали.
« Ми думали спершу, що Ігор Лисов – віруюча людина. Коли з’ясувалося, що він будує храми на крадені гроші й торгує ними…», – зауважила Валентина, мешканка Теремків.
«Отець Юрій дуже багато зробив. Він вклав у той храм душу. І мені дуже шкода, що він більше ніколи не зможе там служити», – говорить вже інша киянка, Людмила Голубєва.
У новоосвяченому Свято-Преображенському соборі у літургії брали участь єпископи і гості з Російської православної церкви. У храмі можна було побачити представників київського бізнесу та політикуму. Однак коментувати перехід храму до іншої конфесії всі вони відмовляються.
Прес-секретар Предстоятеля УПЦ МП Георгій Коваленко наголошує, що ані переходу від однієї конфесії до іншої, ані конфлікту між релігійними громадами не було. «Він був і є нашим храмом. Люди, які його будували, звернулися до Предстоятеля із проханням освятити його. У день освячення там проводив службу єпископ Хмельницький та Переяславський Олександр, а паралельно ішла служба у храмі УАПЦ. Не було жодних конфліктів. Сподіваємося, це стане прикладом мирного співіснування поруч двох храмів, двох конфесій», – зауважив Георгій Коваленко і висловив надію, що згодом УАПЦ разом із храмами приєднається до УПЦ Московського патріархату.

Льовочкін обіцяє захистити і помирити вірян
Голова Адміністрації Президента Сергій Льовочкін переконує, що про церковний переворот на Теремках нічого не чув. Але обіцяє розібратися та поновити справедливість.
«Я дам доручення розібратися в ситуації на Теремках. І незалежно від того, хто де сповідується і молиться із працівників Адміністрації Президента, всі толерантно ставляться до усіх конфесій. Усім громадянам України, згідно з позицією Президента, будуть забезпечені рівні права», – підсумував Сергій Льовочкін.

Джерело: "Радіо Свобода"
Євген Солонина







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
Усі новини