реклама партнерів:
Головна » Освітянські проблеми Чернігівщини: погляд профспілки

Освітянські проблеми Чернігівщини: погляд профспілки


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Початок вересня є тією порою року, коли увага громадськості прикута до освітянської галузі. Обговорюються все: якість освіти, умови навчання, зміст підручників, проблеми оплати праці вчителів, закриття малокомплектних шкіл, або відкриття нових. Яка ж ситуація в Чернігівській області? Мабуть, найкраще з цим питанням обізнані в Обласній організації Профспілки працівників освіти і науки України, яку очолює Тетяна Матвеєва.
За словами голови профспілкової організації, на початку нового навчального року можна говорити, лише про певні деякі позитивні моменти, оскільки проблем і невирішених питань у освітян на багато більше. Зокрема, завдяки порозумінню Профспілки з державними структурами вдалося не допустити відправлення освітян у відпустки без збереження заробітної плати, більш-менш вчасно виплатити відпускні і оздоровчі. Зокрема, цьому сприяла проведена з ініціативи обласної організації Профспілки зустріч із заступником голови облдержадміністрації Віктором Тканко та заступником голови обласної ради Валентином Мельничуком.
Завдяки супротиву Профспілки припинена спроба Бобровицької міської ради відправити працівників дошкільних закладів міста у відпустки без збереження заробітної плати, а завідувачі дошкільних навчальних закладів Менського і Талалаївського районів, які працювали на 0,5 ставки переведені на повні ставки, як цього і вимагають штатні нормативи.
На загальнодержавному рівні в результаті активного діалогу Профспілки і владних органів досягнуто рішення про кількаразовий перегляд посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки та започаткування заходів для відновлення міжпосадових, міжкваліфікаційних співвідношень, збільшення розміру окладу за першим тарифним розрядом, поширення 20-відсоткової надбавки на всі категорії педагогічних працівників, затвердження штатних нормативів дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів.
Водночас профспілка стурбована відсутністю системного підходу для забезпечення соціального захисту учасників навчально-виховного процесу, зокрема педагогічних працівників. Сьогодні, як і багато років поспіль, не забезпечено приведення розмірів оплати праці освітян у відповідність із вимогами Закону “Про освіту”. Це прямо суперечить положенням Указу Президента України “Про заходи щодо забезпечення приоритетного розвитку освіти в України”. На даний час середній рівень посадових окладів педагогів не сягає навіть половини середнього по промисловості, як це передбачає ст. 57 Закону, що унеможливлює їх гідне життя.
В 2011 р. вперше розрахункова річна вартість фінансування одного учня чи дошкільника є меншою від минулорічної. Заробітна плата освітян області в середньому затверджена на 9,9 місяці, а в деяких районах менше 8. І це на фоні зростаючих цін на енергоносії, продукти харчування. Має місце заборгованість із заробітної плати у Срібнянському, Городянському і Коропському районах.
Залишається декларативним наказ профільного Міністерства відносно штатів дошкільних закладів. Нові штатні посади нібито є, але під них не виділено жодної додаткової копійки. За існуючого підходу така ж доля може спіткати нові штати загальноосвітніх навчальних закладів. На порядку денному перед профспілкою стоїть завдання по відстоюванню при затвердженні Держбюджету на 2012 рік обсягів видатків на освіту, які б максимально наближалися до законодавчо гарантованих.

Джерело: Віталій Копиш - заступник завідувача навчальним відділом Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини