реклама партнерів:
Головна » Пам’ятки архітектури Чернігова потребують реставраційних робіт

Пам’ятки архітектури Чернігова потребують реставраційних робіт


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Третій рік не виділяються кошти з Державного бюджету на реставрацію архітектурних шедеврів Чернігова. Хоча, кілька пам’яток національного значення вже потребують термінових реставраційних робіт. Серед них: Іллінська церква ХІІ ст. (єдиний зразок однонефного храму чернігівської школи давньоруського зодчества, що зберігся до наших днів), Колегіум ХVІІ-ХVІІІ ст. (перший навчальний заклад вищого рівня в Лівобережній Україні).
Потрібно ремонтувати і один з найдавніших храмів Київської Русі Спасо-Преображенський собор ХІ ст. До речі, цього року виповнюється 975 років від першої літописної згадки про давньоруський чернігівський храм. Тож, планується організувати офіційні заходи і зокрема Міжнародну наукову конференцію.
З метою обстеження технічного стану пам’яток керівники Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» запросили з Києва директора Державного науково-технологічного центру консервації та реставрації пам’яток «Конрест» Романа Гуцуляка. Обидві установи вже тривалий час співпрацюють. Зокрема в попередні роки виготовлено науково-проектну документацію та проведено реставраційні роботи на пам’ятки архітектури: Борисоглібський собор, дзвіницю Іллінської церкви, Катерининську церкву.
Тож, минулої п’ятниці, 6 травня 2011 р., фахівці заповідника спільно з директором ДНТЦ «КОНРЕСТ» оглянули пам’ятки на Валу та Іллінського монастиря.
Як відомо, Спасо-Преображенський собор переданий в користування церковній громаді УПЦ. Але її представники спільно з архітектурним заповідником (балансоутримувачем пам’ятки) дбають про технічний стан храму. Зокрема, працівники музейної установи надають рекомендації щодо реставрації унікального іконостасу собору, дотримання в пам’ятці відповідного температурного та вологісного стану. У ході обстеження Спаського собору встановлено необхідність заміни відмостки навколо пам’ятки та ремонту фасаду храму. Ремонтувати давньоруський храм, очевидно, доведеться на кошти релігійної громади.
Термінових ремонтних робіт потребує хрестильня Спасо-Преображенського собору. Зокрема, всередині споруди виявлено численні тріщини на стінах, які можуть призвести до руйнації хрестильні.
Обстежено також технічний стан Іллінської церкви. Як відомо, з 1967 року пам’ятка входить до складу архітектурно-історичного заповідника і є його музеєм. Кілька років тому в інтер’єрі церкви були виявлені численні тріщини. Також встановлено підвищену вологість цокольної частини фасадів, яка спричинила деструкцію будівельних та оздоблювальних матеріалів.
В 2004 році фахівцями Державного науково-технічного центру консервації та реставрації пам’яток виконано обстеження конструкцій іконостасу та ікон. Зокрема, були виявлені значні ушкодження жуком-точильщиком (вони призвели до численних втрат фрагментів іконостасу), лущення левкасу на різьблених частинах іконостасу та взбугрення левкасу на деяких іконах. Було прийнято рішення демонтувати експозицію в пам’ятці, розпочати підготовку храму до ремонтних робіт, здійснити консервацію та реставрацію іконостасу та ікон.
У 2007-08 роках архітектори та реставратори ДНТЦ «Конрест» з метою виготовлення науково-проектної документації на ремонтно-реставраційні роботи додатково здійснили обстеження технічного стану Іллінської церкви. Висновки були невтішні: цокольна частина по всьому периметру пам’ятки в незадовільному стані; відмостка потребує термінових ремонтно-реставраційних роботи; система водовідведення з даху не виконує свого функціонального призначення; в інтер’єрі храму виявлені чисельні вертикальні та похилі тріщини (маяки, встановлені у 2002 р., порушені). Фахівці наполягали на необхідності термінового виконання інженерно-конструкторських обстежень пам’ятки для визначення причин утворення тріщин. До вирішення зазначених проблем архітектори рекомендували обмежити перебування людей в Іллінській церкві.
Згодом була розроблена науково-проектна документація на реставраційні роботи. Але з державного бюджету фінансування на ремонтно-реставраційні роботи та інженерно-конструкторське обстеження пам’ятки так і не дочекалися. Ремонтні роботи всередині церкви довелося робити зусиллями заповідника. У жовтні 2009 року була відновлена експозиція в пам’ятці. Ікони реставрують фахівці музейної установи також за кошти архітектурного заповідника. Але реставраторів лише двоє і завершити відновлення ікон іконостасу передбачається лише в 2014 році.
Директор науково-технологічного центру «КОНРЕСТ» здійснив огляд технічного стану Іллінської церкви та території навколо пам’ятки. Найближчим часом буде підготовлений висновок щодо етапів проведення ремонтних робіт на пам’ятці.

Джерело: "Чернігів стародавній"





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини