реклама партнерів:
Головна » Перший етап очищення Стрижня завершено. Фото

Перший етап очищення Стрижня завершено. Фото


Коментарі: 0 Довкілля

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У Чернігові завершилися роботи першого етапу проекту "Поліпшення санітарно-екологічного стану річки Стрижень". 20 жовтня відбувся запуск шахтного водоскиду у гирлі та розпочалося поступове наповнення водою ділянки річки від госпіталю до впадіння у Десну.
Чернігівський міський голова Олександр Соколов подякував працівникам ДП "Чернігівська пересувна механізована колона № 59 (ПМК-59) виробничого акціонерного товариства "Чернігівводбуд", які з лютого працювали на об'єкті. Він вручив подяки кращим працівникам.
Водоскид, який реконструювали, знаходиться у створі перетину вул. Берегової з р. Стрижень. Донний шахтний водоскид-водовипуск знаходився у незадовільному стані, що унеможливлювало виконання санітарних пропусків, які б забезпечували проточність води у водоймах, збудованих на р. Стрижень. У ході робіт встановлено робочий та ремонтний затвори водоскиду, відновлено окремі елементи споруди з метою підвищення надійності її функціонування та надання естетичного вигляду. Шахту очищено від бруду, зсередини влаштовано кожух з листової сталі, зроблено спеціальну гідроізоляцію поверхні, що значно посилило бетонну поверхню.
Крім того, облаштовано сміттєзатримуючу решітку, що розташована перед шахтним водоскидом. Це дозволяє періодично виловлювати підручними засобами плаваюче сміття. Вартість проекту склала майже 1,5 млн. грн., які виділено з міського природоохоронного фонду.
За словами О.Соколова, очищення Стрижня – це проблема не лише міста Чернігова. Взагалі, на його думку, варто говорити про комплексний підхід до цієї справи, оскільки потрібно розчистити русло річки, відновити джерела, які її живлять, та провести реконструкцію очисних споруд і зливової каналізації у місті. "Проект, який втілено у життя, варто розцінювати як початок великої роботи з оновлення Стрижня", - переконаний він.
О.Соколов також підкреслив, що під час візиту до Чернігова Прем'єр-Міністра України Миколи Азарова минулого тижня озвучив серед потреб міста, яким необхідна державна підтримка, і очищення Стрижня. "Це цілком можливо зробити, якщо залучити до коштів міського природоохоронного фонду гроші з обласного природоохоронного фонду та держбюджету", - зауважив О.Соколов, додавши, що на наступний рік заявлена потреба Чернігова на кошти природоохоронного фонду у сумі 19,5 млн. грн. Міський голова доручив управлінню ЖКГ продовжувати системну роботу щодо очищення Стрижня.
Начальник управління ЖКГ В.Антошин підкреслив, що чернігівці, які влітку взяли участь у суботнику, також долучилися до очищення річки. "Будемо сподіватися, що у подальшому жителі Чернігова також будуть дбати про чистоту річки та її берегів", - наголосив він.
Техніко-економічне обґрунтування заходів щодо поліпшення екологічного стану р. Стрижень у Чернігові ще у 2006 році виконали ДП "Водземпроект" ВАТ "Чернігівводпроект". Визначено комплекс технічних заходів, які дозволять максимально ефективно поліпшити екологічний стан р. Стрижень. Проект погоджено з усіма зацікавленими організаціями, зокрема він одержав позитивний висновок Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Чернігівській області. Також позитивний висновок проекту надала Центральна служба Укрінвестекспертизи.

Довідка: Річка Стрижень – одна з малих річок Чернігівщини, притока Десни, довжиною понад 32 км, у тому числі у межах Чернігова – понад 8 км. Її витоки знаходяться у Ріпкинському районі.





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
20:23
21-Бер-2024
Триває обговорення про введення французьких військ в Україну
І так, що відбувається у Франції і про що йдуть розмови в європейських столицях.
Усі новини