реклама партнерів:
Головна » Природна медицина. Помідор-цілитель подарує і красу, і здоров’я, і гарний настрій

Природна медицина. Помідор-цілитель подарує і красу, і здоров’я, і гарний настрій


Коментарі: 1 Медицина

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
ТРІШКИ ІСТОРІЇ
Батьківщиною помідорів є Південна Америка. До Європи вони потрапили в середині XVI століття. Спочатку їх вирощували лише як декоративні квіти на підвіконнях, навколо альтанок, в оранжереях, а плоди вважали отруйними. Так, у книзі «Повний посібник із садівництва», яка вийшла в Данії у 1774 році, написано таке: «Плоди ці вкрай шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх вживає». Та вже у 1811 році у ботанічному німецькому словнику думка про них дещо змінилася: «Хоча помідори вважаються отруйними рослинами, в Португалії і Богемії роблять із них соуси, які мають приємний кислуватий смак». З часом з’ясувалося, що отруйними є не плоди, а стебла цієї рослини — вони є найліпшою рослинною отрутою від багатьох шкідників городніх і садових рослин.
У ХІХ ст. селекціонери домоглися значного поліпшення розмірів і форми цього овочу. На сьогодні налічують до 2 тисяч сортів помідорів. У перших томатів були плоди жовтого кольору. На сонці вони світилися, як золото, тому по-італійськи «помідор» — не що інше, як «золоте яблуко».

КОРИСНІ ВЛАСТИВОСТІ «ЗОЛОТОГО ЯБЛУКА»
Завдяки чудовому смаку і зовнішній привабливості, цей овоч завоював визнання і посів належне місце в харчовому раціоні людини. Крім цього, помідори володіють ще й багатьма корисними та цілющими властивостями. Вони містять цукор (глюкозу), яблучну й лимонну кислоти, азотисті речовини, вітаміни С, А, B1, В2, В3, Р, РР, К, Е, фосфор, калій, кальцій, мідь, цинк, кобальт, йод, магній, залізо, каротин тощо.
Помідори можна рекомендувати для вживання практично всім: дорослим і дітям, хворим і здоровим. Вони мають антибактеріальні та протизапальні властивості. Завдяки вмісту солей органічних кислот, вони здатні протидіяти порушенню в організмі кислотно-лужного балансу, тобто олужнювати середовище. Таким чином помідори запобігають передчасному старінню організму.
До складу помідорів входить антиоксидант — лікопен. Лікопен — це унікальні природні ліки від багатьох хвороб. Він має значні терапевтичні властивості, здатний захистити чоловіків від раку простати, а жінок від раку шийки матки, припиняє поширення ракових клітин. У перероблених томатах лікопену навіть більше, ніж у сирих. Також ця речовина помітно знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань і поліпшує роботу мозку.

ЕФЕКТИВНА ПОМІЧ ОРГАНІЗМОВІ
Помідори — це ефективна поміч за астенії, атеросклерозу, азотемії, розладів кишечнику. Вони, на відміну від багатьох овочів, мають ніжну клітковину, яка благотворно впливає на життєдіяльність корисної кишкової мікрофлори, сприяє зниженню гнильних процесів у кишечнику, виведенню з організму надмірного холестерину.
Низька калорійність помідорів дає змогу вводити їх у раціон тим, хто страждає від ожиріння.
Вони підсилюють специфічний імунітет до збудників запалення легенів — пневмококів, кишкових інфекцій: сальмонели, дизентерії. Фітонциди помідорів виявляють протигрибкову активність, затримують розвиток небезпечних для людини мікроскопічних грибів. Вони стимулюють роботу жовчовивідних шляхів, володіють сечогінними властивостями, корисні в разі цукрового діабету, порушень обмінних процесів.
Помідори допомагають зберегти зір і запобігають змінам у сітківці очей, які можуть стати причиною сліпоти в літньому віці. Корисні вони і за глаукоми. Помідори захищають організм від шкідливого впливу сонячної радіації. Томати слід вживати людям, що працюють із джерелами радіоактивного випромінювання або живуть на забруднених радіонуклідами територіях.
Є дані, що плоди стимулюють функцію залоз внутрішньої секреції (у тому числі статевих) і підвищують опірність організму несприятливим чинникам зовнішнього середовища.
Помічні томати і в разі рясних менструальних кровотеч, а також кровотеч під час клімаксу.
Кашкою з помідорів лікують виразки, гнійні рани, варикозне розширення вен.
Помідори корисні хворим, що страждають від склерозу судин головного мозку, втрати пам'яті, після інфаркту. Холін, який міститься в помідорах, знижує рівень холестерину, запобігає жировому переродженню сполучної тканини печінки.
Та це ще не всі цілющі властивості цього овочу. Помідори лікують не тільки тіло, а й душу. У них є «готовий» серотонін, так званий гормон щастя, і тирамін — органічна сполука, яка перетворюється на серотонін уже в організмі. Завдяки цьому помідори здатні поліпшувати настрій, а в стресових ситуаціях виявляють себе як антидепресанти.
Усіма перерахованими вище властивостями володіє і сік із помідорів. Свіжий, не перероблений томатний сік — один із найкорисніших соків. Його застосовують у разі виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки, колітів, калькульозних холециститів. Пити його слід через 30 хв після їди. Рекомендується поєднувати томатний сік з іншими овочевими соками (морквяним, буряковим, картопляним), це посилює лікувальний ефект кожного соку, взятого окремо. Томатний сік добре очищує організм від токсинів, має протизапальну дію.

ВАЖЛИВІ ЗАУВАЖЕННЯ
Слід пам’ятати, що помідори несумісні з хлібом, яйцями, м’ясом і рибою. Між вживанням цих продуктів і помідорів потрібно робити перерву в кілька годин. Зате з горіхами, капустою, редькою, цибулею, кабачками, баклажанами, патисонами і солодким перцем, бринзою, зеленню помідори поєднуються чудово. Щоб салат із помідорів приніс максимум користі, слід заправляти його олією, оскільки у поєднанні з рослинними жирами лікопен засвоюється набагато ліпше.
Помідори — ще й гарний косметичний засіб: поліпшують колір шкіри обличчя, омолоджують шкіру, розгладжують зморшки.
Увага! Помідори містять досить високий відсоток лимонної і яблучної кислот, а також деякий відсоток щавлевої кислоти. Ці кислоти корисні й потрібні для обмінних процесів організму, але тільки тоді, коли перебувають в органічному вигляді. Якщо ж помідори піддають термічній обробці: варять або консервують, то ці кислоти стають неорганічними і, як наслідок, шкідливими для організму. Вони можуть спричиняти відкладення солей, печію, біль у печінці, алергійні висипання, утворення каменів у сечовому міхурі і нирках.
Але тут, як кажуть, у цієї палиці два кінці: дослідники стверджують, що якщо помідори готувати за високих температур, уже через 2 хвилини лікопену в них буде на третину більше, ніж у сирих плодах. А якщо варити їх 15 хвилин, концентрація цієї речовини підвищується в 1,5 разу. Про користь лікопену йшлося вище.
Вживаючи помідори, слід бути обережним тим, хто схильний до проносів, у цьому випадку помідори ліпше їсти в салатах. У разі сечокам’яної хвороби захоплюватися томатами теж не варто, інакше може виникнути загострення. Оскільки помідори мають жовчогінні властивості, то у разі жовчнокам’яного захворювання вживання цього овочу може спричинити зрушення каменів із місця, що за великих розмірів каменів може зумовити закупорювання жовчних проток.
Також ліпше утриматися від вживання сирих недостиглих помідорів, оскільки вони містять певну кількість отруйної речовини соланіну. Людям, які страждають від гіпертонічної хвороби, захворювань серцево-судинної системи і нирок, не рекомендують вживати мариновані, консервовані та солоні помідори.

ЛІКУВАННЯ ПОМІДОРАМИ
Варикозне розширення вен:
1) Розрізати добре дозрілий помідор і прикласти до розширених вен, через 3—4 години замінити скибочки на свіжі.
2) Зробити кашку зі свіжих помідорів і прикладати її до місць здуття вен, тримати доти, доки не почне дуже щипати.
У разі опіків потрібно 1/3 склянки томатного соку змішати з яєчним білком і відразу накласти на уражене місце, зверху серветку і зафіксувати пов’язкою. Це допоможе зменшити біль і прискорить відновний процес клітин шкіри.
Виразка шлунка та дванадцятипалої кишки. Дає хороші результати вживання свіжих помідорів та соку.
Камені в жовчному міхурі і нирках розчиняються, завдяки вживанню свіжих помідорів натще.
Анемія, авітаміноз, атеросклероз. Вживати по 200—300 г стиглих помідорів у вигляді свіжих салатів або пити свіжий сік по 150—200 мл 2—3 рази на день за 15 хв до їди.
Томатний сік добре стимулює утворення шлункового соку, поліпшує діяльність серця. Випиваючи склянку соку, ви забезпечуєте половину добової потреби у вітамінах А і С. він корисний у суміші з соком яблука, гарбуза і лимона (2:4:2:1), особливо, коли потрібно схуднути.
Якщо болять суглоби, допоможе народний засіб із плодоніжок зрілих помідорів. Для приготування цього цілющого засобу слід взяти 5 плодоніжок, залити їх склянкою окропу і настоювати протягом години. Приймати по третині склянки за півгодини до їди 3—4 рази на день. Курс лікування 1 місяць. Плодоніжки можна використовувати не тільки свіжі, а й насушити на зиму.
Як сечогінний засіб рекомендують відвар томатів: 2—3 помідори дрібно нарізати і залити склянкою окропу, варити на слабкому вогні протягом 10 хв, охолодити, перецідити і вживати по склянці двічі на день.
Бронхіт: 1 кг стиглих помідорів і 50 г часнику перемолоти на млинку для м’яса, 300 г кореня хрону натерти на тертці. Змішати, підсолити за смаком. Розкласти в скляні банки і зберігати щільно закритими в холодильнику. Вживати: дітям по 1 ч. л., дорослим — по 1 ст. л. перед їдою тричі на день. Перед вживанням підігріти до кімнатної температури.

ПОМІДОР-КОСМЕТОЛОГ
Косметологічні властивості помідорів виявили європейці. Вони почали застосовувати їх у складі масок, лосьйонів і кремів. Живильні речовини, що містяться в помідорах, добре зміцнюють і тонізують шкіру, роблячи її пружною й еластичною, надають їй здорового кольору. Причому застосовувати помідори можна у разі будь-якого типу шкіри.
Нанести на очищену шкіру обличчя ватним тампоном томатний сік на 15—20 хв, після чого змити теплою водою. Сік потрібно вичавити власноруч з двох стиглих помідорів. Можна додати до нього для густоти розкришений хлібний м’якуш або пшеничне борошно.
У разі жирної шкіри: 3 ст. л. томатного соку змішати з 1 ч. л. соку петрушки, розлити у формочки і поставити в морозильну камеру. Отриманими кубиками льоду щодня протирати шкіру обличчя.
Для сухої шкіри: змішати натертий на тертці помідор з невеликою кількістю крохмалю до отримання кашки, додати кілька крапель олії. Маску тримати на обличчі 20 хв.
Або: Взяти 1 ч. л. будь-якого жирного крему, додати 0,5 ч. л. сметани або майонезу і 1 ч. л. томатного соку. Суміш нанести на 20 хв на шкіру, після чого зняти за допомогою ватного тампона, змоченого в тонізувальному лосьйоні. Шкіра очиститься, зникне в’ялість і зморшки. Бажано застосовувати цю маску регулярно — щотижня.
Для сухої і нормальної шкіри. До 2 ст. л. жирного м’якого сиру додати 1 ст. л. свіжого томатного соку, щіпку солі й 1 ст. л. теплої нерафінованої олії. Ретельно перемішати. Ця чудова маска зміцнює і живить шкіру обличчя, надаючи їй за регулярного застосування здорового вигляду.
Маска для волосся. Помідори використовують і як стимулятор росту волосся в такому досить незвичайному рецепті: 1 кг стиглих помідорів, по 300 г часнику, хрону, яблук (антонівка), болгарського солодкого перцю перемолоти на млинку для м’яса (також можна додати 300 мл меду і 1—2 натертих із цедрою лимони). Усе змішати й покласти в 3-літрову стерильну банку. Тримати в прохолодному місці і використовувати як маску для волосся.

ЯК ЗАГОТОВИТИ
Заморожені помідори. Щойно дозрілі помідори помити, добре обсушити, вільно розкласти в один шар на підносі зі штучного матеріалу і відразу заморожувати. Майже заморожені помідори покласти у поліетиленовий пакет, швидко витиснути із нього повітря, зав’язати і заморозити остаточно.
Сушені помідори. Помідори розрізати на половинки. Деко застелити фольгою, яку щедро змастити олією, розкласти половинки помідорів зрізом догори, посипати їх сіллю, перцем і зеленню (слід намагатися не розкидати зелень по деку, а то вона буде горіти). Поставити деко з помідорами в духовку і сушити не менш як 2 години за температури 100—150 градусів. Потім вогонь збавити і залишити помідори на деку в духовці на ніч. На дно прогрітої півлітрової банки покласти кілька листочків зеленого листя хрону і розрізаний на кілька частинок зубчик часнику, щільно укласти сушені помідори, залити олією і закрити кришкою. Зберігати в холодильнику.
На 1,5 кг помідорів беруть 1—2 ч. л. солі, по 30 г зелені петрушки та базиліку, 100—150 мл олії (ліпше маслинової), часник та чорний мелений перець — за смаком.
Незвичайний рецепт.
Для того щоб порадувати себе і своїх рідних свіжими помідорами на Новий рік, потрібно взяти трилітрову банку, прогріти її в духовці або якимось іншим способом, покласти в неї чисті сухі помідори середньої стиглості. Потім у банку слід влити 2 ст. л. спирту і підпалити, кілька разів струсити й швидко закрити стерильною кришкою.

Джерело: Ваше здоров"я







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини