реклама партнерів:
Головна » Прокурор Львівської області написав рапорт на звільнення за власним бажанням

Прокурор Львівської області написав рапорт на звільнення за власним бажанням


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Прокурор Львівської області Олексій Баганець написав рапорт на звільнення за власним бажанням. Цю інформацію підтвердив сам Олексій Баганець.
Причину такого рішення Олексій Баганець назвати відмовився.
Водночас голова Львівської ОДА Василь Горбаль у коментарі Гал-інфо зазначив, що питання прокурора області він порушував перед Президентом і що ротація мала б відбутися наступного тижня.
Нагадаємо, що у прокурора Олексія Баганця був правовий конфлікт із газетою "Експрес", яка надрукувала низку викривальних статей, зокрема, "Лексусовий прокурор". Натомість обласний прокурор звинувачував головного редактор "Експресу" Ігоря Починка у начебто незаконному придбанні земельної ділянки. Ігор Починок подав до прокурора позов про захист честі та ділової репутації.
До речі, в останньому номері "Експресу" побачила світ стаття, з якої випливає, що саме прокуратура, м'яко кажучи, розвалила справу підприємця з Червонограда Валентини Соловей, яка свого часу заявила в СБУ про те, що керівник податкової Червонограда Ольга Величко вимагає від неї хабар за відшкодування ПДВ.

Цитуємо газету "Експрес":
"Я (Валентина Соловей) передала грошi з рук у руки. За домовленiстю з працiвниками СБУ, пiсля передачi я мала сказати Величко: "Вiтаю вас iз днем 8 березня". Це було нашим iз СБУ паролем, що означало: начальниця взяла мiченi грошi до рук.
Пiсля фрази "вiтаю вас" я вийшла з кабiнету, i вiдразу ж туди забiгли працiвники СБУ. Крiм переданих мною купюр, якi залишили слiди на руках Величко, у її кабiнетi виявили ще п'ять конвертiв iз грошима.
Я свято вiрила: мене, пiдприємця, правоохоронцi захистять, а працiвницю податкової служби, котра вимагала й отримала хабар, покарають. Так i мало б бути.

11 березня прокуратура мiста Червонограда порушила кримiнальну справу за фактом одержання панi Величко, начальницею податкової iнспекцiї, хабара в розмiрi 4600 гривень. Стаття 368 КК України, ч. 2, за якою й порушили кримiнальну справу, вказує на те, що хабарник має сидiти у в'язницi вiд 5-ти до 10 рокiв, усе його майно конфiскують на користь держави, а також вiн не може щонайменше 3 роки обiймати певних посад.
Я була переконана, що хабарницю покарають, а мiй вчинок стане наукою для iнших -- податкiвцi не так нахабно обдиратимуть пiдприємцiв.
А через кiлька мiсяцiв зателефонувала знайома i сказала, що Ольгу Величко, ту саму, котрiй я з рук у руки, що зафiксувала вiдеокамера працiвникiв СБУ, передала мiченi купюри, ... пiдвищили! Вона тепер начальник податкової iнспекцiї вже в обласному центрi!
Я ледь не знепритомнiла. Скажiть менi, де ж правда?..

Кримiнальну справу за фактом отримання хабара податкiвцем, яку порушили за фактом, зафiксованим СБУ, прокуратура закрила. За вiдсутнiстю складу злочину. Серед пiдприємцiв Червонограда ширяться чутки, що прокуратура "взяла" за закриття цiєї справи 160 тисяч. Доларiв".

Додамо, що прокуратуру Львівської області Олексій Баганець очолив у січні 2008 року.

Цікаво, що 8 липня цього року рівненський тижневик «ОГО», повідомив, що у п’ятницю, 4 липня, працівники прокуратури Рівного провели на Львівщину прокурора міста Романа Федика. І далі: "Прокуратуру Рівного Роман Федик очолив у квітні 2007 року. На цю посаду з прокуратури Запорізької області його запросив тодішній прокурор Рівненщини Олексій Баганець. Роман Федик запам’ятався порушенням кількох резонансних справ. Зокрема, завершив розслідування та передав до суду кримінальну справу проти бізнесмена Анатолія Пехотіна за погрозу вбивством журналісту. Також прокуратура міста порушила кримінальну справу за фактом зловживання службовим становищем представниками міського управління капітального будівництва. Одна з останніх резонансних справ — звинувачення керівництва ВАТ „Рівнеазот” у незаконному продажі кіпрській компанії чотирьох бомбосховищ підприємства".
Отож, до приходу на посаду прокурора Львівської області Олексій Баганець працював прокурором Рівненщини. Відтак, 2007 року у п'ятому номері газети "Рівне Вечірнє" було опубліковано:
"17 січня 2007р на посаду нового прокурора Рівненської області було призначено 53-річного О. Баганця – почесного працівника прокуратури та державного радника юстиції 2-го класу. Людина з багатою біографією та знакова фігура в українській політиці має величезний прокурорський досвід, в якому не обійшлось без причетності до багатьох політичних скандалів.

Олексій Васильович Баганець народився 5 січня 1954р. в с. Горошине Семенівського р-ну Полтавської області. Закінчив Харківський юридичний інститут. Кар’єра, яку зробив пан Олексій вражає. Тривалий час (з 1983 по 1991рр) він працював старшим слідчим з особливо важких справ прокуратури УРСР. Після здобуття Україною незалежності О.Баганець змінив близько 10 посад. Працював заступником Генерального прокурора України, очолював прокуратуру Волинської обл. та прокуратуру Донеччини.
Біографія новопризначеного прокурора насичена багатьма резонансними справами. Зокрема, О.Баганець, перебуваючи на посаді заступника Генпрокурора М.Потебенька, був причетний до розслідування справи Георгія Гонгадзе. Тоді, у 2000-2002рр, він неодноразово робив публічні заяви щодо випадковості убивства, побутового характеру злочину, що цілковито виключає його політичне підґрунтя. В той же час пан Олексій виступав проти американської допомоги у розслідуванні справи Гонгадзе. За часів Баганця генпрокуратура порушила кримінальну справу щодо Миколи Мельниченка за фактом перевищення службових обов’язків та відкидала версію, оприлюднену колишнім майором, що вказувала на причетність до злочину найвищих посадових осіб України: Л.Кучми та В.Литвина.
„Прийде час, коли стане відомо про ту титанічну працю, що затратили слідчі прокуратури й оперативні працівники міліції. Робота зі справи продовжується, пройде час, і ви побачите, що я не брешу, а говорю правду. Я впевнений, що цей злочин буде розкрито...”,- відзначив О.Баганець. З моменту даної заяви пройшло вже 5 років, а справа Гонгадзе так і не розкрита. І невідомо, скільки ще має пройти часу, щоб люди повірили у правдивість слів колишнього заступника М.Потебенька.
Іншою резонансною подією, до якої був причетний пан Баганець, був релігійний скандал початку 2002 р, коли 26 лютого генеральна прокуратура опротестувала постанову Ради у справах релігій від 1992 року про реєстрацію УПЦ КП. Приводом для подання протесту було депутатське звернення 65 депутатів, переважно комуністів, про порушення кримінальної справи за фактом присвоєння керівниками УПЦ КП коштів та майна УПЦ МП. Він виявився головним фігурантом цієї справи. Тоді у цей конфлікт втрутився Президент Л.Кучма, погасивши його. А Олексій Васильович потрапив під перерозподіл обов’язків: заступник Генпрокурора, який відповідав за нагляд за дотриманням і застосуванням законів, став відповідати за нагляд за розслідуванням кримінальних справ. Таким чином головного фігуранта скандалу було усунуто від тієї справи. За припущеннями політологів, таке розгортання подій і втручання тодішнього президента, було заздалегідь спланованим сценарієм, розписаним спеціально під Л.Кучму.
Пропрацювавши на посаді прокурора Волинської області 9 місяців, його спіткала гучна відставка. За час перебування О.Баганця на посту прокурора було розкрито практично усі навмисні вбивства, також було розкрито 267 злочинів, вчинених за минулі роки, знайдено 129 чоловік, про долю яких не знали рідні від восьми місяців до року, проголошена протидія економічній злочинності, боротьба з квартирними крадіжками та угонами автомобілів, припинення контрабанди та незаконного розмитнення автомобілів та ін.. Попри вражаючи показники діяльності, 24 квітня 2003р. прокурор області подав заяву про відставку. За словами пана Олексія причиною звільнення стала “політична ситуація в області”. Принаймні так йому пояснив заступник Святослава Піскуна, з яким він зустрічався днями раніше. Надмірна активність та самодіяльність Баганця непокоїла керівництво у Києві. „На жаль, на сьогоднішній день в нашій державі здійснювати свої правоохоронні функції, керуючись виключно вимогами закону, а не тим, що десь хтось сказав, дуже складно, і ти тут же викликаєш на себе вогонь”, - пояснював свою відставку пан Олексій.
Після подій „помаранчевої революції”, а саме 4 лютого 2005 р. О.Баганця було призначено на посаду прокурора Донецької області. Однак і там, він пропрацював недовго – трохи менше двох років. У жовтні 2006 р. його звільнили внаслідок судового рішення, яким передбачалось повернення на цю посаду колишнього прокурора Віталія Мурзи. Олексій Баганець був переконаний у безпідставності його звільнення: „Ви просто повинні знати і розуміти одне, що моє перебування у Донецькій області не усім подобається. Головне те, що я не „свій”. Це основна причина такого судового рішення”.

Відтепер, О. Баганець очолюватиме прокуратуру Рівненської області. Що чекати від нового прокурора, залишається загадкою. Людина з такою незвичайною і неоднозначною біографією може принести чимало сюрпризів".

Джерело: Гал-інфо







Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
20:18
13-Квіт-2024
В Естонії планують визнати РПЦ терористичною організацією
Міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс має намір запропонувати парламенту к
Усі новини