реклама партнерів:
Головна » Проти закриття маленьких шкіл

Проти закриття маленьких шкіл


Коментарі: 0 Освіта та навчання

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
26-27 березня у Луганську відбувся дводенний всеукраїнський семінар «Проблеми та кращі практики застосування польського досвіду діяльності шкіл - центрів активності громад».
ВЧИТЕЛІ МАЛЕНЬКИХ ШКІЛ ПРОПОНУЮТЬ МІНІСТРУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ НОВИЙ МЕТОД ЗБЕРЕЖЕННЯ ШКІЛ
26-27 березня у Луганську відбувся дводенний всеукраїнський семінар «Проблеми та кращі практики застосування польського досвіду діяльності шкіл - центрів активності громад». Семінар проводився Східноукраїнським центром громадських ініціатив у партнерстві із польським товариством «Едукатор».
Головним результатом семінару стала готовність педагогів боротися до кінця для недопущення закриття маленьких шкіл, про що учасники семінару повідомлять Міністра освіти і науки України Дмитра Табачника у колективному листі-зверненні. Цей лист також містить пропозицію, у якій аргументовано доводиться можливість застосування в Україні польської практики створення громадських закладів освіти як одного із методів збереження шкіл, що є на грані закриття.
У семінарі взяли участь українські освітяни із малих міст та сільської місцевості та представники неурядового сектору, що працюють у сфері освіти, з 9 областей України та АР Крим.
Серед учасників були ті, що мали можливість ознайомитися з польським досвідом створення та функціонування громадських закладів освіти під час стажувань у рамках українсько-польських проектів. Після повернення на місця ці вчителі запроваджували побачений досвід у власних освітніх закладах та громадах, а тепер на семінарі в Луганську поділилися успіхами застосування польського досвіду діяльності шкіл - центрів активності громад.
Учасниками семінару також стали ті вчителі, які близько не знайомі із польським освітнім досвідом, але яким близька проблема реорганізації і ліквідації загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості та з депресивних територій.
Серед основних шляхів попередження ліквідації школи освітянами називалися: покращення іміджу школи, активізація діяльності школи на рівні громади, співпраця із батьками та інших членів громади, внесення змін до законодавства, перетворення школи на суспільно-культурний центр, розширення спектру надаваних освітніх послуг у тому числі дорослим мешканцям громади, проектна діяльність тощо.
Мажена Рафальска, польський експерт із Суспільно-просвітницького Товариства «Едукатор», зазначає: «Я дуже рада бачити, скільки багато зроблено українськими вчителями після відвідання наших шкіл. Я також вражена тим, що ваші освітяни помічали і втілили у життя у своїх школах усі ті приємні дрібниці, на які ми у своїй роботі у Польщі навіть не звертаємо! уваги. Ми самі зіштовхнулися із проблемою закриття малокомплектних шкіл ще із середини 90-х років, але вихід є: у згуртуванні громади навколо школи і в передачі управління школою профільним громадським організаціям. Більш ніж 10-річним досвідом роботи у цьому напрямку я із задоволенням ділюся на цьому семінарі. Вірю, що мої українські колеги зможуть зберегти свої школи».
Експерт семінару від Всеукраїнського фонду «Крок за кроком» Лариса Ткаченко розказала про успішний досвід налагодження партнерства членів мережі громадсько-активних шкіл (ГАШ) України. Вона підкреслила, що модель ГАШ існує і успішно втілюється у багатьох країнах світу, і що накопичений міжнародний та національний методичний досвід у цій сфері є великою перевагою при виборі адміністрацією школи саме цієї моделі функціонування.
Близько 20 педагогів також долучилися до створення спільними зусиллями у рамках даного проекту антології-посібника «Школа-центр активності громади: узагальнення адаптованого польського досвіду збереження освітніх послуг», подавши матеріали про свій досвід запровадження нових підходів в управлінні навчальним закладом, ініціювання громадських заходів на вирішення актуальних проблем власного навчального закладу та територіальної громади тощо. Вихід книжки планується на кінець травня.

Семінар є частиною всеукраїнського проекту «Поширення адаптованого польського досвіду задля збереження освітніх послуг в сільській місцевості», що реалізується Східноукраїнським центром громадських ініціатив за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» в рамках програми «Схід – Схід: партнерство без кордонів». Партнери проекту: громадська організація М’АРТ (Чернігів), Харківська обласна фундація «Громадська альтернатива», Регіональний Благодійний Фонд «Резонанс» (Львів), Вінницька правозахисна група та кафедра соціальної роботи Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

Більше про проект:
http://www.totalaction.org.ua/project/pol-experience-to-school/about
#/group/55532963037244
#!/home.php?sk=group_154536434599982&ap=1

Додаткову інформацію можливо отримати за тел. (050) 19 04 952, e-mail: ukrpoldosvid@gmail.com . Контактна особа Переходченко Альона.
Джерело: Харківська правозахисна група





QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини