реклама партнерів:
Головна » Результати "покращення": Молдова переганяє Україну

Результати "покращення": Молдова переганяє Україну


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
На рівні стереотипів Молдова далеко не ідеал для наслідування середньому українцеві на відміну від «нордичних» прибалтів або енергійних грузин, молдавани в очах українців - це, швидше за все, добрі, але бідні і досить-таки провінційні сусіди.

Звичайно, якось безглуздо ставити в приклад країну, яка залишається біднішими України, де чверть працездатного населення була змушена піти у гастарбайтери і де ще не так давно правили одіозні комуністи. До того ж Україна з населенням в 45 мільйонів чоловік, з її природними ресурсами, масштабами промислового виробництва та геополітичної роллю грає в зовсім іншій лізі, ніж крихітна, традиційно аграрна Молдова. Але при всьому цьому факти і динаміка розвитку країн говорять самі за себе:

Економічне зростання
9 місяців 2013-го. Молдова +8%, Україна – 1.25%. Зараз Молдова – найбільш зростаюча економіка Європи.

За даними Національного бюро статистики , за 9 місяців 2013 -го ВВП Молдови виріс на 8 % , українська економіка за цей же період скоротилася на 1,25 %. Ще більше розрив по третьому кварталу : Молдова +12,9 % , Україна -1,3 %. При таких показниках Молдова - найбільш швидкозростаюча економіка в Європі , у той час як українська - в нижніх рядах рейтингових таблиць .

Хоча ситуація в Молдові ще далека від ідеальної, динаміка позитивна. Частково, динамічне зростання - результат лібералізації економіки і більшої відкритості до західних інвесторів . Великі проекти були реалізовані в автомобілебудуванні, зокрема, у виробництві автокомпонентів такими компаніями, як Draexlmaier або Lear Corporation. На ринку телекомунікацій домінують французька Orange і скандинавська TeliaSonera.

Ще в 2012 році в Молдові дуже швидко пройшов запуск інфраструктури та ліцензування зв'язку 4G. Україна все ще в процесі впровадження 3G.

Зовнішня торгівля
Зростання експорту Молдова + 11.3%, Україна -9.2%. При чому залежність від російського експорту однакова – 25%. Торгові війни з Росією – постійні. Після цих воєн виробництво було переорієнтовано на ЄС. Зараз доля ЄС в експорті – 47% (Україна – 26%).

І Україна, й Молдова однаково залежні від російського ринку (приблизно 25 % всього експорту) , Молдова навіть в трохи більшій мірі. При цьому обидві країни опинилися жертвами найжорстокіших торгових санкцій з боку північного сусіда. До сьогоднішнього дня Росія не зняла ембарго ( вже третє за рахунком з 2006 року ) на постачання молдавського вина. Але залежність від Росії неминуче скорочується з року в рік. Частка РФ у винному експорті Молдови впала з 90 % у 2006 році до 30 % в 2013 -му. Польща, Румунія, Чехія стали ключовими ринками збуту для молдавської винної галузі - там, незважаючи на запевнення Геннадія Онищенка, вже зрозуміли, що Purcari нічим не гірше французьких вин цієї категорії. При цьому відносна частка вина в експорті країни продовжує скорочуватися за рахунок зростання нових промислових сегментів . Наприклад, експорт точного електромашинобудування, в основному в ЄС , виріс на 26 %.

Загалом частка Євросоюзу в експорті Молдови зросла до 47 % - проти 26 % для України. В результаті за підсумками 11 місяців 2013 загальний молдавський експорт зріс більш ніж на 11 %, в ​​той час як українська зовнішня торгівля скоротилася на 9,2%.

Валютні запаси
Молдова – 6.3 місяці імпорту, Україна – 3.2 ( враховані 3 млрд доларів російського кредиту). Курс молдавського лея є стабільним вже 10 років.

Національний банк Молдови від місяця до місяця оголошує про рекордні рівнях золотовалютних запасів.
Більше того, тема дня для молдавського нацбанку - це цілеспрямоване ослаблення валюти, так як занадто сильний молдавський лей сприяв дефляторним процесам. У перерахунку на місяці імпорту, рівень молдавських запасів на позначці 6,3 місяці, при тому, що в Україні порівнянний показник - 3,2 (це вже враховуючи російські $ 3 млрд. бондовими надходжень). Курс молдавського лея залишається стабільним вже більше 10 років, чого не можна сказати про курс гривні. Це, в свою чергу, веде до істотно більш дешевих кредитних ресурсів .

Безвізовий режим
Молдова – з другої половини 2014 року, Україна – ххх.
Починаючи з другої половини 2014 всі володарі біометричних молдавських паспортів зможуть подорожувати без візи в будь-яку країну Шенгенського договору (на період до 90 днів). Молдова в рекордні терміни виконала всі вимоги європейців, включаючи соціально суперечливі - такі як прийняття закону про дискримінацію, в тому числі сексуальних меншин. Що важливо, ці закони були прийняті при активних публічних дебатах, які не нишком, хоча і не обійшлося без скандалів. Це саме по собі сприяло емансипації прогресивних поглядів у все ще консервативному молдовському суспільстві.
Коли настане візова лібералізація для українців? Невідомо. Скоріше все більше українців будуть намагатися отримати молдавський паспорт. А це вже небезпека для країни.

Кабінет міністрів
Середній вік міністрів у Молдові – 45 років (Україна – 51)

Міністри, які мають закордонну освіту або працювали за кордоном:
Молдова – 58%, Україна – 9 %
(Та й те з натяжкою, оскільки це мзс-івці Кожара і Грищенко).

Прем’єр Молдови володіє 6-ма мовами, міністр здоров’я працював в такому ж міністерстві в Канаді, міністр освіти – випускниця Гарварду, міністр оборони – закінчив військову академію в США. Автори пишуть, що Молдова ще відстає від України. Однак динаміка розвитку показує, що так довго не буде.

Все вище згадане зовсім не означає, що в Молдові все добре. Це далеко не так. Багато представників влади нової хвилі чудово поєднують брюссельські посмішки на камеру з відвертою корупцією (концесія кишинівського аеропорту і фактично приватизація Banca de Economii - молдавського Ощадбанку, - мабуть, найяскравіші приклади). Є питання і до дотримання демократичних цінностей: закриття комуністичного ТВ-каналу і недавня спроба «прищемити» інший опозиційний ресурс.

А тепер про оптимізм. Усі ці результати почали з’являтись після їхнього «Майдану» 2009 року, коли комуністи після 8 років втратили владу.

Молдавська революція 2009.
- Після парламентських виборів дві тисячі людей збираються на мітинг «Геть комуністів!»
- Наступного дня захоплюють парламент. Вішають прапор Румунії і Євросоюзу.
- Три лідери опозиційних партій засудили протести і відмежувались від них.
- У парламенті пожежа на першому поверсі
- 300 людей було заарештовано
- Акції протесту перекинулись на деякі регіони, а також на інші країни
- В бійках з поліцією було поранено 50 демонстрантів, 270 поліцейських, одна людина загинула
- Згодом пройшов перерахунок голосів, блокування виборів президента в парламенті, нові вибори, комуністи у меншості, новий уряд, далі можна ще раз перечитати цифри розвитку економіки.

Тож, нашій країні малося також пройти "молдавську революцію"?

"Європейська Україна" за інф. Investgazeta.net




QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

20:22
28-Бер-2024
Російські спецслужби під прикриттям московського патріархату
Ця війна є цивілізаційною. Без знищення московії як імперії, миру і спокою для Україн
19:46
27-Бер-2024
Пам’яті Героя України Дмитра Романченка з Чернігова
У Небесному війську Захисників України гідне місце займають і уродженці Чернігова — п
19:24
27-Бер-2024
По Харкову вдарили авіабомбами - вперше з 2022-го року
Під ударом Шевченківський район, за інформацією, що перевіряється, ворог застосував д
20:44
26-Бер-2024
П'ять сценаріїв розгортання французьких військ в Україні
Президент Франції Еммануель Макрон своєю заявою про можливе відправлення в Україну за
22:12
25-Бер-2024
Василь Малюк: СБУ обіграла російські спецслужби по всіх ключових напрямках
З початку повномасштабного вторгнення Служба безпеки України значно посилила напрям к
21:20
25-Бер-2024
росіяни вчергове вдарили по Одесі балістикою
Коротко про одеські новини сьогодні.
Росіяни вчергове вдарили по нам балістико
20:29
25-Бер-2024
Війська росії захопили нові території на сході України
Армія Росії просунулася вперед практично на всіх ділянках фронту, де вона штурмує. Пр
20:11
24-Бер-2024
У Чернігові згадали заповіти В’ячеслава Чорновола
24 березня у Чернігові, в Музеї боротьби за відновлення незалежності України на Черні
16:27
24-Бер-2024
Оборонці України - неймовірні!
Ефективність використання засобів, які є в нашому розпорядженні - безпрецедентна. Для
21:09
23-Бер-2024
На Львівщині згорів деревʼяний храм Святого Михаїла
На Стрийщині вогнеборці ліквідували пожежу в дерев’яній церкві
23 березня о 10
Усі новини