реклама партнерів:
Головна » Різдво на київському Євромайдані

Різдво на київському Євромайдані


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Святий вечір перед Різдвом Майдан зустрів у пітьмі та тривожному очікуванні нападів і провокацій. Але це не завадило майданівцям та гостям насолоджуватись традиційними стравами і колядувати.
До труднощів майданівцям не звикати. Не обійшлося без них і в Святвечір: на головній площі столиці та прилеглих до неї вулицях вимкнулося вуличне освітлення. Попри загалом святкову атмосферу на Майдані у такі хвилини відчувається тривога. Біля намету комендатури кілька чоловіків жваво обговорювали ситуацію і роздавали розпорядження сотникам, які командували охоронцями барикад. "Світло увімкнулося хвилин на 10-15, а потім згасло. Та ми готові до таких пригод і зараз будемо збільшувати чисельність охоронців на барикадах і на проходах на Майдан", - сказав DW один із сотників, який представився Василем.
В темряві, що запала із заходом сонця, охоронцям було важче вирізняти з-поміж людей, які приходили на Майдан, нетверезих осіб. Але бійці "самооборони Майдану" успішно впоралися зі своїми завданнями - серед тих, хто прийшов святкувати, п'яних видно не було. Натомість, і ті, хто постійно перебуває на Майдані, і люди, що прийшли сюди зустрічати першу зірку, охоче пригощалися різдвяною кутею, яку тут готували за рецептами різних країв України.

Святкове частування
До казанів, в яких варилася кутя та інші пісні страви, вишикувалися довжелезні черги. "Найсмачнішою була кутя за поліським рецептом, яку давали біля Лядських воріт", - поділилася своїми спостереженнями киянка Наталя. "А отам, біля монументу Незалежності, були дуже смачні пиріжки із маком", - відповіла їй кухарка з Майдану Олеся, яка приїхала сюди з Чернігова.
Серед решти дванадцяти пісних страв у черзі найчастіше згадували добрим словом борщ, зварений козаками у величезних казанах біля Будинку профспілок. Але дехто сперечався і доводив, що борщ і банош, який варили закарпатські кухарі з наметів, що стоять ближче до барикади на вулиці Інститутській, за своїми смаковими якостями є досконаліші за всі страви, які колись готувалися на Майдані.

Прогнати Ірода
Тим часом, на сцені Майдану, яка працювала завдяки електриці, яку виробляв для неї спеціальний дизельний генератор, розпочалися виступи священиків різних християнських конфесій. Серед натовпу ходили вертепи, які час від часу піднімалися на сцену і виконували колядки. Людей також розважали концертом естрадних виконавців та лазерним шоу.
Після сьомої вечора до людей зі сцени Майдану звернулися лідери трьох опозиційних партій. Вони привітали присутніх зі святом, побажали їм всілякого добра. А Україні - подолати всі негаразди і "царя Ірода погнати з Печерських пагорбів". Арсеній Яценюк сказав, що разом з ним на Майдані зустрічає Святвечір не лише його родина, а й батьки, що спричинило теплу емоційну реакцію людей.

Людей небагато
Кількість учасників свята оцінювали в п'ять-десять тисяч осіб. "Багато з тих, хто стояв тут від самого початку, поїхали до своїх рідних. А я тут був одним із перших ще 24 листопада, і піду звідси останнім. Бо Різдво ми святкуємо кожен рік, а за Україну поборотися, можливо, випадає раз в житті", - сказав молодий хлопець Ігор, який приїхав на Майдан зі Львівщини.
О десятій вечора на сцені Майдану священики православних та греко-католицької церков розпочали різдвяну літургію. "Завтра тут має бути значно більше людей, бо в нас буде більш насичена програма", - сказав DW один з керівників прес-служби Штабу національного спротиву Олександр Сочка. Зокрема, він повідомив, що о 13 годині мають дзвонити дзвони у всіх церквах. Підтримати ці дзвони організатори закликають всіх, хто прийде на Майдан зі своїми маленькими дзвіночками.

Джерело: Німецька хвиля, http://www.dw.de/






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини