реклама партнерів:
Головна » Російські алмази втрачають свій блиск у Європі

Російські алмази втрачають свій блиск у Європі


Коментарі: 0 ЕКОНОМІКА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Російські алмази втрачають свій блиск у Європі, - POLITICO Europe
Переклад Іван Приходько
Прем'єр-міністр Бельгії де Кроо хоче, щоб світ вислідив і припинив торгівлю російськими «кривавими діамантами».
У європейській бульбашці в Брюсселі діаманти більше не є нічиїми найкращими друзями.
Небажання бельгійського уряду заборонити імпорт російських алмазів, що завдасть шкоди місту Антверпен, світовому центру дорогоцінного каміння, обурило Україну та її прихильників в ЄС.
Україна наполягає на припиненні імпорту російських необроблених алмазів, оскільки торгівля збагачує «Алросу», частково державне російське підприємство.
Хоча такі репресії не завдадуть такої шкоди економіці Володимира Путіна, як, наприклад, заборона на використання всіх видів викопного палива, триваючий потік російських алмазів став символом того, що західні країни ставлять свої національні інтереси вище інтересів України.
Нові плани чергового раунду санкцій проти путіна знову розпалили дебати про моральність європейської торгівлі діамантами із росії.
Бельгії набридло бути цапом відбувайлом. За словами прем'єр-міністра Олександра Де Кроо, зараз потрібно заборонити путіну можливість продавати алмази на всі західні ринки.
«Російські діаманти — це криваві діаманти», — сказав Де Кроо в заяві для POLITICO. «Доходи росії від алмазів можуть припинитися лише в тому випадку, якщо доступ російських алмазів на західні ринки стане неможливим. Бельгія співпрацює зі своїми партнерами, створюючи цей міцний фронт».
Економічна війна Заходу проти росії вже має свій вплив. Частково через санкції США торгівля російськими діамантами в Антверпені вже серйозно постраждала. Але ці необроблені російські діаманти перенаправляються на інші ринки діамантів і часто повертаються на Захід, ограновані та відшліфовані.
Ось чому Бельгія працює з партнерами над впровадженням «водонепроникної» системи відстеження діамантів, сказав бельгійський чиновник. Якщо це спрацює, це може зашкодити Москві більше, ніж якби Вашингтон чи Брюссель діяли поодинці.
«Європа і Північна Америка разом становлять 70 відсотків світового ринку природних алмазів», — сказав чиновник. «Грунтуючись на цій ринковій силі, ми можемо забезпечити необхідну прозорість у світовому алмазному секторі та структурно заборонити криваві діаманти на світовому ринку. Війна в Україні дає потужний імпульс».

Нарешті санкції?
Наступ Бельгії відбувається саме тоді, коли її позиція щодо санкцій щодо російських алмазів зазнає нових нападів — не лише з боку інших країн ЄС та бельгійських опозиційних партій, а й всередині власного уряду Де Кроо.
ЄС готує новий раунд санкцій проти росії напередодні першої річниці вторгнення путіна в Україну 24 лютого. Такі країни, як Польща та Литва, знову закликають ЄС включити діаманти. Однак один дипломат ЄС сказав, що дискусія тепер є скоріше «внутрішньобельгійською боротьбою, ніж європейською».
Де Кру очолює коаліцію із семи ідеологічно різних партій. Зелені та соціалісти в його уряді підштовхують його до активного лобіювання продажу діамантів у наступному раунді санкцій ЄС.
Зокрема Vooruit, нідерландськомовна соціалістична партія, вкотре просуває цю ініціативу. Бельгійський депутат Вікі Рейнерт представить нову резолюцію в бельгійському парламенті, яка пропонує заборонити імпорт.
"Стає неможливим пояснити, чому Бельгія не відкрита для блокування російських алмазів", - сказав Рейнерт. «Ми хочемо, щоб Бельгія активно співпрацювала з Європейською комісією, щоб вжити необхідних заходів». Бельгійська соціалістка, депутатка Європарламенту Кетлін Ван Бремпт просуває ту ж ідею на європейському рівні.
Але ініціатива соціалістів навряд чи призведе до заборони імпорту або навіть імпортних квот, заявили чотири чиновники з інших бельгійських політичних партій. Натомість Де Кроо налаштований на міжнародне рішення. Ніхто не очікує, що соціалісти через питання алмазів дестабілізують крихкий бельгійський коаліційний уряд Де Кроо.
Навіть якби всі сім партій в бельгійському уряді погодилися вдарити по російським алмазам, виникла б ще одна ключова перешкода.
У складній політичній системі Бельгії регіональні уряди також матимуть право голосу. Уряд північного регіону Фландрії виступає проти заборони імпорту. Цей уряд очолюють фламандські націоналісти, президент партії яких Барт де Вевер є також мером Антверпена. "Ніщо не змінить їхньої думки з цього приводу", - сказав про позицію націоналістів один із бельгійських чиновників.

Криваві діаманти
Бельгія сподівається, що, створивши міжнародну коаліцію для відстеження «кривавих російських діамантів», її нарешті перестануть розглядати як перешкоду для дій.
Промисловість погоджується. «Санкції — це не вихід, — сказав Том Нейс з Антверпенського всесвітнього алмазного центру. — Цим рішенням може стати міжнародна система повної прозорості з такими ж стандартами дотримання, як і в Антверпені», — сказав він.
Такий трансатлантичний план мав би величезний вплив, вважає Ганс Меркет, дослідник Міжнародної служби інформації про мир, правозахисної некомерційної організації. «Це мало б набагато більший ефект, ніж нинішні санкції США, які оминаються», — сказав Меркет.
Але диявол сховається в деталях. Чи вдасться Бельгії створити трансатлантичну коаліцію? Чи готові споживачі платити більше за свої діаманти, чи існує ризик перенаправлення товарів на інші ринки, де торговці менш дбайливі?
Один із бельгійських чиновників сумнівався в шансах Бельгії на успіх. Якщо міжнародний альянс похитнеться, Бельгії та ЄС слід розглянути можливість самостійного просування вперед, щоб переконати решту світу діяти. «Але нехай Де Кроо розштовхає цей світ» (But let's give De Croo a shot at this), — сказав чиновник.

Джерело: Агія Загребельська






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини