реклама партнерів:
Головна » Російські спецслужби відбудовують ІДІЛовський халіфат (лонгрід)

Російські спецслужби відбудовують ІДІЛовський халіфат (лонгрід)


Коментарі: 0 ПОЛІТИКУМ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Здавалося б, під ударами коаліції на чолі з Вашингтоном «Чорний халіфат» перебуває на межі остаточної ліквідації. Земля горить під ногами бойовиків, і, начебто, терористів ІДІЛ остаточно поклали на лопатки. На жаль, це лише ілюзія, адже у російського ГРУ свої далекосяжні плани з порятунку розкрученого джихадистського проекту, який сіє хаос і страх у всьому світі.

ІДІЛ упав, хай живе кібер-ІДІЛ!

Друга половина 2017 року на Близькому Сході стала важким випробуванням для бойовиків ІДІЛ. В результаті ряду наступальних операцій Збройних сил Іраку спочатку був звільнений місто Мосул, а вже в грудні уряд країни оголосив про повний розгром осередків «терористичної квазідержави» на своїй території.

У той же час в Сирії, зусиллями курдських загонів народної самооборони і міжнародної коаліції проти ІДІЛ на чолі з США, в жовтні 2017 року було звільнено столицю «Халіфату» місто Ракка. Під контролем бойовиків залишилися лише кілька незначних клаптиків пустелі на кордоні з Іраком. Якщо говорити мовою цифр, то буквально за лічені місяці Ісламська держава втратила 96% своїх земель.

Особливий тріумф з приводу розгрому «Халіфату» відчували росіяни, і, зокрема, глава Генштабу Збройних сил Росії Валерій Герасимов заявив, що території, підконтрольній ІДІЛ, в Сирії вже не існує, що означає перемогу над ІДІЛ в країні.

Слідом за ним уже сам Путін підкреслив, що стався остаточний і повний розгром терористів в Сирії, і час переходити до політичного процесу. Радість російської сторони не особливо зрозуміла, адже Москва не особливо брала участь в розгромі терористів, а скоріше використовувала боротьбу з ними, як інструмент захисту авторитарного режиму Асада. Лицемірну і показну антиіділівську риторику путінців буквально відразу заземлити експерти по боротьбі з тероризмом, як іракські, так і американські.

Представники іракських спецслужб відразу після звільнення Ракки зробили ряд заяв, що розслаблятися і спочивати на лаврах дуже рано, адже в активі ІДІЛ залишаються 3000 першокласних бійців, а ще 7000 лоялістів на території Сирії та Іраку.

До того ж 10000 бойовиків з інших країн готові вступити до лав оновленої організації. На звільнених територіях розкинулася величезна мережа «сплячих осередків» ІДІЛ, готових будь-якої миті підготувати чергове повстання під чорними джихадистськими прапорами.
Що не менш важливо, ще до фактичної втрати територіальної локалізації на іракській і сирійської територіях ІДІЛ скорегував свою стратегію, і перейшов до будівництва «віртуального халіфату», тобто пошуку нових прихильників через соцмережі для нанесення підступних ударів в різних точках світу.

Особливе занепокоєння з цього приводу висловили чільні представники американського національної розвідки. На слуханнях в сенаті в грудні 2017 року Лора Шайо, директор з розвідки Національного контртерористичного центру США, розповіла, що поразка «Ісламської держави» на Близькому Сході не вплинула на здатність угруповання влаштовувати терористичні атаки.

Більш того, іділівці в останні два роки займалися зовнішніми операціями, і терористи відповідальні за «як мінімум 20 атак проти західних інтересів з початку 2017 року». «На жаль, ми не бачимо, як втрата території ІД перетворюється в скорочення здатності« надихати »на атаки», - заявила Шайо. Здатність терористів зв'язуватися з «симпатизуючими» їм людьми по всьому світу через соціальні медіа «безпрецедентна», що дозволяє ІДІЛ отримати доступ до великої кількості екстремістів всередині країн, додала вона.

У свою чергу, помічник міністра оборони США по спеціальним операціям Марк Мітчелл дав чітко зрозуміти: «Знищення халіфату на фізичному рівні не означає кінця Ісламської держави, як світової терористичної організації, адже без території ІД буде більше покладатися на віртуальні зв'язки і продовжить «надихати бродячих собак» на напади на безневинних людей».

Так виник справжнісінький кібер-ІДІЛ, який зайнявся побудовою нового халіфату в віртуальному світі. Що цікаво, у таємничих віртуальних джихадистів виявилися абсолютно очевидні зв'язки з російськими спецслужбами, зокрема з ГРУ.

Російська прописка солдат кібер-халіфату

Авторитетне американське видання The Washington Post в грудневому матеріалі опублікувало нові дані, пов'язані з розслідуванням спеціального прокурора США Роберта Мюллера щодо втручання російських спецслужб в президентські вибори 2016 року.

У тому числі з'явилися нові факти про спробу Головного управління Генштабу РФ (ГРУ) маніпулювати ставленням Конгресу США до України, звертаючись до сенаторів під виглядом «патріотів України». Як виявилося, за «патріотичною петицією» стояли російські люди в погонах з московської військової частини №54777, підпорядкованої ГРУ, що відповідає за ведення безмежної психологічної війни.

Зазначена військова частина має кілька підставних організацій, які фінансуються за рахунок державних грантів і використовуються для псевдопублічной дипломатії. Всі ці організації таємно управляються ГРУ і націлені на російських емігрантів. Дві найбільш значущих організації - це InfoRos і Інститут російської діаспори. У лютому 2014 року, незадовго до того, як Росія «приєднала» Крим, інститут і InfoRos поширили звернення від імені російських організацій в Україні, що закликає Путіна втрутитися в назріваючу кризу.

Крім зазначених досягнень, в/ч №54777, як виявилося, проводить спільні операції з іншими підрозділами ГРУ і спільними зусиллями розвиває проект CyberCaliphate. Тобто російські військові видають себе за бійців ІДІЛ, яку не зломлено, не дивлячись на втрати позицій в Іраку і Сирії, і продовжує сіяти хаос і залякування по всьому світу.

Американські спецслужби далеко не одні, хто вказував на тісні зв'язки російського ГРУ з віртуальними іділівцями. Фахівці з британського Національного центру з кібербезпеки (NCSC) стверджують, що ГРУ «майже напевно» причетне до діяльності хакерських угруповань Fancy Bear, Sofacy, Sednit, Sandworm, CyberCaliphate, «КіберБеркут» і ряду інших.

В результаті резонансних кібератак вже «постраждали громадяни великої кількості країн, включаючи саму Росію», а збиток національним економікам склав мільйони фунтів стерлінгів. Британські експерти не сумніваються, що саме російські хакери винні в атаках на Всесвітнє антидопінгове агентство WADA в Швейцарії в 2017 році, Демократичну партію США в 2016 році і один з британських телеканалів в 2015 році.

В результаті глава МЗС Великобританії Джеремі Хант 4 жовтня 2018 року прямо заявив, що російська військова розвідка неодноразово влаштовувала «безсистемні і безрозсудні» кібератаки на політичні інститути, компанії, ЗМІ та спортивні організації по всьому світу. Через таких ворожих випадів, Сполученому королівству і його союзникам необхідно чітко відповісти на «спроби ГРУ підірвати міжнародну стабільність».

Лондон приступив до створення кібер-військ, щоб стримувати зростаючу російську гібридну агресію. Екс-глава командування Об'єднаних сил генерал Річард Баррон уточнив, що новий вид військ орієнтований на наступальні операції, що дозволить забезпечити «нові способи стримування і покарання держав, які бажають заподіяти шкоду» Великобританії.

Ще є факти про зв'язки угрупування хакерів CyberCaliphate зі скандальною грушно-хакерською бандою Fancy Bear. 10 лютого 2015 року 5 дружин американських військових отримали в соціальних мережах повідомлення з погрозами нібито від «Ісламської держави».

«Я знаю все про тебе, твого чоловіка і твоїх дітей. Ми набагато ближче, ніж ти можеш уявити», - говорилося в одному з повідомлень від посланця CyberCaliphate. У ньому також було сказано, що хакер отримав доступ до телефону і комп'ютера жінки. Імена дружин військових були включені в цифровий хіт-лист, який використовується російськими спецслужбами. При цьому зовнішній антураж був витриманий повністю в дусі ІДІЛ: одна з жінок, які отримали погрози від джихадистів з ГРУ, Анджела Рікеттс, сказала в коментарі Associated Press: «Ніколи б за мільйон років я не подумала, що це росіяни ...».

Але дійсність діаметрально протилежна емоціям постраждалої американки. За даними, зібраними компанією з кібербезпеки Secureworks, приблизно в той же час, коли дружини військових отримали погрози від CyberCaliphate, їх електронні поштові скриньки намагалися зламати хакери з Fancy Bear.

Групу Fancy Bear або «кремлівських ведмедиків», також відому як APT28, фахівці з кібербезпеки вважають підрозділом російської злочинної тусовки «ГУ ГШ МО РФ». Зазначені кіберзлочинці відповідальні за безліч атак, в тому числі на німецький Бундестаг, комітет демократичної партії США, ІнфоРесурс НАТО, французький телеканал TV5 Monde і т. д.

У багатьох з перерахованих випадків російські ГРУшники діяли від імені створеного ними CyberCaliphate ІДІЛ, який активно піарили кремлівські тролі в соціальних мережах, відкривши десятки тисяч акаунтів під фейковим прапором прихильників ісламської держави.

Така пильна увага до реінкарнації ІДІЛ в кіберпросторі за допомогою російських спецслужб зовсім не повинна викликати подив, адже сама по собі терористична організація кувалася саме путінськими спецслужбістами.

Кривава естафета: ІДІЛ повністю переходить по крило ГРУ

Хоча США прийняли рішення вивести свої війська з Сирії, вони залишаються вірними своїм зобов'язанням щодо викорінення вогнищ опору ІДІЛ. У новорічну ніч ВПС Іраку за підтримки США змогли знищити 30 високопоставлених командирів ІДІЛ біля сирійської села Ас-Суса.

Представники об'єднаного командування ЗС Іраку повідомили про авіаудар F-16 по бойовиках ІДІЛ в провінції Дейр-ез-Зор, і охарактеризували атаку, як «хворобливу і потужну». Що важливо відзначити, дії іракців на сирійській території є абсолютно легальними, адже президент Башар аль-Асад дозволив іракським збройним силам вести бойові дії проти загонів іділівців на території Сирії, не чекаючи дозволу влади в Дамаску.

Сам по собі цей факт вказує на те, що сирійці в цьому питанні абсолютно не покладаються на росіян. Примітно, що сирійські спецслужби підозрюють, що Москва може використовувати колишніх бойовиків Ісламської держави для того, щоб зробити уряд Асада більш слабким, а значить ручним і залежним від їхньої волі.

Дамаск все більше орієнтується на союз з курдами, і навіть хоче надати їм захист в світлі наближення чергової турецької військової кампанії на східному березі Євфрату. Як видно, Москва приховано заважає Асаду сформувати стійкий альянс з курдами, оскільки підозрює, що сирійці все більше хочуть грати свою власну гру без команд від «Путіна-переможця».

Виведення військ США з Сирії демонструє добру волю Вашингтона в питанні відновлення територіальної цілісності Сирії, і повністю демаскує плани Кремля щодо розчленовування країни на зони впливу, що особливо яскраво проявилося, коли росіяни в січні 2018 року злили своїх курдських союзників в Афрін і віддали їх в руки турків.

Щоб перешкодити Сирії вільно розвиватися, Москва вже найближчим часом буде здійснювати кроки для реанімації проекту ІДІЛ не тільки в кіберпросторі, а й на території багатостраждальної близькосхідної республіки.

Вже ні для кого не секрет, що кількість росіян в рядах ІДІЛ йде на тисячі. У жовтні 2017 року, тобто коли був близький повний розгром ІДІЛ, потік найманців з Росії став головним джерелом поповнення рядів бойовиків. Американська консалтингова компанія Soufan Group на підставі результатів досліджень вказала, що на стороні ІДІЛ в Іраку і Сирії воюють більше 3400 росіян. Це більше, ніж з Саудівської Аравії (3224 бойовика) або Йорданії (близько 3000 бойовиків). Росія стала головним донором знекровленого халіфату. Самі російські чиновники не приховують цих даних: в жовтні 2018 року в управлінні з протидії екстремізму міністерства внутрішніх справ РФ з посиланням на заступника глави МВС РФ Володимира Макарова підтвердили, що близько 5000 російських громадян воюють в рядах ІДІЛ.

Серед джихадистів величезна кількість кадировських головорізів, які входили в число командирів ІДІЛ. На руках цих нелюдів кров жінок і дітей. Їх почерк добре відомий, адже так вони раніше відрізали голови в ході другої чеченської війни молодим російським солдатам. Замість того, щоб цих вбивць засудити, хоча б в пам'ять про справжніх захисників РФ, путінський режим за допомогою ФСБ і ГРУ відправляє їх в сирійське «відрядження». За даними російської «Нової газети», всі російські бойовики ІДІЛ діляться на дві категорії - тих, кому ФСБ дозволила виїхати, і тих, кого відрядили від ГРУ.

Сам Кадиров необережно зізнався в цьому: в лютому 2016 року в одному з ефірів на федеральному каналі в рейтинговій передачі він заявив, що в ІДІЛ перебувають послані туди чеченці - «чеченський спецназ», розвідники.

Тут потрібно сказати про один нюанс, пов'язаний зі специфікою роботи російських спецслужб, як всередині Росії, так і за кордоном. ФСБ і ГРУ, як плоть від плоті радянських спецслужб, старанно використовують націоналістичних і релігійних радикалів для розхитування неугодних Кремлю політичних рухів і режимів. Ще в 90-х роках минулого століття ГРУ РФ запровадило екстремістів в ряди чеченців, і змогло за рахунок цього повністю зняти питання підтримки чеченської незалежності. У Москві досконально розуміють, що підтримка Заходу завжди закінчується там, де починається релігійний екстремізм, що і сталося в чеченському випадку.

Схожу стратегію, тільки на території Іраку, реалізували співробітники іракського «Мухабарату», які залишилися без роботи після американської операції 2003 року після повалення диктаторського режиму Саддама Хусейна. Ще до краху багдадського деспота іракська розвідка заполонила своєю агентурою різні місцеві фундаменталістські структури.

Коли стало зрозуміло, що в «новому Іраку» босам з партії Баас вже немає місця, вони кинулися тікати за кордон. Частина саддамовців осіла в Йорданії, а частина в Сирії. Саме сирійська територія стала плацдармом, з якого в Іраку почалася масована інфільтрація колишніх офіцерів спецслужб Хусейна, але вже під прапорами радикального екстремізму - Ісламської держави Іраку (ІДІ). Сирійські спецслужби здійснювали переправку джихадистів на іракську територію, щоб якомога більше американських солдатів загинули в цій палаючій і нестабільній країні.

Коли в 2011 році вже в самій Сирії спалахнула громадянська війна, і алавітський режим Асада виявився на волосинці від падіння під тиском помірної сирійської демократичної сунітської опозиції, було вирішено провернути «чеченський план».

Спецслужби Асада почали працювати над максимальним насиченням рядів сирійської опозиції радикалами, щоб унеможливити підтримку країн західного світу сирійським повстанцям. З в'язниць в 2012 році були випущені джихадисти, які створили «другий фронт» за спинами сирійської демократичної опозиції. Благо у сирійського Мухабарату був великий досвід подібної діяльності в Лівані, де вони розкручували радикальні сунітські рухи, щоб мінімізувати вплив світської партії «Мустакбаль» загиблого прем'єр-міністра Рафіка Харірі.

До слова, саме асадівців звинувачують в організації теракту, що призвів до загибелі Харірі і ще 21 людини. 15 лютого 2005 року РБ ООН прийняв резолюцію, що вимагає «віддати правосуддю виконавців, організаторів і спонсорів жахливого теракту». У цьому документі відповідальність безпосередньо не покладається на Сирію, однак в ньому присутнє нагадування про «необхідність виконання всіх відповідних резолюцій, що вимагають відновлення територіальної цілісності, суверенітету і політичної незалежності Лівану».

У 2014 році при спільній координації асадівських і колишніх саддамівських спецслужб відбулося проголошення на базі розрізнених джихадистських груп в Іраку і Сирії «Ісламської держави». Звичайно, безпосередньо Москва не брала участі в запуску проекту, але тим не менше, всіляко йому сприяла.

Наприклад, значний обсяг поставок російських озброєнь, які йшли на допомогу режиму Асада, потім опинився в руках іділівців. Величезну роль в інформаційній популяризації проекту ІДІЛ зіграли і російські медіа-експерти з спецслужб. Як відомо, найважливіший інструмент глобальної війни РФ - це інформаційний тероризм. В ході другої чеченської війни російська авіація повністю стерла з лиця землі столицю Чечні - місто Грозний. Але увагу російської громадськості було замкнуто на вибухах багатоквартирних будинків в Москві у вересні 1999 року. Теракти в Буйнакську, Москві та Волгодонську, організовані з подачі ФСБ, які забрали 307 людських життів.
Всю відповідальність за них повісили на незаконні військові формування Еміра аль-Хаттаба і Абу Умара.

У сирійському випадку картина абсолютно ідентична: весь світ бачить відеосюжети, де іділівці позвірячому вбивають десятки невинних людей, відрізають голови, або масово розстрілюють з автоматів жінок і дітей. На цьому тлі режим Асада виглядає просто оплотом розсудливості. Ось тільки за статистикою, від рук армії Асада загинули 85% з 250000 жертв громадянської війни, тоді як від рук кровожерного ІДІЛ не більше 5%.

Але Путін і його медіа-експерти з ГРУ і ФСБ знають, як зробити так, щоб хвіст виляв собакою. Не дарма саме російські стерв'ятники з RT або Sputnik в найдрібніших деталях смакували звірства ІДІЛ.

Про те, що ІДІЛ більше всіх був вигідний саме Кремлю, кажуть три дуже важливих факти.

По-перше, саме під приводом боротьби з іділівцями в 2015 році РФ розгорнула свої війська в Сирії, а ВКС почали повітряну операцію. Але в підсумку, головною жертвою російської «допомоги» стала саме сирійська помірна опозиція. Вже до початку 2016 року помірна опозиція в цілому була настільки ослаблена безжальними бомбардування ВКС, що вціліла її частина погодилася на дотримання перемир'я і створення 4 зон деескалації. Примітно, що в 2018 році три з них були благополучно розгромлені асадівцями і росіянами.

По-друге, ІДІЛ використовувався Москвою як інструмент для підйому цін на нафту, за рахунок експорту якої і грунтується російська дряхліюча економіка. Як відомо, саме поява Ісламської держави змогла стримати обвальне падіння нафтових цін в 2014-2016 рр. Аналітики Bloomberg в 2015 році стверджували, що бойовики ІДІЛ здатні нанести атаки по об'єктах нафтовидобутку по всьому Близькому Сходу, що може привести до відновлення ціни на нафту у 100 $ за барель через виникнення гострого дефіциту. Це було б колосальним успіхом для Кремля, адже тоді б Росія «повстала з колін».

По-третє, використовуючи страх Заходу перед ІДІЛ після низки терактів в Європі, Москва хотіла нав'язати тому ж Заходу «спільну боротьбу з тероризмом», і тим самим зняти з себе санкції за Україну, а також спробувати пом'якшити ситуацію зі збитим російськими військовими Боїнгом рейсу МН -17.

Не можна виключати, що режим Путіна досі тримає цей козир в своєму рукаві. Те, що ГРУ усіма силами підтримує кібер-халіфат, може означати, що росіяни не залишають надій і далі використовувати бренд ІДІЛ у своїй глобальній гібридній війні, як в Сирії, так і в Лівії, Афганістані, а також в Європі.

Хоча творцями Ісламської держави були сирійські та саддамівські спецслужбісти, яким їх дітище вже неприємне, саме російські спецслужби своєчасно інфільтровані в цей процес, готові перехопити повний контроль над цією терористичною організацією. Адже не дарма російська мова стала другою за частотою звучання серед бойовиків ІДІЛ після арабської.

За матеріалами ІС.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
12:07
17-Квіт-2024
Відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів по Чернігову
Щойно відбулося засідання штабу з ліквідації наслідків ракетних ударів, - повідомляє
11:43
17-Квіт-2024
Ракетна атака рашистів по Чернігову: загиблі і багато поранених
У місті Чернігів триває рятувальна операція. Три ракетні удари по центру міста. Зруйн
19:25
16-Квіт-2024
Україна завдає росії потужні удари у відповідь!
Попри всю складність із боєприпасами, Україна завдає росії потужні удари у відповідь.
22:05
15-Квіт-2024
Сучасне стильне жіноче взуття: білі шкіряні кеди і кросівки

Жіноче взуття відіграє важливу роль у формуванні образу кожної модниці. У ній поєд

19:50
15-Квіт-2024
Харківщина. росіяни вдарили по Липецькій громаді: вбили двох та поранили чотирьох людей
Керованою авіабомбою по школі - ворог продовжує знищувати все живе. В селі Лук'янці п
20:41
14-Квіт-2024
У Києві перевірять законність розміщення церков Московського Патріархату на 73 земельних ділянках
У столиці перевірять законність розміщення на 73 комунальних земельних ділянках храмі
Усі новини