реклама партнерів:
Головна » Сценам про Медведчука у фільмі «Стус» - бути!

Сценам про Медведчука у фільмі «Стус» - бути!


Коментарі: 0 КУЛЬТУРА

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
Знімальна група фільму «Стус» повідомила, що поступилася під тиском із боку громадськості і критики в соцмережах і ухвалила дозняти сцену суду над Василем Стусом, на якому адвокатом поета тоді був нинішній олігарх і кум президента Росії Володимира Путіна Віктор Медведчук. Про це повідомляє Радіо Свобода.

За словами авторів фільму, ще протягом попередньої доби вони, «розуміючи суспільну значущість теми» і «з огляду на кількість прохань з боку громадськості», розглянули можливість «вшанувати суспільний запит за присутність у художній картині про поета епізоду суду з участю його адвоката».

«Сцена суду була видалена з останніх драфтів сценарію разом зі ще двома десятками сцен. Зокрема, після розмови з сином поета… Крім того, розуміючи, що картина виходитиме в прокат у розпал передвиборчої кампанії, ми не хотіли робити пам’ять про велику людину інструментом політичних впливів та аргументів», – заявили автори фільму.

При цьому вони додали: «Ми визнаємо, що, видаляючи з останнього драфту сценарію, серед іншого, і цю сцену, ми не достатньо відповідально підійшли до аналізу її значущості для суспільства. Ми вдячні українцям за увагу до нашого проекту і впевнені, що з такою силою громадянського суспільства, як в Україні, ми здатні перемогти будь-які негаразди. Найближчим часом СЦЕНУ БУДЕ ДОЗНЯТО, про що ми повідомимо медіа окремим прес-релізом».

Автори, які раніше заявляли, що сцену з Медведчуком разом із низкою інших викреслили зі сценарію з міркувань хронометражу фільму, не пояснили, як вони тепер впишуться в цей хронометраж чи які інші сцени викреслять тепер.

Заява з’явилася через кілька годин після того, як прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, коментуючи ситуацію навколо критики щодо фільму, заявив у соцмережах: «Неприпустимо, коли будь-хто намагається впливати на українське кіно і підміняти історичну правду на вигідну будь-кому. Ми не повинні з цим миритись! Тому я доручаю керівництву Мінкульту та Держкіно в максимально стислі терміни зібрати авторів фільму та громадськість, аби розібратись і зробити все можливе, щоб у стрічці історія мого земляка – справжнього патріота і борця за волю України Василя Стуса – була розказана чесно, правдиво, повністю і без перекручувань».

Іще попередніми тижнями було відомо, що сцена суду над Стусом із участю адвоката Медведчука не ввійшла до остаточної версії сценарію. Зокрема, режисер фільму Роман Бровко в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода пояснював, що частини сценарію зі згадками про Медведчука були серед тих, які врешті зняли з остаточного сценарію, через часові обмеження. При цьому він також дав знати, що були побоювання, що в разі згадок про Медведчука фільм могли відмовлятися брати у прокат провідні кінопрокатники.

Але найбільшу увагу до ситуації привернув допис у соцмережах актора Геннадія Попенка, який 10 серпня знову написав про це. При цьому він також стверджував, ніби, «зі слів учасників знімального процесу, «продюсерам подзвонили з адміністрації Медведчука» і сказали, що якщо вони хочуть дозняти картину, не хочуть провокацій, то потрібно прибрати сцену суду над Стусом».

Цю версію відразу відкинув і назвав «фейком» продюсер фільму Артем Денисов. В інтерв’ю виданню «Українська правда.Життя» він наголосив, що сцену з Медведчуком вирізали лише через питання хронометражу фільму.

Роман Бровко в розмові з Радіо Свобода і в низці інших інтерв’ю також наголошував, що знімає «не біографічне пафосне кіно, а трилер», тому в цьому художньому фільмі є й свідомі відступи від історичних фактів із життя реального Василя Стуса.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
Усі новини