реклама партнерів:
Головна » Серед членів НАТО зростає готовність прийняти до альянсу Україну - глава МЗС Польщі

Серед членів НАТО зростає готовність прийняти до альянсу Україну - глава МЗС Польщі


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У Варшаві розпочалася зустріч представників Вишеградської групи, повідомляє Польське радіо.

На зустрічі, яка проходить в рамках саміту НАТО, присутні міністри закордонних справ Польщі, Словаччини, Чехії та Угорщини.

Господарем на зустрічі є глава польської дипломатії Вітольд Ващиковский, оскільки з 1 липня Польща головує у Вишеградській четвірці.

"Політики повинні, зокрема, обговорити спільні пріоритети на наступний рік, оскільки саме протягом цього часу Польща буде керувати справами в "V4", - йдеться в повідомленні видання.

Зокрема, вони повинні обговорити питання, пов'язані з проблемою незаконної міграції, а також підвести підсумок першого дня зустрічі Північноатлантичного альянсу і обговорити наслідки Brexit.

Як пише NEWSru.com, глава МЗС Польщі розповів про зростання серед членів НАТО готовності прийняти до альянсу Україну. За його словами, питання про членство України знаходиться в фазі обговорення, при цьому переконаність в необхідності її приєднання до альянсу наростає і всередині країни, і в структурах НАТО.

"Ми багато років ведемо політику відкритих дверей і відкриваємо ці двері для країн сходу і півдня Європи. Концепція створення вільних демократичних ЄС і НАТО - ще не завершений процес. Багато країн перебувають на етапі кандидатів або в фазі розгляду. Грузія - кандидат на членство і знаходиться на просунутому етапі. Є також кандидати на південному фланзі", - заявив міністр.

Він також підкреслив, що "Україна поки знаходиться в фазі внутрішньої дискусії, хоча там росте переконаність серед багатьох політичних сил, що країна повинна стати членом НАТО в майбутньому".

"Такі можливості перед Україною вже ставляться", - повідомив глава зовнішньополітичного відомства.

Стартувавши саміт НАТО у Варшаві керівництво називає переломним. Одна з головних тем для обговорення - посилення позицій на східних рубежах.

На саміті було офіційно оголошено про рішення розмістити сили НАТО в межують з Росією країнах з 2017 року. Чотири батальйону будуть розміщені на постійних базах, але на ротаційній основі. Як пояснює DW, це зроблено для того, щоб не порушувати умови Основного Акту Росія - НАТО, в якому альянс зобов'язався не розміщувати в Східній Європі "істотних сил на постійній основі".

Надіслати своїх солдатів в чотири східні країни альянсу вже погодились США, Британія, Німеччина і Канада. Канада очолить батальйон в Латвії, Німеччина - в Литві, Великобританія - в Естонії, а США - в Польщі.

Климпуш-Цинцадзе виступає за активізацію співпраці НАТО й України

Віце-прем'єр України з питань європейської і євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що НАТО має активізувати співпрацю з Україною.

Про це вона заявила на експертному форумі "НАТО на захисті миру: 2016 і далі" в суботу, 9 липня, у Варшаві, передає "Інтерфакс-Україна".

"На питання, що НАТО може зробити - залишатися з Україною, залучати її в усі можливі сфери співробітництва, можливо, запропонувати формулу "трансатлантичне партнерство +", коли буде все можливе співробітництво без формального членства, до тих пір, поки Україна не буде відповідати всім стандартам", - сказала віце-прем'єр.

Вона також висловилася за перспективу членства України, що сприятиме безпеці в регіоні.

Климпуш-Цинцадзе зазначила, що ситуація на сході України залишається складною.

"Близько 90 тисяч військовослужбовців знаходяться вздовж українських кордонів на території РФ. На території окупованої території Донбасу знаходяться близько 42-43 тисяч озброєних осіб, близько 6,5 тисяч з них - кадрові російські військовослужбовці", - повідомила вона.

У цій ситуації, за словами віце-прем'єра, Україна і НАТО повинні залишатися сильними і об'єднаними.

Порошенко створив Комісію з координації євроатлантичної інтеграції України


Президент України Петро Порошенко підписав указ "Питання координації євроатлантичної координації" (№296/2016), яким утворив Комісію з питань координації євроатлантичної інтеграції України як допоміжний орган при президенті.

Як повідомили в прес-службі глави держави, головою Комісії з питань координації євроатлантичної інтеграції України призначена віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

"Комісія утворена з метою забезпечення координації заходів щодо інтеграції України в євроатлантичний простір безпеки, підвищення ефективності виконання пріоритетних завдань щодо досягнення критеріїв, необхідних для набуття членства в Організації Північноатлантичного договору (НАТО), в тому числі в рамках річних національних програм співробітництва Україна-НАТО", - повідомили в прес-службі.

Відзначається, що основними завданнями Комісії є проведення моніторингу, аналіз та оцінка стану діяльності, пов'язаної з виконанням завдань у сфері євроатлантичної інтеграції України та співпраці з НАТО, зокрема, діяльності центральних органів виконавчої влади, інших державних органів, залучених до виконання річних національних програм співпраці Україна-НАТО, індивідуальних програм, галузевих планів співпраці з Організацією Північноатлантичного договору.

Комісія також буде готувати і вносити президенту України пропозиції щодо розвитку співпраці між Україною і НАТО, визначення шляхів і способів вирішення проблемних питань у сфері євроатлантичної інтеграції України, підвищення ефективності діяльності центральних органів виконавчої влади, інших державних органів щодо виконання завдань у зазначеній сфері, вдосконалення нормативно-правової бази з питань співпраці між Україною та НАТО.

Крім того, указом визначено, що в національну систему координації євроатлантичної інтеграції України входять центральні органи виконавчої влади, інші державні органи, діяльність яких пов'язана з виконанням завдань у сфері євроатлантичної інтеграції України та співпраці з НАТО.

Цим актом затверджено положення про Комісію з питань координації євроатлантичної інтеграції України та її персональний склад.

У прес-службі глави держави відзначають, що указ приводить у відповідність попередні акти президента України. Він набуває чинності з дня його публікування.






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

00:31
27-Квіт-2024
10 найпопулярніших застосунків для смартфонів у цьому році

Глобалізація інтернет-середовища призвела до того, що окремі застосунки мають стаб

21:02
26-Квіт-2024
Резонансне ДТП у Броварах: правоохоронці затримали Майбоженка
Затримано посадовця РДА Київщини, який скоїв ДТП з чотирма постраждалими

18:20
25-Квіт-2024
Міністр Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею, подав заяву про відставку
"До Верховної Ради України надійшла заява від Миколи Сольського про відставку з посад
21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
Усі новини