реклама партнерів:
Головна » У центрі уваги переобраного генсека Ради Європи буде Україна

У центрі уваги переобраного генсека Ради Європи буде Україна


Коментарі: 0 ЄВРОІНТЕҐРАЦІЯ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
У наступні п’ять років Раду Європи продовжить очолювати соціаліст, 63-річний норвежець Турбйорн Ягланд. У центрі уваги його роботи буде Україна.
У передвиборчій боротьбі за крісло керівника Ради Європи із Турбйорном Ягландом змагалася 62-річна представниця ліберальних сил, колишня очільниця міністерства юстиції Німеччини Сабіне Лойтхойссер-Шнарренбергер. Голоси депутатів розділилися таким чином: 153 – за кандидата від Норвегії, 93 – за кандидата від Німеччини.

Посередник Ягланд
Під час другого терміну своїх повноважень Ягланд обіцяє приділити увагу насамперед врегулюванню конфліктів, зокрема, в Україні. Як зазначив переобраний генсек в інтерв’ю інформаційній агенції epd, центральне значення для цього має також розслідування обставин загибелі людей під час лютневих подій на Майдані Незалежності у Києві, а також трагічні події в Одесі на початку травня.
Вперше за історію існування Ради Європи чинного генсекретаря було переобрано на наступний п’ятирічний термін. І у нинішніх виборах генсека РЄ інтрига зберігалася до останньої миті, а всі експерти, з якими спілкувалася DW напередодні голосування, прогнозували напружені перегони, у яких суперники йтимуть до фінішу на рівних. Ситуацію підігрівав і той факт, що російську делегацію у ПАРЄ, котра не раз наголошувала на своїй підтримці Турбйорна Ягланда, було позбавлено права голосу через анексію Криму. Проте, схоже, вміння генсека витримувати нейтральну позицію і не робити різких заяву у кризових ситуаціях, яких на час його керівництва організацією випало чимало (конституційна криза в Угорщині, турбулентні процеси в Туреччині, силове згортання демократії в РФ, український Майдан і анексія Криму Росією) завоювало прихильність більшості депутатів ПАРЄ.

Київ сподівається на тісний діалог
За словами керівника української делегації в ПАРЄ Івана Попеску, не всі члени делегації голосували за кандидатуру чинного генсекретаря. "Проте загалом ми задоволені таким результатом виборів", - сказав Іван Попеску у коментарі DW. На його думку, Турбйорн Ягланд добре розуміється в українській внутрішній політиці, що гарантує подальшу ефективну співпрацю Києва з Радою Європи.
Іван Попеску нагадав, що наразі у Верховній Раді працює експерт РЄ, який консультує українських депутатів щодо реформування законодавства відповідно до європейських стандартів. "Незабаром ми очікуємо від Венеціанської комісії висновків щодо змін до Конституції України", - сказав Іван Попеску. Він також висловив впевненість, що підтримка Яглнадом мирного плану врегулювання конфлікту на сході України, який запропонував президент Петро Порошенко, "допоможе його реалізації". "До речі, саме про втілення етапів плану мирного врегулювання йтиметься під час зустрічі генерального секретаря та президента України у Страсбурзі ( у четвер 26 червня – прим. Ред.)", - повідомив Іван Попеску.

Нейтралітет закінчився
З приводу останніх подій в Україні Турйборн Ягланд завжди намагався висловлюватися дуже обережно, не згадуючи при цьому ролі та участі Росії (за це на його адресу не раз лунали звинувачення у нечесній грі на користь Кремля). Він публічно наголошував на тому, що оцінює ситуацію в Україні суто у площині захисту прав людини, чим напряму опікується Рада Європи.
Проте після того, як 14 червня бойовики підбили в Луганському аеропорту літак, на борту якого знаходилося 49 українських військовослужбовців, нейтральна позиція Турбйорна Ягланда залишилася у минулому. У своїй заяві з цього приводу він наголосив, що бездумними вбивствами бойовики нічого не досягнуть і запропонував Петру Порошенку свою повну підтримку для врегулювання ситуації у Луганській та Донецькій областях.

Джерело: Німецька хвиля






Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

21:23
24-Квіт-2024
Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млрд
Президент США Джо Байден підписав законопроект щодо допомоги Україні на понад $60 млр
20:49
23-Квіт-2024
Коли Верховна рада заборонить РПЦ в Україні
Верховна Рада, ймовірно, у травні зможе розглянути в другому читанні урядовий законоп
16:38
22-Квіт-2024
Виставка акварельного живопису Марії Рибіної-Ткач «Прозорі барви» в Чернігові
23 квітня о 12.00 в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стар
08:16
21-Квіт-2024
Конгресвумен Марсі Каптур виступаючи за допомогу Україні процитувала Тараса Шевченка
Під час виступу на підтримку законопроєкту про допомогу Україні, конгресвумен-демокра
21:03
20-Квіт-2024
Конгрес США проголосував за військову допомогу Україні
Трохи статистики голосувань:
1. Конфіскація активів РФ та заборона TikTok — 36
18:46
19-Квіт-2024
Ворожий літак Ту-22МЗ збили на відстані близько 300 кілометрів від України
Один з дальніх бомбардувальників Ту-22М3, які в ніч на 19 квітня здійснювали ракетну
16:13
19-Квіт-2024
Дружба народів: росія використовує студентів з Африки заради пропаганди своєї геополітичної величі
У березні російське Сочі приймало Всесвітній фестиваль молоді. І поки тисячі його уча
10:16
19-Квіт-2024
Дослідження ефективності навчання у приватних школах

Приватна школа в сучасному світі привертає увагу батьк

18:39
18-Квіт-2024
«Хатят лі русскіє вайни»
З таким рефреном звучала давно радянська пісня. Зміст якої полягав у тому, щоби перек
17:25
17-Квіт-2024
Полтавська земля багата на пам’ятки історії: бережімо нашу історію
Полтавська земля багата на пам’ятки історії. Це й не дивно, адже тисячі років тому ту
Усі новини