реклама партнерів:
Головна » У Чернігові відзначили 32-у річницю створення РУХу

У Чернігові відзначили 32-у річницю створення РУХу


Коментарі: 0 ПОДІЇ

Допомога проекту Європейської України - благодійний внесок
ваша підтримка важлива для незалежного видання
стань патроном
«Внесок Чернігівщини у створення Народного Руху України», — під такою назвою 12 вересня проведено круглий стіл на честь 32-ї річниці Установчого з’їзду НРУ.
У ньому взяли участь безпосередні учасники тих подій, яких тепер відповідно чинного законодавства називають борцями за незалежність України у XX столітті.
Організатори: Чернігівська обласна організація Народного Руху України, обласне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка за сприяння Українського інституту національної пам’яті. Інформаційний спонсор: редакція «SVOBODA.FM».

«Ми продовжуємо рухівські зустрічі у Чернігові на вулиці Івана Мазепи, 4, у помешканні крайового/обласного Руху, яке існує з лютого 1990 р. Сьогодні згадаємо про доленосну подію в історії боротьби за відновлення незалежності України. 8-10 вересня 1989 р., 32 роки тому, у Києві в актовому залі Політехнічного інституту відбувся Установчий з’їзд Народного руху України. У ньому активну взяла участь делегація Чернігівської крайової організації НРУ», — повідомив Сергій ЧЕРНЯКОВ, модератор заходу, заступник голови обласної організації НРУ.
«Чернігівці й Чернігівщина зробили вагомий внесок у боротьбу за незалежність України. Наша делегація прибула на Установчий з’їзд практично без втрат, незважаючи на протидію комуністичної влади. Її очолив Валерій Сарана, який був членом оргкомітету з’їзду. Серед наших делегатів був легендарний Левко Лук’яненко, який і особисто, і як член УГС, зробив величезний вплив на утвердження РУХу, як провідної сили у виборенні державної незалежності. Так, саме завдяки його позиції й залізній волі оргкомітет таки добився від комуністичної влади, щоб з’їзд відбувся саме в столиці України, а не в Литві. Друге, він, один із небагатьох виступаючих, відкрито і абсолютно чітко заявив, що ми боремося за самостійність України. Мабуть не тільки для мене, а й для всіх делегатів «Козацький марш», яким починалися та завершувалися всі засідання, символізує Установчий з’їзд Народного руху України — сигнал до боротьби та перемоги», — згадував Сергій БУТКО, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, делегат Установчого з’їзду НРУ за перебудову.

«Варто назвати поіменно всіх членів чернігівської делегації на Установчому з’їзді. Вже немає з нами, але ми їх пам’ятаємо: Любов КОСТЮЧЕНКО, Олександр КОТЕНКО, Левко ЛУК’ЯНЕНКО, Анатолій МАЙБА, Віталій МОСКАЛЕНКО, Віктор ПЕРЕПЕЧА, Валерій САРАНА, Павло СЕМЕНЕНКО, Іван ЧЕХ. Слава Богу, ще живі: Анатолій Бабкін, Сергій Бутко, Вадим Ванжа, Олена Васильєва, Олександр Дяченко, Сергій Жигінас, Віталій Лисий, В’ячеслав Логін, Володимир Павленко, Іван Панченко, Віталій Розстальний, Володимир Фальба», — наголосив Володимир СТУПАК, народний депутат України IV-го скликання, депутат Чернігівської міської ради (2006-2010 рр.), голова Чернігівської обласної організації НРУ і УНП 1992-2015 рр.
«Створення саме Народного Руху України за перебудову на відміну від фронтів у республік Прибалтики було мудрим рішенням, чисто українським, який об’єднував всіх небайдужих за нашу неньку людей найрізноманітніших поглядів і думок. Замість конфронтації — консолідація. На Чернігівщині фактичним початком РУХу стало створення Товариства української мови 15 січня 1989 року у помешканні Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського, яке відбулося у гострому протистоянні з представниками комуністичної влади», — відмітив Василь ЧЕПУРНИЙ, один із засновників Чернігівського Товариства української мови, крайової організації РУХу, почесний голова обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка, кореспондент газети «голос України».
«Установчий з’їзд НРУ — створення масової національної політичної громадської організації (станом на вересень 1989 р. членами РУХу було вже 280 тис. осіб — С.Г.) був початком системної підготовки до виборів до Верховної Ради УРСР та рад всіх рівнів республіки. Іншими словами, підготовки до боротьби за владу, щоб реалізувати мету — відновлення незалежної демократичної України. Так, обрання Тетяни Яхеївої та Сергія Семененця депутатами Верховної Ради від Чернігівщини, групи рухівців до чернігівських обласної та міської рад, зокрема, активна діяльність демократичної депутатської групи «Чернігів» стало надійним фундаментом у боротьбі за незалежність. Результат — святкуємо 30-річчя незалежності нашої держави», — підкреслив Сергій СОЛОМАХА, депутат Чернігівської міської ради першого демократичного скликання (1990-1994 рр.), заступник голови обласної організації НРУ.

Учасники заходу презентували експозицію Музею боротьби за відновлення незалежності України на Чернігівщині та документи й матеріали того часу.

Повний запис круглого столу можна побачити за посиланням: http://surl.li/aftnm

Сергій Горобець, Український інститут національної пам’яті
Фото Олега Головатенка








QR-код посилання на сторінку




Модуль не активізовано (module is not installed)

Останні новини

19:55
18-Бер-2024
Євросоюз не визнав вибори президента РФ на окупованих територіях України
Європейський союз 18 березня заявив про невизнання електоральної процедури, яку Росія
19:55
17-Бер-2024
Невідомі добрі безпілотники атакували шість російських нафтоперегонних заводів
Протягом тижня невідомі добрі безпілотники атакували зразу шість російських нафтопере
22:10
16-Бер-2024
Українські воїни знищили російську диверсійно-розвідувальну групу в Сумській області
Про це сьогодні, 16 березня, розповів голова ОВА Володимир Артюх в ефірі телемарафону
22:03
15-Бер-2024
Російський добровольчий корпус попереджує про масовану атаку по військових об'єктах у Бєлгородській і Курській областях
У зв'язку з проведенням обмеженої військової операції на території Курської та Білгор
21:19
15-Бер-2024
росія не припиняє тероризувати Одесу: 20 загиблих, 73 поранених
росія – країна-терорист.
На жаль, внаслідок російської ракетної атаки загинули
20:14
14-Бер-2024
Топоніми Чернігова на честь земляків — українських добровольців сучасної російсько-української війни
14 березня Чернігівщина, як і вся країна, відзначає на державному рівні День Українсь
19:39
12-Бер-2024
Знешкоджено масштабну агентурну мережу фсб, яка «під прикриттям» УПЦ (МП) намагалася дестабілізувати ситуацію в Україні
Служба безпеки нейтралізувала у Києві злочинну організацію, яка проводила інформаційн
15:09
12-Бер-2024
ЦПД та Кібердепартамент СБУ створили список безпечних каналів отримання інформації
Центр протидії дезінформації та Кібердепартамент Служби безпеки України створили спис
22:16
10-Бер-2024
Відзначення 210-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка у Чернігові
9 березня біля пам’ятника Тараса Шевченка на Валу, території Національного архітектур
21:56
10-Бер-2024
Успіхи ЗСУ на Таврійському напрямку
В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” за минулу доб
Усі новини